• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Αντιλαϊκός φοροληστρικός προϋπολογισμός σε μια ρημαγμένη από την πολιτική τους χώρα

December 05, 2020 329

 

Η χώρα βουλιάζει, ο λαός φτωχοποιείται, η κυβέρνηση παραπατά. Με την οικονομία να βρίσκεται στη χειρότερη μεταπολεμική κατάσταση, με την πανδημία να καταγράφει χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να καταρρέει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με την Παιδεία να επαφίεται ολοκληρωτικά στην τηλεμάθηση-κοροϊδία της «αρπαχτής», με τα ελληνοτουρκικά σε επικίνδυνη όξυνση, με το νέο Ν/σ Βρούτση με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας» να καταργεί το 8ωρο, τις πληρωμένες υπερωρίες, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, να αναφέρεται στους 125 νεκρούς από κορονοϊό ανά εκατομμύριο κατοίκων και να δηλώνει «Ναι, ότι είμαστε 12 φορές καλύτεροι από το Βέλγιο και το πανηγυρίζουμε!», η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να δώσει την εντύπωση μιας δήθεν αδιατάρακτης πολιτικής ηρεμίας, ένα κλίμα μιας απόλυτα οικονομικά ελεγχόμενης κατάστασης, μία ψευδαίσθηση ότι όλα πηγαίνουν ρολόι. Ακόμα και για τη «Χριστουγεννιάτικη αγορά» κάνει λόγο, όταν οι ΜΕΘ ασφυκτιούν και ανακυκλώνουν τα περιστατικά μεταξύ των Νοσοκομείων, τα οποία, το ένα μετά το άλλο, σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

«Όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις ΜΕΘ του ΕΣΥ να καταστούν αορίστου χρόνου, μετά από κρίση»(;), προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για επικοινωνιακά τεχνάσματα που προσπαθούν να τα μεταγγίσουν σε μία απεγνωσμένη κοινωνία που πνίγεται στην αγωνία για την καθημερινή επιβίωση, που παλεύει συνεχώς για την εξα­σφάλιση μιας θέσης εργασίας μερικών εκατοντάδων ευρώ, για την παρατεταμένη αναστολή εργασίας, για το επίδομα θέρμανσης, για τα ψίχουλα των προνοιακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ, για τη μείωση των συντάξεων, για το επερχόμενο «λουκέτο» της μικροεπιχείρησης, για τον πλειστηριασμό του υποθηκευμένου σπιτιού, για μία καθημερινότητα που έχει μετατραπεί σε εφιάλτη. Κι επίσης σε μία εργατική τάξη που αντιμετωπίζει την φθοροποιό επίδραση του ρεβιζιονισμού, των παντοειδών τροτσκιστικών αντιλήψεων, των σοσιαλδημοκρατικών ιδεοληψιών, των κοινοβουλευτικών αυταπατών. Έχοντας να αντιπαλέψει τους αντισυνταγματικούς νόμους και αποφάσεις, την επίδραση των αστικών ΜΜΕ -που παρουσιάζουν μία ειδυλλιακή εικόνα της κυβερνητικής πολιτικής- και πάνω απ’ όλα τη θωρακισμένη αστυνομική βία και καταστολή που θυμίζει -όλο και πιο έντονα- εποχή δικτατορίας.

***

Την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή το νέο σχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2021, καθώς και το «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας 2021-2023, αντιγράφοντας το ακραίο νεοφιλελεύθερο «πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη» (παρά την επιμονή του πρωθυπουργού να υποστηρίζει τάχα πως το πόρισμα αυτό δεν συνδέεται με το κυβερνητικό πρόγραμμα), με βάση το οποίο θα εκταμιευτούν τα κονδύλια του «Ταμείου Ανάκαμψης» της ΕΕ και προς την ντόπια ολιγαρχία. Το νέο -επί τα χείρω- σχέδιο Προϋπολογισμού, μειωμένο συνολικά κατά 572 εκατ.€ στο κονδύλι για την Υγεία σε σχέση με το περσινό, δείχνει την τραγική πραγματικότητα της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου του 2020 με την ψήφισή του.

