• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Ο "πατριωτισμός" της απανθρωπιάς: Η Frontex αρνήθηκε να εκτελέσει εντολή «ρίξτε τους στη θάλασσα» στην Κω - Σοκ από τις εικόνες γυμνών μεταναστών

March 07, 2020 877

Η Frontex αρνήθηκε να εκτελέσει εντολή «ρίξτε τους στη θάλασσα» στην Κω

Επεισόδιο «άρνησης εκτέλεσης εντολής» του ελληνικού ναυτικού προς πλοίο της Frontex σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στα νερά της Κω, καθώς αρνήθηκαν να εκτελέσουν εντολή που ήθελε να βάλουν ξανά σε μία βάρκα που ήταν σε κακή κατάσταση περί τους 33 πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους είχαν μόλις διασώσει, και να τους στείλουν πίσω στα φονικά νερά του Αιγαίου. Οι Δανοί τονίζουν πως ήδη καταγράφουν την αλλαγή στάσης των ελληνικών αρχών και την επικίνδυνη τακτική τους έναντι των βαρκών που φτάνουν στα ελληνικά νερά, τις οποίες πλέον επιχειρούν να ανατρέψουν.
 
 
Η Frontex αρνήθηκε να εκτελέσει εντολή «ρίξτε τους στη θάλασσα» στην Κω
 Konstantinos Tsakalidis / SOOC
 

Ειδική αναφορά στις επικίνδυνες τακτικές του ελληνικού ναυτικού στα νερά της Κω κάνουν οι Δανοί αξιωματικοί της Frontex στο νησί, περιγράφοντας την αλλαγή της στάσης των ελληνικών αρχών από το ξέσπασμα της νέας προσφυγικής κρίσης και την αύξηση της έντασης στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Δανίας (NR), αξιωματικοί της Frontex περιγράφουν πως πλέον οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει τις βάρκες προσφύγων και μεταναστών, χειριζόμενες «με διαφορετικό τρόπο από ότι επιτρέπουν οι κατευθυντήριες γραμμές» των Δανών, οι οποίοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις φύλαξης των συνόρων με 17 αξιωματικούς και δύο πλοία στην Κω.

Όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι της Frontex από τη Δανία, πλέον «εάν δούμε βάρκες μεταναστών, πρέπει να το αναφέρουμε στην Ελληνική Ακτοφυλακή, η οποία έρχεται και τους αναλαμβάνει», ενώ σημειώνουν πως «τώρα οι εντολές είναι παρακολουθούμε την κατάσταση. «Προηγουμένως διασώζαμε τους ανθρώπους και τους μεταφέραμε στις ακτές» αναφέρουν.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως την Τετάρτη, στην Κω βρέθηκε η υπουργός Άμυνας της Δανίας, Τρίνε Μπράμσεν, για να επισκεφθεί τα μέλη της δανέζικης αποστολής της Frontex. Ωστόσο, η ενημέρωση που έκανε στην υπουργό κατά την επίσκεψή της ο επικεφαλής της αποστολής, Γενς Μούλερ, αποτελεί κόλαφο για τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πριν λίγες ημέρες και ενώ το πλήρωμα του δανέζικου πλοίο είχε μόλις διασώσει περί τους 33 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, δέχθηκε εντολή από τις ελληνικές αρχές να βάλει ξανά στη βάρκα τους ανθρώπους και να τους στείλει πίσω. «Να τους βάλετε πίσω στο νερό και να τους σύρετε» αναφέρεται συγκεκριμένα η εντολή που έλαβαν από τον ασύρματο, με τους Δανούς να αρνούνται να εκτελέσουν την εντολή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το πλήρωμα εκτίμησε πως κάτι τέτοιο θα απειλούσε τις ζωές των ανθρώπων, ενώ όπως τονίζεται, θα χρειαζόταν να ασκήσουν βία και πιθανότατα να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους για να οδηγήσουν ξανά μέσα στη βάρκα και τα νερά του Αιγαίου τους ανθρώπους. Ο διοικητής έκρινε πως μία τέτοια πράξη δεν είναι δίκαιη, και αγνόησε την εντολή, οδηγώντας τους ανθρώπους στο λιμάνι της Κω.

«Εάν είναι επικίνδυνο να τους βάλουμε στο φουσκωτό σκάφος, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε πως θα το πράξουμε. Αυτό είπα στο πλήρωμα, μέχρι να ακυρωθεί η εντολή» περιγράφει ο Μούλερ, του οποίου δηλώσεις φιλοξενεί το δημοσίευμα.

Για όλα τα παραπάνω, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ενημερώθηκε η Δανέζα υπουργός Άμυνας κατά την επίσκεψή της στην Κω, με την ίδια να δηλώνει την ικανοποίησή της που δεν εκτελέστηκε η εντολή, και που το πλήρωμα «επιτέλεσε το καθήκον του σύμφωνα με τις εντολές που του έχουν δοθεί». Όπως άλλωστε υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, ο ρόλος τους είναι να εφαρμόζουν τους κανόνες καλής ναυτικής συμπεριφοράς και έχουν υποχρέωση να βοηθούν τους ανθρώπους στη θάλασσα.

