Έτσι μάσκες για όσο βρίσκονται στο σχολείο θα φορούν από εδώ και στο εξής οι μαθητές που βρίσκονται στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

Με λίγα λόγια η αλλαγή που έρχεται είναι πως η χρήση θα είναι υποχρεωτική για τους ίδιους και στο διάλειμμα.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Προστασίας η απόφαση αυτή αναμένεται να ισχύσει για τα σχολεία των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) και 4 (αυξημένου κινδύνου) .

Το μέτρο θα ισχύσει από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου και δεν θα εφαρμόζεται μόνο την ώρα της γυμναστικής.

Μάσκα 8 ώρες σερί για τους μαθητές

Με το μέτρο αυτό είναι σαφές πως τα παιδιά θα φορούν μάσκες από 5-8 ώρες συνεχόμενα χωρίς κανένα απολύτως διάλειμμα. Αν αυνυπολογίσουμε και τις ώρες των φροντιστηρίων, τότε η πλειονότητα των μαθητών ξεπερνά φορώντας τις μάσκες ακόμα και το 12ωρο. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών διευκρινίσεις για τα διαλείμματα μάσκας (Mask Break) στα σχολεία, ώστε τα παιδιά να μπορούν να τη βγάζουν σε κάποιες συγκεριμένες περιπτώσεις ώστε να μην τη φορούν για 7 με 8 συνεχόμενες ώρες. Συγκεκριμένα, το υπουργείο ζητά να αποσαφηνιστεί τι θα ισχύει ακριβώς και αν θα πρέπει οι μαθητές δηλαδή να φορούν μάσκες σε εξωτερικό χώρο και αν θα τεθούν άλλα όρια στις αποστάσεις. Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι μαθητές δεν θα φορούν τη μάσκα την ώρα της γυμναστικής. Ωστόσο διευκρινίζεται ότι από το υπουργείο δεν αναιρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας στα διαλείμματα, αλλά έχουν ζητήσει από τους ειδικούς οδηγίες για κάποιες στιγμές που μπορούν οι μαθητές να βγάζουν τη μάσκα, πχ την ώρα που λύνουν κάποια άσκηση.

Τους εκπαιδευτικούς, βέβαια, "γραμμένους" τους έχει η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ. Αναλώσιμους τους θεωρεί. Πολύ περισσότερο που η συντριπτική πλειονότητα δεν εφαρμόζει όσα εξόχως αυταρχικά μέτρα λαμβάνει το υπουργείο για τηλεκπαίδευση, τηλεαπουσίες και άλλα ...

Η διαρκής αύξηση των κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας έφερε και αλλαγές στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας κατόπιν εισηγήσεως της Επιτροπής. Αλλαγές που ισχύσουν από τις 6 το πρωί της Παρασκευής και αφορούν συγκεκριμένες περιοχές.

  • Σε επίπεδο 4-αυξημένου κινδύνου τίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.
  •  Στο επίπεδο 3- αυξημένης επιτήρησης παραμένουν τα Γιάννενα μια και οι δείκτες επικινδυνότητας είναι οριακοί μεταξύ των 2 επιπέδων και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί, σε 3 ημέρες, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.
  •  Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού σε επίπεδο 3-αυξημένης επιτήρησης για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών.

Πιο αναλυτικά, στο επίπεδο 3 είναι: Νομός Πέλλας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Περιφέρεια Αττικής και Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Κύθνος, Κέα, Μύκονος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Ανάφη, Λέσβος, Σάμος, ενώ από την Παρασκευή σε αυτές προστίθενται οι Περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Σερρών και Βοιωτίας.

Στο επίπεδο 4 είναι ο Νομός Κοζάνης και σήμερα, Παρασκευή αναβαθμίζεται και ο Νομός Καστοριάς.