• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Η μουσική παράδοση της Κέρκυρας στο «Αλάτι της Γης» στην ΕΡΤ1 - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

November 22, 2020 4397
 
 

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020 στις 13:00, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μάς παρουσίασαν  ένα μουσικό οδοιπορικό στο πανέμορφο νησί της Κέρκυρας, ένα νησί με παράδοση πλούσια και πολύμορφη τόσο στα λόγια όσο και στη λαϊκή μουσική.

 

Η Κέρκυρα είναι γνωστή για τη σημαντική εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δραστηριότητα των «Φιλαρμονικών» και για τις μελωδικές αστικές καντάδες, όμως λίγοι γνωρίζουν τη λαϊκή μουσική και χορευτική παράδοση της υπαίθρου, που παρουσιάζει εντελώς ξεχωριστά γνωρίσματα.

Αυτό το γοητευτικό ρεπερτόριο προσεγγίζει το κερκυραϊκό «Αλάτι της Γης», καταγράφοντας πέντε διαφορετικά σχήματα από τα χωριά Κάτω Γαρούνα, Κυνοπιάστες, Βαλανειό και Σινιές, καθώς και από το τοπικό Λύκειο των Ελληνίδων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ιδιαίτερη λαϊκή πολυφωνία της υπαίθρου, που συνδέεται με τα τραγούδια της δουλειάς και της ταβέρνας, καθώς και με τα τραγούδια του γάμου και παλαιές βυζαντινές μπαλάντες.

Ο ερευνητής της τοπικής λαογραφίας Στέφανος Πουλημένος αναφέρεται στη θέση της Κέρκυρας στα δίκτυα πολιτισμικής επικοινωνίας ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, ενώ η Κασσιανή Σκολαρίκη, η Λίζα Αλεξάκη, ο Αλέκος Χαρτοφύλακας και ο Γιάννης Γαρνέλης, μιλούν για τις επιμέρους μουσικές και χορευτικές παραδόσεις που διαφοροποιούνται σε σχέση με τις τρεις βασικές περιοχές του νησιού: Βόρεια, Μέση και Νότια Κέρκυρα.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θοδωρής Καρύδης (βιολί), Σωτήρης Ραφτόπουλος (βιολί), Σπύρος Σκορδίλης (ακορντεόν), Κώστας Γλυκιώτης (ακορντεόν), Κώστας Σουπιώνης (κιθάρα), Νίκος Μερτύρης (κιθάρα), Δημήτρης Μεταλληνός (κιθάρα).

Τραγουδούν: Άγγελος Σκολαρίκης, Γεωργία Σουπιώνη, Άννα Βασιλάκη.

Χορεύουν και τραγουδούν μέλη του Πολυφωνικού Συνόλου Κάτω Γαρούνας «Ανδρονίκη» (πρόεδρος: Κασσιανή Σκολαρίκη), του Λυκείου των Ελληνίδων Κέρκυρας (πρόεδρος: Λίζα Αλεξάκη), του Πολυφωνικού Συνόλου Κυνοπιαστών «Γειτονία» (πρόεδρος: Στέφανος Πουλημένος), του Μουσικού Ομίλου Βαλανειού «Το κόρο» (πρόεδρος: Αλέκος Χαρτοφύλακας) και του Μορφωτικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Σινιών (πρόεδρος: Γιάννης Γαρνέλης, δάσκαλος χορού: Γιάννης Βλάχος).

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

ΠΗΓΗ: ert.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search