Η Δανέζα υπουργός Άμυνας στην Κω, κατά την ενημέρωσή της από τους Δανούς άνδρες της Frontex

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως οι Δανοί έχουν ήδη ξεκινήσει να καταγράφουν επικίνδυνες τακτικές από την πλευρά των ελληνικών αρχών, περιγράφοντας πως ελληνικά πλοία πλησιάζουν βάρκες προσφύγων και μεταναστών και επιχειρούν με ελιγμούς να τα αναποδογυρίσουν. Μάλιστα, σημειώνουν πως «εάν μια βάρκα πηγαίνει ευθεία και προσπαθήσεις να την αποτρέψεις, τότε η κατάσταση μπορεί να καταλήξει σε επιχείρηση διάσωσης».

«Εφόσον γινόμαστε μάρτυρες σε κάτι που πιστεύουμε πως είναι αντίθετο με τους κανόνες, τότε το τεκμηριώνουμε και το αναφέρουμε στο σύστημα, αρχικά πίσω στην Frontex» αναφέρει ο επικεφαλής Μούλερ.

«Οι Έλληνες λήστεψαν, έγδυσαν και άφησαν πρόσφυγες να γυρίσουν γυμνοί στη Τουρκία»

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει Ολλανδός δημοσιογράφος, στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα Έλληνες ξυλοκόπησαν, λήστεψαν, έγδυσαν και αφαίρεσαν τα χαρτιά από πρόσφυγες. Σε υποστήριξη των όσων γράφει ο δημοσιογράφος παραθέτει και φωτογραφίες. «Όλοι είχαμε ακούσει τις ιστορίες τώρα έχουμε και εικόνα» γράφει σε ανάρτησή του στο twitter ο δημοσιογράφος.
 

Ο Ολλανδός δημοσιογράφος Όλαφ Κόενς του ειδησεογραφικού δικτύου RTL δημοσίευσε σοκαριστικές εικόνες οι οποίες υποστηρίζει ότι προέρχονται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Με επιφύλαξη μεταφέρουμε τόσο τις εικόνες όσο και το σχετικό κείμενο του δημοσιογράφου.

Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι οι Έλληνες ξυλοκόπησαν, έκλεψαν τα χρήματα και τα κινητά τηλέφωνα καθώς και τα έγγραφα που είχαν στη διάθεσή τους πρόσφυγες που διάσχιζαν τα χερσαία σύνορα στο Παρτσάκουλε. Στο τέλος τους έγδυσαν και τους άφησαν να γυρίσουν στη Τουρκία μόνο με τα εσώρουχα.

Olaf Koens
 
@obk
 
 

Ik hoorde de verhalen, nu is er beeld. Dit is wat de Grieken met vluchtelingen en migranten doen die de landgrens bij Pazarkule oversteken. Ze krijgen klappen, worden uitgekleed en zijn geld, papieren en telefoon kwijt. In onderbroek terug naar Turkije.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
 
3.175 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
 

 

«Είχα ακούσει τις ιστορίες τώρα έχω και εικόνα» αναφέρει ο Κόενς και παραθέτει τις παρακάτω πραγματικά σοκαριστικές φωτογραφίες, οι οποίες σύμφωνα πάντα με το δημοσιογράφο προέρχονται από τα σύνορα.

   

 

«Πατριωτικό» κυνήγι προσφύγων στον Έβρο με τη συνδρομή υπόδικων και πρωτοκλασάτων Χρυσαυγιτών

Έπειτα από τις καταγγελίες ότι υπάρχει επιχείρηση προσέγγισης των συνόρων στον Έβρο από γερμανικές νεοναζιστικές οργανώσεις, ο Γιάννης Λαγός, πρώην στέλεχος της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής και νυν μη εγγεγραμένος ευρωβουλευτής, εμφανίστηκε στην περιοχή, παραδεχόμενος ότι συμμετέχει στις περιπολίες που πραγματοποιούν ομάδες πολιτοφυλακής κατά μεταναστών. Την ίδια ώρα, η ιταλική Avvenire δημοσιεύει ρεπορτάζ στο οποίο παρακολουθεί επί δύο ημέρες τον «ταγματάρχη της Χρυσής Αυγής», Θεοχαρίδη Ντίνο, να συμμετέχει στις «περιπολίες» στον Έβρο ενώ εξιστορεί τις «μεθόδους» του κατά των μεταναστών.
 
«Πατριωτικό» κυνήγι προσφύγων στον Έβρο με τη συνδρομή υπόδικων και πρωτοκλασάτων Χρυσαυγιτών
 

Από την Τετάρτη έχει γίνει γνωστό πως στελέχη ακροδεξιών και ναζιστικών οργανώσεων από αρκετές χώρες της Ευρώπης, σπεύδουν «στο πλευρό των Ελλήνων συνοριοφυλάκων», εκμεταλλευόμενοι την ένταση με τις χιλιάδες προσφύγων που φτάνουν εκεί.

