• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Θεσσαλονίκη – Μπέργκαμο, με οδηγό τον Μητσοτάκη

November 13, 2020 375

Από την 1η Νοεμβρίου, το άθροισμα νέων θανάτων λόγω Covid-19 και νέων εισαγωγών ΜΕΘ σημειώνει εκθετική αύξηση.

Άθροισμα νέων θανάτων και νέων εισαγωγών ΜΕΘ

Άθροισμα νέων θανάτων και νέων εισαγωγών ΜΕΘ

Οι θάνατοι στην Ελλάδα αυξάνονται πλέον ανά αρκετές δεκάδες καθημερινά και η συνολική πορεία των απωλειών γίνεται κατακόρυφα ανοδική:

 

Οι νέοι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού τις τελευταίες τρεις ημέρες στην Ελλάδα πλησιάζουν τους 4, αριθμός που εμφανίζεται στις χειρότερες περιπτώσεις χωρών παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα ο μέσος αριθμός νέων απωλειών ανά ημέρα στην Ελλάδα είναι 3,62 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατά το τελευταίο 5μερο (7/11 – 11/11), όταν στις ΗΠΑ, για το ίδιο διάστημα ο μέσος όρος νέων θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 3,15.

Τα πράγματα είναι δραματικά χειρότερα αν σκεφτούμε ότι στις περισσότερες χώρες (και στις ΗΠΑ) η πανδημία εξελίσσεται ήδη κατά την 3η φάση της, χωρίς να έχει υποχωρήσει δραματικά, σε αντίθεση με την Ελλάδα που είχαμε όχι απλά υποχώρηση κατά τις αρχές Ιουνίου, αλλά κυριολεκτικά μηδενισμό των κρουσμάτων.

Ελπίζουμε σε ότι αφορά τις απώλειες να μην γίνουμε σαν τις ΗΠΑ, αλλά χρειάζεται πολύ κυβερνητική ανευθυνότητα, και περίσσεια ιδεοληπτικής απέχθειας για τη δημόσια υγεία, τις δομές και τους μηχανισμούς της, για να φτάσει η διακυβέρνηση Μητσοτάκη σε αυτό το επίπεδο.

Άνοιξε με χαρές και πανηγύρια τον τουρισμό, τάχα για να σώσει την οικονομία, στην ουσία για να κάνει το χατήρι της TUI και του Βερολίνου και επέτρεψε την εκτίναξη των κρουσμάτων ήδη από τα μέσα Ιουλίου.

Αρνήθηκε να στελεχώσει μηχανισμό ελέγχου, ανίχνευσης, απομόνωσης, καθώς ο,τιδήποτε είναι δημόσιο θεωρείται, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, “πεταμένα λεφτά”.

Αδιαφόρησε για τη συγκρότηση της ήδη διαλυμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απογυμνώνοντάς την ακόμα περισσότερο από γιατρούς και προσωπικό.

Χλεύασε την επιτακτική ανάγκη να ευξηθεί η δυναμικότητα των νοσοκομείων σε απλές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ και εξειδικευμένο προσωπικό, με αποτέλεσμα σήμερα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, να εξαντλούνται, μετά τα απλά κρεβάτια, και οι θέσεις στην Εντατική.

Θεώρησε ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που διαμαρτύρονται για την κατάσταση των νοσοκομείων είναι ιθαγενείς που θαμπώνονται με καθρεφτάκια και βαφτίσια. Η κυβέρνηση συστηματικά και κουτοπόνηρα εμφάνιζε επί μήνες ότι οι κλίνες ΜΕΘ επαρκούν. Όταν τα πράγματα στένεψαν, ξεκίνησε να μετονομάζει τις απλές κλίνες σε κλίνες ΜΕΘ, τη στιγμή που στερούνται και υλικοτεχνικής υποδομής, και κυρίως, εξειδικευμένου προσωπικού.

Σήμερα, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, αντί να σκύψουν το κεφάλι μπροστά σε αυτό που οι ίδιοι δημιούργησαν και σε αυτό για το οποίο αδιαφόρησαν, κουνάνε το δάχτυλο μιλώντας για “υπονομευτές της προσπάθειας” και κατηγορούν (ξανά) τη νεολαία.

Ποιος έχασε την ντροπή και το φιλότιμο για να το βρουν αυτοί που κυβερνάνε;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την καλή τύχη να κυβερνά μια χώρα η οποία ξέροντας τα χάλια του συστήματος υγείας τήρησε τα μέτρα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στο ακέραιο προσφέροντας μια εξαιρετική βάση εκκίνησης για την προετοιμασία για το δεύτερο κύμα.

