Print this page

Οι πολλές επιστήμες του COVID

November 26, 2020 389
 
 
Της Νίνας Γεωργιάδου
 
Όλο αυτό το διάστημα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, που μαθαίνουμε ταυτόχρονα να αγαπάμε τη φυλακή μας και να φοβόμαστε με παραλυτικό τρόμο το θάνατο, διαβάσαμε και ακούσαμε επιστημονικές προσεγγίσεις, ιατρικές έρευνες, στατιστικές και διαγράμματα, με μια πρωτόγνωρη βουλιμία.
Σε όλη αυτή τη συμπυκνωμένη διαδικτυακή επιμόρφωση, ανακαλύψαμε κάτι που δεν είναι καινούργιο αλλά τώρα πήρε διαστάσεις χυδαιότητας.
Η επιστήμη είναι το ίδιο εξωνημένη, όσο η πολιτική και η δημοσιογραφία.
Ο καπιταλισμός και μάλιστα σ’ αυτό το απογειωμένο στάδιό του, τα έχει κάνει όλα εμπόρευμα.
Ο Μαρξ το είχε πει πιο γλαφυρά. Οι καπιταλιστές είναι ικανοί να πουλήσουν ακόμη και το σχοινί για τη θηλιά που προορίζεται να τους κρεμάσει.
Ο καπιταλισμός λοιπόν παραγγέλνει ‘επιστήμη’, χρηματίζει επιστήμονες, εξαγοράζει την έρευνα, κατευθύνει το αποτέλεσμα
Μπορεί να πει κανείς πως όλη αυτή η πολυγνωμία, και η αντιφατικότητα οφείλονται στο ότι ο covid είναι ένα επιστημονικά, σχετικά ανεξερεύνητο πεδίο. Αυτό μπορεί να ισχύει ως ένα βαθμό αλλά αδυνατεί να δικαιολογήσει τη μετατροπή της επιστήμης σε θεολογία των πολλών αιρέσεων.
Επιστήμονες είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο covid είναι βαριά θανατηφόρος.
Επιστήμονες είναι κι αυτοί που υποστηρίζουν πως η θνητότητα του ιού είναι πολύ περιορισμένη.
Κάτοχοι καθηγητικής έδρας είναι αυτοί που συστήνουν τον εγκλεισμό μιας ολόκληρης κοινωνίας και μάλιστα παρατεταμένα και με απροσδιόριστο τέλος.
Κάτοχοι καθηγητικής έδρας είναι κι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο εγκλεισμός δεν θα ισοπεδώσει μόνο τις κοινωνικές δομές και δε θα συντρίψει μόνο την εργασία αλλά θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη υγειονομική φρίκη απ’ όση απειλεί ο covid.
Επιστήμονες με περγαμηνές υποστηρίζουν πως το lockdown σώζει ζωές.
Επιστήμονες με περγαμηνές υποστηρίζουν πως το lockdown θα προκαλέσει το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων από πείνα, κοντά στα 10.000 παιδιά που πεθαίνουν τώρα καθημερινά από πείνα στην Αφρική.
Επιστήμονες βρακωμένοι είναι αυτοί που συναινούν στην έξωση από τα χειρουργικά τραπέζια ασθενών με κατεπείγουσες χειρουργικές ανάγκες.
Επιστήμονες βρακωμένοι είναι κι αυτοί που το καταγγέλλουν.
Μεγαλοεπιστήμονες ετοιμάζουν σήμερα το σωτήριο εμβόλιο και προαναγγέλλουν τη γρήγορη κυκλοφορία του.
Μεγαλοεπιστήμονες είναι και αυτοί που μιλούν για εμβόλιο-Φράνκεστάιν, με άγνωστες τις επιπλοκές ή τις θανατηφόρες συνέπειες και ένα μεγαλο ερωτηματικό για πολλά.
Ας μη γίνει καθόλου αναφορά σε επιστήμονες πανεπιστημιακού κύρους που πήραν θέση δημόσια για την εκκλησιαστική μεγαλοψυχία του ιού.
Οι επιστήμονες που συμφωνούν και προάγουν το κυρίαρχο αφήγημα, κατατάσσουν τους συναδέλφους τους της άλλης άποψης, στο χώρο της συνωμοσιολογίας και του ψεκασμού.
Ή άλλη επιστημονική άποψη μιλά για κατά παραγγελία ‘επιστήμη΄ χρυσωμένη από τη Big Pharma.
Στη μέση είμαστε εμείς. Έγκλειστοι, τρομοκρατημένοι, απέναντι σε μια άγρια καταστολή και μπροστά στο φάσμα μια πρωτόγνωρης φτώχειας.
Τελικά αυτό είναι Μεσαίωνας.
Δουλοπάροικοι, τρόμος, πυρές και επιστήμη με πολλαπλές εκδοχές θεολογικών αιρέσεων.
 
Της Νίνας Γεωργιάδου από το facebook
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.