Ακροδεξιοί από την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Σουηδία μεταξύ άλλων, αρκετοί εκ των οποίων είναι γνωστοί για τη δράση τους, με κυριότερο τον επικεφαλής του ακροδεξιού IBO, τον οποίο οι αρχές της χώρας του είχαν συνδέσει με τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας και του Κράιστσερτς, ενώ πρωτοστάτησε και στην ξενοφοβική σταυροφορία του «Defend Europe» για το κυνήγι μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν από την Αφρική στα ευρωπαϊκά εδάφη, πίσω στο 2017.

Όπως αναμενόταν, εκτός από την «εισαγωγή» ακροδεξιών από το εξωτερικό, στην περιοχή βρέθηκαν και εγχώριοι.

Το πρώην στέλεχος της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής και νυν μη εγγεγραμένος ευρωβουλευτής, Γ. Λαγός, εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του νέου του φορέα Ε.ΛΑ.ΣΥΝ, σε φωτογραφίες μαζί με ομάδες πολιτοφυλακής, αλλά και αστυνομικούς. Όπως σημειώνεται στην ανάρτηση: «Ο Γ. Λαγός βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα εδώ και λίγες ώρες και ήδη συμμετέχει ενεργά στις περιπολίες που διεξάγουν οι κάτοικοι της περιοχής για να εντοπίσουν και να παραδώσουν στις αρχές λαθρομετανάστες-τζιχαντιστές που περνούν κατά χιλιάδες τα σύνορα».

Ο πατριωτισμός, το κυνήγι προσφύγων και τα τρομαγμένα αγόρια

 

Από το δημοσίευμα της Αvvenire

 

Παράλληλα, σε ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ιταλική Avvenire ο δημοσιογράφος ακολουθεί επί δύο ημέρες τον «ταγματάρχη της Χρυσής Αυγής», Θεοχαρίδη Ντίνο, ο οποίος συμμετέχει στις περιπολίες στον Έβρο.

Όπως αναφέρεται στο ιταλικό δημοσίευμα ο Ντίνος Θεοχαρίδης δεν είναι αστυνομικός, αλλά ο ηγέτης των ομάδων κατά των μεταναστών. Παρουσιάζει τον εαυτό του έτσι: «Είμαστε πατριώτες, όπως ο Σαλβίνι είναι στην Ιταλία».

«Αν πιάσουμε αλλοδαπούς, τους σταματάμε και τους μεταφέρουμε στην αστυνομία» λέει ο ίδιος. «Πώς μπορώ να πιάσω τους μετανάστες; Έχω τις δικές μου μεθόδους», απαντάει, καθώς ένας αστυνομικός έρχεται να τον χαιρετήσει, κατά το δημοσίευμα. Για δεκαπέντε χρόνια ο Ντίνος ήταν λειτουργός στο ειδικό σώμα του Στρατού της Αθήνας. Και για λίγο δεν κατάφερε να εκλεγεί στο ελληνικό κοινοβούλιο με τη Χρυσή Αυγή, «Αν και τώρα είναι εδώ που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, μεταξύ των ανθρώπων μου, όχι στην Αθήνα».

Κατά το δημοσίευμα, ο Ντ. Θεοχαρίδης λέει ότι δεν κάνει τίποτα παράνομο με τις καθημερινές περιπολίες. «Όλοι έχουμε τουλάχιστον ένα τουφέκι για να πάμε στο κυνήγι», εξηγεί, παραπέμποντας στις «μεθόδους» του. «Δεν το πιστεύετε; Κοίτα εδώ».

Σε εκείνο το σημείο, ο δημοσιογράφος περιγράφει ότι ο κ. Θεοχαρίδης από το τηλέφωνό του δείχνει μερικές φωτογραφίες, αλλά δεν επιτρέπει να δημοσιοποιηθούν. Μεταξύ άλλων, δείχνει να κρατάει μια ομάδα τρομοκρατημένων αγοριών με τους φίλους του, κυνηγώντας ο ένας τον άλλον και περιστοιχισμένους στον θάμνο κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα και αφηγείται ο δημοσιογράφος «στη συνέχεια, ίσως κατά λάθος, ξεκινά ένα άλλο βίντεο. Ξαφνικά γίνεται αβέβαιος: “Δεν το κάναμε αυτό, αλλά η βουλγαρική αστυνομία, σας ορκίζομαι”. Τρία αγόρια, πιθανώς από την Ασία, είναι χωρίς φανέλα. Τρέμουν. Με τα μάτια τους ικετεύουν για έλεος . Έχουν αρκετές πληγές. Ένας από αυτούς αιμορραγεί εμφανώς από τον δεξιό του ώμο , αλλά όπως και οι άλλοι κρατάει τα χέρια του πίσω από το κεφάλι του. “Ήταν τα σκυλιά του βουλγαρικού στρατού” επαναλαμβάνει ο ίδιος ελπίζοντας να μας πείσει – “εμείς τα συναντήσαμε μόνο στα σύνορα και τα παραδώσαμε στην αστυνομία”».

 

The Press Project
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search