• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Θάνατος από Covid ή από πείνα...

November 28, 2020 92
 

 

 

Αναμένοντας το εμβόλιο και ελπίζοντας ότι θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, οι κυβερνητικές επιλογές ακροβατούν στην άβυσσο του θανάτου. Από τη μια πλευρά χάσκει ο θάνατος του συστήματος Υγείας, από την άλλη ο θάνατος της οικονομίας. «Καύσιμη ύλη» και στις δύο περιπτώσεις οι άνθρωποι, που γίνονται παρανάλωμα της πανδημίας, των φτωχών υγειονομικών υποδομών και της φτώχειας.


Το μοντέλο που οι Ευρωπαίοι επέλεξαν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία μοιάζει να επιδιώκει το ανέφικτο. Το «κλείσιμο» της οικονομίας και οι απαγορεύσεις των δραστηριοτήτων που συνεπάγονται συγχρωτισμό μειώνουν τα κρούσματα και ανακουφίζουν τα συστήματα Υγείας, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη περίθαλψης ασθενών υψηλού κινδύνου, δηλαδή ατόμων μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα. Σε αυτήν την κατηγορία, θα πρέπει να σημειωθεί, βρίσκεται περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού των δυτικών κοινωνιών.
Από την άλλη, το κλείσιμο της οικονομίας συνεπάγεται καταστροφή και φτώχεια, η οποία αυτόματα πολλαπλασιάζει εκθετικά την κατηγορία των ευάλωτων. 


Η τακτική του «ακορντεόν» που έχει επιλεγεί, δηλαδή το κλείσιμο μέχρι να αποσυμπιεστεί το σύστημα Υγείας και στη συνέχεια το άνοιγμα μέχρι το σύστημα περίθαλψης να ξαναφτάσει στα όριά του, περιγράφει την προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος. Χρόνος μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό φάρμακο ή ασφαλές εμβόλιο...
Ωστόσο στην εποχή μας και στην πολιτική «ηθική» που τη χαρακτηρίζει περισσότερο από κάθε άλλη στο παρελθόν «ο χρόνος είναι χρήμα». Αυτός ο χρόνος λοιπόν, κατά τον οποίο η αγορά κλείνει, συσσωρεύει ζημιές δισεκατομμυρίων. Κι αυτά τα δισεκατομμύρια, κάποιο μέρος τους τουλάχιστον, επιβαρύνουν κρατικούς προϋπολογισμούς με νέα δάνεια. Καθότι στον κόσμο μας ακόμη και στην περίπτωση που βρίσκεται αντιμέτωπος με «μάστιγα», η οποία εμφανίσθηκε ξαφνικά και από το πουθενά, τίποτε δεν προσφέρεται τζάμπα.

 

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδήμων για να δει ποιοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν την τρομακτική ζημιά που προκαλεί η πανδημία. Τα μνημόνια ήδη ετοιμάζονται και θα πληρωθούν απ’ αυτούς που πλήρωσαν και τα προηγούμενα δουλεύοντας ελαστικά και ευέλικτα με μισθούς πείνας μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Όποιοι, λοιπόν, τη σκαπουλάρουμε από τον κορωνοϊό, ας ρίξουμε μια ματιά στις εκθέσεις των... Πισσαρίδηδων που γράφουν για το μέλλον μας...

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2153 στις 26-11-2020

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« January 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search