Η χώρα είχε την κακή τύχη να κυβερνάται από μια κυβέρνηση η οποία θεώρησε ότι η ευνοϊκή συγκυρία της άνοιξης αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικότητάς της και της ικανότητας του επικεφαλής της. Ξόδεψε τον χρόνο που της εξασφάλισε η κοινωνία αυτοθαυμαζόμενη κι αυτοδοξολογούμενη από εξαγορασμένα ΜΜΕ.

Και κυρίως, εξακολούθησε, ακόμα και την ώρα της φονικής πανδημίας να βάζει πιο πάνω από τις ζωές και την υγεία των πολιτών τις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού, των περικοπών, της λιτότητας, των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Από χθες, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Τι και ποιοι οδήγησαν τη Θεσσαλονίκη τόσο σύντομα, τόσο γρήγορα και τόσο εγκληματικά, σε κατάσταση Μπέργκαμο;

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης αποκαλύπτει τα βαφτίσια απλών κλινών σε κλίνες ΜΕΘ που διεξάγει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, κατά τα πρότυπα των μοναχών του Μεσαίωνα που βάφτιζαν το κρέας ψάρι για να έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους.


Πριν λίγες μέρες στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός μας, αναφερόμενος στην πολυκοσμία στα ΜΜΜ, σχολίασε σκωπτικά “δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία”.
Λεφτόδεντρα ξέραμε ότι δεν υπάρχουν, λεωφορεία μάθαμε ότι δεν γεννιούνται, αλλά από ό,τι φαίνεται κρεββάτια ΜΕΘ γεννιούνται και μάλιστα καθημερινά και μάλιστα δεκάδες!
Η πανδημία τρέχει με ρυθμούς φωτιάς το δεκαπενταύγουστο, τα κρεβάτια ΜΕΘ γεμίζουν καθημερινά, και κάθε απόγευμα επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία: ασφυκτικές πιέσεις σε κάθε νοσοκομείο από τους υπεύθυνους του ΕΚΑΒ και του υπουργείου “να ανοίξει την επόμενη μέρα άλλα πέντε – άλλα δέκα κρεβάτια ΜΕΘ”. Τα οποία νοσοκομεία κάνουν την ανάγκη (ή την κομματική υποχρέωση) φιλότιμο και – ω του θαύματος! – κάθε 2-3 μέρες μέσα σε ένα 24ωρο αναπτύσσουν 10 καινούριες κλίνες ΜΕΘ!
Επειδή όμως θαύματα δεν γίνονται και επειδή η κοροϊδία πρέπει να τελειώσει, ας σας εξηγήσουμε εμείς, οι νοσοκομειακοί γιατροί που “τρέχουμε” αυτά τα κρεβάτια τι κρύβεται πίσω από τις δεκάδες “καινούριες κλίνες ΜΕΘ”: η πρώτη φουρνιά των καινούριων κλινών είναι κλίνες ΜΑΦ, δηλαδή Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (σε νευροχειρουργικές, νευρολογικές, καρδιοχειρουργικές κτλ κλινικές), με σαφώς υποδεέστερη τεχνική και στελεχιακή δυνατότητα σε σχέση με μία κλίνη ΜΕΘ. Οι επόμενες φουρνιές “καινούριων κλινών ΜΕΘ” είναι στην κυριολεξία ανεμοσκορπίσματα – ανεμομαζώματα: αναπνευστήρες ανασύρονται από τα αζήτητα (ακόμα και φορητοί αναπνευστήρες μεταφοράς!!!), υποτυπώδη μόνιτορ, κρεββάτια που εμφανισιακά ίσα που μοιάζουν με κρεβάτια εντατικής και λειτουργικά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά, χωρίς αντλίες έγχυσης φαρμάκων κτλ. Και, το σημαντικότερο όλων, ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Ο ακρογωνιαίος λίθος των ΜΕΘ είναι οι εξειδικευμένοι γιατροί και νοσηλευτές, και μάλιστα σε μεγάλο αριθμό, για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας την ποσοτικά και ποιοτικά αυξημένη και απαιτητική δουλειά της εντατικής ιατρικής.
Αυτό που κάνει λοιπόν η κυβέρνησή μας και το υπουργείο μας ΔΕΝ είναι καινούρες κλίνες ΜΕΘ. Είναι κρεβάτια που μόνο προσχηματικά, με πολλή φαντασία και χωρίς καθόλου τσίπα θα μπορούσε κανείς να τα ονοματίσει “κρεβάτια ΜΕΘ”. Τα οποία στερούνται εντελώς του απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού! Οι ίδιοι αριθμητικά εντατικολόγοι που μέχρι πριν ένα χρόνο δεν έφταναν να λειτουργήσουν τα 10 κρεβάτια της ΜΕΘ τους, τώρα σε συνθήκες πανδημίας αναγκάζονται με το πιστόλι στον κρόταφο να λειτουργήσουν 20 – 30 – 40 κρεβάτια – με τη συνεπικουρία γιατρών άλλων ειδικοτήτων που δεν έχουν την απαιτούμενη ειδική γνώση! Σκοπός των κυβερνώντων δεν είναι να νοσηλευθούν άνθρωποι με τις σωστές συνθήκες, μπας και κάποιοι γλυτώσουν. Σκοπός τους είναι να διασωληνωθούν κακήν κακώς όσοι χρειαστεί, να μπουν σε ένα κρεβάτι που βάφτισαν ως “κρεβάτι ΜΕΘ” και από εκεί και πέρα γαία πυρί μιχθήτω!
Αυτό δυστυχώς θα αποτυπωθεί τραγικά στη θνητότητα αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη! Η οποία θα θυμίζει θνητότητα μακελειού και όχι θνητότητα κράτους σε καιρό ειρήνης!
Κλίνες ΜΕΘ, λοιπόν, δεν γεννιούνται από το πουθενά, όπως άλλωστε και λεωφορεία – και το ξέρει πολύ καλά και ο πρωθυπουργός μας και ο υπουργός υγείας! Οι κλίνες ΜΕΘ χρειάζονται κατάλληλο εξοπλισμό και πάνω από όλα μόνιμο, εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό – το οποίο η κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας όλους τους τελευταίους μήνες, δεν προσέλαβε!
Για αυτούς η ζωή κοστίζει – για όλους εμάς όμως η ζωή αξίζει !
Φταίνε οι γιατροί! Ουρλιάζουν τα ΜΜΕ, ειδικά όταν αυτοί κινητοποιούνται για τις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας και αποκαλύπτουν την κατάσταση των νοσοκομείων. Η Χριστίνα Κυδώνα, γιατρός στο Ιπποκράτειο, γράφει σχετικά:

Πάει μια βδομάδα που μου ανατέθηκε η ευθύνη της covid κλινικής του Ιπποκρατείου μαζί με τη λοιμωξιολόγο Αθηνά Πυρπασοπούλου. Από τα 35 κρεβάτια φτάσαμε τα 150 και στην αυριανή εφημερία θα επεκταθούμε μέχρι τα 180.
Ένα μόνο έχω να πω: κανείς δε σχολάει στην ώρα του, αλλά 2-3-4-5 και 6 ώρες μετά (εννοείται χωρίς υπερωρία). Οι εφημερεύοντες γιατροί ειδικοί και ειδικευόμενοι περνούν 24+ ώρες με τη στολή χωρίς να ξεκουράζονται ούτε μισάωρο. Τέσσερις νοσηλεύτριες σε κάθε απογευματινή και βραδινή βάρδια για 50 ασθενείς covid με ένα ατελείωτο, ατελείωτο τρέξιμο. Προϊσταμενες, Τομεάρχισες και Διευθύνουσα φεύγουν καθημερινά βράδυ από το νοσοκομείο και η Πληροφορική & Τεχνική Υπηρεσία έχουν γίνει λάστιχο, ενώ ταυτόχρονα τα κρούσματα στο προσωπικό αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Εάν κάποιος εξακολουθεί – από ιδεολογική θέση – να θεωρεί τους διορισμούς στο ΕΣΥ σπατάλη χρημάτων, να ξέρει ότι είναι συνένοχος σε εγκλήματα κατά της ζωής.
Οι πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει έρθει το Σύστημα Υγείας και η Δημόσια Υγεία ευρύτερα, είναι προφανείς.

Η απόπειρα να φορτωθεί η ολιγωρία, η ανικανότητα, η αδιαφορία και η αντίστροφη ιεράρχηση προτεραιοτήτων στην οποία έχει επιδοθεί η κυβέρνηση στην “ατομική ευθύνη των πολιτών” είναι εξοργιστική.

Επιχειρεί ανεπιτυχώς να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη προσωπικά, για αυτό το οποίο ήδη ζούμε και για το πολύ χειρότερο το οποίο έρχεται.

antapoΚΡΙΤΗΣ
antapoΚΡΙΤΗΣ
Ο antapoΚΡΙΤΗΣ κρίνει και σχολιάζει σκωπτικά την επικαιρότητα στο antapocrisis.

 

ΠΗΓΗ: antapocrisis.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search