Από την πλευρά της η Κομισιόν, στην 8η «Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας», αποδίδει εύσημα στο «πόρισμα Πισσαρίδη» επιδοκιμάζοντας τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων (ιδιωτικοποίηση της επικουρικής Ασφάλισης, σάρωμα εργασιακών δικαιωμάτων, επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων κ.ά.) που περιλαμβάνονται στο πόρισμα.

Κινούμενοι εκτός τόπου και χρόνου, έξω και πέρα από τους καημούς του λαού, κυβέρνηση και ξένοι επικυρίαρχοι εκπονούν σχέδια και προγράμματα, αναφερόμενοι στα κοινοτικά κονδύλια που θα συνοδεύονται από σαρωτικές αντιλαϊκές «αναδιαρθρώσεις» και «μεταρρυθμίσεις» υπέρ των ντόπιων και ξένων συμφερόντων. Ήδη, το «Εθνικό Προσχέδιο Δράσης» -που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση- περιλαμβάνει σειρά έργων, όπως ο οδικός άξονας Ε65, ο ΒΟΑΚ, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, η πλήρης ψηφιοποίηση των λειτουργιών της ΑΑΔΕ, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλπ. Λέξη δεν υπάρχει για πραγματική αναδιάρθρωση της Γεωργίας και Βιομηχανίας που αποτελούν την όποια δυνατότητα αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Κι αυτά, την ώρα που έχει ξεπουληθεί το σύνολο της δημόσιας περιουσίας! Το τελικό Σχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στα Ευρωπαϊκά Όργανα κατά το α’ τρίμηνο του 2021 και να εγκριθεί στο αμέσως επόμενο τρίμηνο.

***

Σε ό,τι αφορά τον υπεραισιόδοξο κρατικό Προϋπολογισμό του 2021, ισχύει και εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα γενικής διαφυγής», η οποία προβλέπει παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες του πρώην σιδερένιου Συμφώνου Σταθερότητας, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων, σε βάρος των κρατικών ελλειμμάτων και χρεών, που προφανώς θα φορτωθούν στις πλάτες των ευρωπαϊκών λαών. Κι εκεί βασίζονται τα εξωπραγματικά, άλλα αντ’ άλλων στοιχεία που δίνονται, προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους.

Με αυτές τις διευκολύνσεις και με δεδομένα(;) τα κονδύλια του «Ταμείου Ανάκαμψης», οι «πυλώνες» του νέου Προϋπολογισμού αφορούν πρωτίστως στα μέτρα στήριξης της ντόπιας ολιγαρχίας, στις ξένες «επενδύσεις», στις αντιδραστικές «αναδιαρθρώσεις», στις ψευτοκοινωνικές παρεμβάσεις και τη δήθεν προστασία των «ευάλωτων ομάδων» του πληθυσμού. Γι’ αυτές τις ομάδες να σημειώσουμε πως, με βάση τις δηλώσεις Βρούτση, από το Μάρτη μέχρι σήμερα το υπουργείο Εργασίας έχει πραγματοποιήσει πληρωμές ύψους 2,1 δισ.€ σε αναστολές εργασίας, αποζημιώσεις, σε πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, σε Δώρα Πάσχα κ.ά., «στηρίζοντας» συνολικά 2.448.517 εργαζόμενους και 192.311 επιχειρήσεις. Με δύο λόγια, δόθηκαν περίπου 800 €/εργαζόμενο ή επιχείρηση, μέσα σε ένα οκτάμηνο! Επιπλέον, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις, το Δώρο Χριστουγέννων που θα λάβουν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είναι σε αναστολή, θα το υπολογίσει επί των 534€ για κάθε μήνα που ήταν σε αναστολή και όχι επί του ονομαστικού μισθού που λάμβαναν οι εργαζόμενοι όταν εργάζονταν. Τα ψίχουλα του «κοινωνικού μερίσματος» θα δοθούν μόνο στους δικαιούχους του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» που για μια 4μελή οικογένεια (με δύο ανήλικα παιδιά) ανέρχεται μόλις στα 400€! Τα πάντα γίνονται σύμφωνα με το νεοφιλελεύθερο δόγμα «κόστος-όφελος».

