• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών: Αστείες υπεκφυγές, μέλημά τους το κέρδος - «Λιποταξία κλινικαρχών» καταγγέλλουν γιατροί του ΕΣΥ

November 20, 2020 435
 

Το θέμα της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών ήρθε στο προσκήνιο τις τελεταίες ημέρες μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη με τα εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού και τους δεκάδες νεκρούς. Τα δημόσια νοσοκομεία της πόλης είναι πλέον κυριολεκτικά στα όριά τους, μετρώντας άδειες κλίνες ΜΕΘ ακόμα και στα δάκτυλα του ενός χεριού. Την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλοίκης αποτύπωσε την Δευτέρα η εικόνα από το «Παπαγεωργίου» όπου ο εντατικολόγος Β. Τσάπας (ΟΕΝΓΕ) αποκάλυψε ότι οι γιατροί έχουν ξεκινήσει τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ καθώς η πληρότητα στα τοπικά νοσοκομεία είναι στο 94%.

Το τελεσίγραφο Κικίλια

Χθες το υπουργείο Υγείας έστειλε "τελεσίγραφο" προς τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης καλώντας τες να διαθέσουν 200 κλίνες για ασθενείς COVID-19, αλλά πάντα με τη λογική της ενοικίασής τους από το δημόσιο! Και όπως είναι γνωστό, οι κλινικάρχες κερδίζουν από αυτή την σύμπτραξη 1600 ευρώ την κλίνη ΜΕΘ. Σημαντική λεπτομέρεια: Οι κλίνες ΜΕΘ προορίζονται στις ιδιωτικές κλινικές για Non Covid περιστατικά, δηλαδή «καθαρά» από τον επικίνδυνο κορωνοϊό. Άρα χαμηλού ρίσκου για τους ιδιώτες! Έτσι μάλιστα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου πιάνουν... πελάτες από τα δημόσια νοσοκομεία!

Αλλά ακόμα και σε αυτό το τελεσίγραφο, οι ιδωτικές κλινικές αρνήθηκαν να ανταποκριθούν, γεγονός που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση για τη λογική με την οποία υποτίθεται ότι «προσφέρουν» στο κοινωνικό σύνολο σε αυτή την κρίσιμη μάχη με την πανδημία. 

Προφάσεις και αστείες δικαιολογίες

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, προσπάθησε να πείσει ότι οι ιδιωτικές κλινικές είπαν «όχι» στο αίτημα του υπουργείου Υγείας προκειμένου να μην μεταδοθεί η νόσος σε ασθενείς που νοσηλεύουν ήδη! Δηλαδή οι χιλιάδες ασθενείς με κορωνοϊό να στοιβάζονται στα δημόσια νοσοκομεία αλλά τα ιδιωτικά νοσοκομεία να μη ρισκάρουν το παραμικρό. Γιατί για να περιοριστεί το ρίσκο, θα απαιτούνταν… έξοδα σε προσωπικό, αναλώσιμα και άλλα κοστοβόρα για τους ιδιώτες που βάζουν την δημ΄σοια υγεία κάτω από το κέρδους τους.

Ο κ. Σαραφιανός επικαλέστηκε επίσης ακόμα και τα… ασανσέρ λέγοντας ότι υπάρχει μόνο ένα για ασθενείς με κορωνοϊό, νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς, και αυτό θα ήταν επικίνδυνο ενώ σημείωσε ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση αφορούσε τη νοσηλεία non-COVID ασθενών, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος προθυμοποιήθηκε να μεταφερθούν non-COVID ασθενείς από όμορους νομούς, ώστε να αποφορτιστούν τα δημόσια νοσοκομεία. Με το αζημείωτο φυσικά όπως έχουμε ήδη αναφέρει παραπάνω.

Μάλιστα φτάσαμε στο σημείο, οι ιδιωτικές κλινικές να προτείνουν στο Δημόσιο να ξανανοίξει τα νοσοκομεία στα οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις έβαλαν λουκέτο, στο όνομα των μνημονιακών περικοπών! Το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 και το Λοιμωδών που μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη γίνονταν εργασίες για να λειτουργήσει.

Επίταξη αλλά με το... αζημείωτο 

Πάντως οι ιδιωτικές κλινικές έτσω κι έτσι, δε θα βγουν χαμένες από την επίταξη όπως την κάνει η κυβέρνηση.

Αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ 5148Β/2020

«Ο τρόπος αποζημίωσης των αναγκαστικά ως άνω δεσμευμένων κλινικών εν συνόλω, θα οριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, όπως ορίζει η παρ. 4 του άρθρου τέταρτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 42), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 85 του ν. 4745/2020 (Α’ 214).». Δηλαδή στο μέλλον θα μάθουμε πώς και πόσα θα πληρωθούν οι επιχειρήσεις υγείας για την επίταξη αυτή. 

Οι θέσεις των νοσοκομειακών γιατρών

Το αίτημα της επίταξης και μάλιστα χωρίς αποζημίωση έχει θεσει εδώ και πολύ καιρό η ΟΕΝΓΕ, αλλά η κυβέρνηση ούτε που ήθελε να το ακούσει. Επίσης σχολιάζοντας την επίταξη του ιδιωτικού τομέα που προβλέπει τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση πρόσφατα, «δεν είναι τίποτα άλλο παρά αγορά υπηρεσιών από τον παρασιτικό ιδιωτικό τομέα που συνεχίζει ανενόχλητος να θησαυρίζει την περίοδο της επιδημίας, επιδότηση του με κρατικό χρήμα, «κίνητρα, ωφελήματα και φορολογικές διευκολύνσεις», κατά την ΟΕΝΤΕ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζουν ότι «τα χρήματα που δίνει στα τρωκτικά των ομίλων της Υγείας να τα δώσει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό, υποδομές και την αξιοποίηση υπαρχόντων νοσοκομειακών κτηριακών δομών του δημοσίου».

Π. Παπανικολάου (ΟΕΝΓΕ): Κάνουν λιποταξία οι ιδιωτικές κλινικές

Μιλώντας για το θέμα των ιδιωτικών κλινικών στην εκπομπή «Επι του Πιεστηρίου» του Kontra TV, ο ΓΓ της ΟΕΝΤΕ Π. Παπανικολάου έκανε λόγο για συνέχιση της «σκανδαλώδους λιποταξίας» των ιδιωτικών κλινικών από αντιμετώπιση περιστατικών της επιδημίας καταγγέλλοντας ότι επί 10 μήνες δεν έχουν νοσηλεύσει ούτε ένα περιστατικό covid. «Αυτό γίνεται με τις πλάτες του κράτους, και με τον περιορισμό της χειρουργικής δραστηριότητας στα δημόσια νοσοκομεία κυριολεκτικά θησαυρίζουν από κόσμο που προσφεύγουν σε αυτούς για να κάνουν χειρουργείο και δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση».

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ , topontiki.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search