***

Κι ας έρθουμε στους αριθμούς του σχεδίου του Προϋπολογισμού.
Το ΑΕΠ που -απ’ ό,τι φαίνεται- μειώνεται το 2020 κατά τουλάχιστον -10,5%, ανακάμπτει υποτίθεται το 2021 στο +4,8% (από 7,5%). Σε ονομαστικούς όρους το ΑΕΠ του 2021 αναμένεται στα 171,9 δισ.€ από 162,8 δισ. το 2020 και από 183,4 δισ. το 2019. Αν ο εγκλεισμός διατηρηθεί και το Δεκέμβρη, ενδέχεται το ΑΕΠ να κατρακυλήσει και κάτω των 160 δισ.€. Θυμίζουμε την κριτική μας όταν το ΑΕΠ ήταν στα 242 δισ.€, λίγο πριν την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση του 2008.
Το «πρωτογενές έλλειμμα» το 2021 διαμορφώνεται στα 6,67 δισ.€, δηλ. στο 3,9% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 11,76 δισ. (7,2% του ΑΕΠ) το 2020.

Το κρατικό χρέος από 331 δισ. το 2019 απογειώνεται στα 340 δισ. το 2020 (208,9% του ΑΕΠ) και στα 343,2 δισ. το 2021, με αύξηση πάνω από 12 δισ. στη διετία.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση στις δαπάνες του συστήματος Υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας (στοιχεία ΟΟΣΑ), ωστόσο για το 2021 προβλέπονται 4, 257 δισ.€ (έναντι 4,829 δισ. το 2020), δηλ. μείωση (εξοπλισμός, υποδομές και αναλώσιμα) κατά 572 εκατ.€, χωρίς να προαναγγέλλεται καμία πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού! Κι ενώ διατυμπανίζεται ότι οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνολικά, υπολογίζονται σε 23,9 δισ. για το 2020 και σε 7,5 δισ. για το 2021 (συνολικά 31,4 δισ.), ωστόσο, στην πραγματικότητα έχουν δαπανηθεί μόλις 6,7 δισ. μέχρι και τον Οκτώβρη φέτος! Ακόμα και η δήθεν «επίταξη» («δεν είμαστε σοβιετία» δηλώνει ο ανεκδιήγητος υπουργός Υγείας) ιδιωτικών κλινικών γίνεται με το αζημίωτο προς τους κλινικάρχες και με νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ! Με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος κι αυτός για τη διάλυση του ΕΣΥ, προτείνει την προσφυγή σε «φθηνότερες υπηρεσίες», αντί της πραγματικής επίταξης (με όλη την επιφόρτιση του κόστους) των ιδιωτικών κλινικών.
Εντυπωσιακές είναι οι ελαφρύνσεις προς την ολιγαρχία, με τη μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, τη σοβαρή μείωση της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων με αναστολή της σύμβασης εργασίας, την αύξηση της κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών και της επιδότησης -σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου- για περίοδο 6 μηνών κ.ο.κ. Σημειώνουμε πως ο φόρος εισοδήματος σε κάθε είδους εταιρείες θα διαμορφωθεί στα 3,4 δισ.€, με μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει και πάλι αναστολή πληρωμών. Και βεβαίως ισχύουν πάντα τα μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου που κατοχυρώθηκαν με νόμο στην αρχή της πανδημίας.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που κατευθύνεται στους «επιχειρηματίες-επενδυτές», διαμορφώνεται σε 6,75 δισ.€ (6 δισ. συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ και τα 750 εκατ. από τον κρατικό Προϋπολογισμό). Ο υπουργός Ανάπτυξης επαίρεται ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα σημειώσουν «εκρηκτική» άνοδο κατά 23,2% το 2021 από μεγάλη πτώση κατά 14,3% εφέτος. Οι εκταμιεύσεις από το «Ταμείο Ανάκαμψης» υπολογίζονται -αυθαίρετα- για το 2021 στα 5,5 δισ.€ με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν χρονοβόρες καθυστερήσεις. Διαφορετικά ολόκληρο το σχέδιο Προϋπολογισμού, τινάζεται στον αέρα. Και αυτό θα γίνει.


Ενδιαφέρον έχει και ο όγκος της φοροληστείας που εκδηλώνεται σε μία περίοδο που ο λαός βρίσκεται σε πλήρη ανέχεια και εξαθλίωση. Έτσι, οι συνολικοί φόροι φθάνουν τα 47,8 δισ.€ το 2021 (από 44,3 δισ. το 2020). Ο ΦΠΑ της λαϊκής κατανάλωσης απογειώνεται στα 17,5 δισ. (από 15 δισ.), οι δε «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» στα 6,68 δισ.€.
Την ώρα που καταγράφεται μηδενική δαπάνη για το ΕΣΥ, η κρατική δαπάνη για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα του 2021 (24 μαχητικά F-35 από ΗΠΑ, 370 περιπολικά από Γαλλία και 778 μοτοσυκλέτες από Γερμανία) φθάνει τα 2,5 δισ.€!

Παράλληλα, στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση της ανεργίας στο 18,9% εφέτος (από 17,3% το 2019), ενώ θα μειωθεί στο 17,9% του εργατικού δυναμικού το 2021.

Οι εισαγωγές θα μειωθούν 17,4% το 2020, για να «ανακάμψουν δυναμικά» σε αύξηση 16,4% το 2021 (sic), ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στις εξαγωγές, που από μείωση 30,3% εφέτος προβλέπεται αύξηση 22,5% το 2021.

Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ μειώνεται κατά 50,6% (στα 300 εκατ., από τα 608 εκατ.€ το 2020). Το ίδιο και η φαρμακευτική δαπάνη κατά 130 εκατ. ευρώ, καθώς και οι παροχές ασθένειας (από 2,03 δισ. σε 1,934 δισ.€). Το ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος αυτών των μειώσεων δεν θέλει ρώτημα. Μάλιστα το πρόγραμμα του «δωρεάν εμβολιασμού», επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό, δηλ. το λαό κατά 170 εκατ.€!
Συμπέρασμα: Όλα στο βρόντο!

Το σκηνικό που έχει στηθεί ενάντια στα εργατολαϊκά στρώματα από την κυβέρνηση της Δεξιάς και την αντιδραστική ΕΕ είναι το ίδιο και απαράλλακτο σε όλη τη χρονική διάρκεια από τη μεταπολίτευση και μετά, είτε η οικονομία ανθεί, είτε μαραζώνει. Συνοψίζεται στη στήριξη των ξένων και ντόπιων μονοπωλίων, μέσα στο πολύπτυχο: εξάρτηση, λιτότητα, εκμετάλλευση, φοροληστεία, αστυνόμευση, καταστολή. Και γίνεται απολύτως καθαρό ότι οι δρόμοι διανομής των κρατικών δανείων, κοινοτικών πόρων και κάθε είδους ενισχύσεων περνάνε -ερήμην του λαού μας- μόνο μέσα από τους μηχανισμούς του μεγάλου κεφαλαίου με τη συνδρομή των εκάστοτε κυβερνήσεων που υπηρέτησαν πιστά τη μεγαλοαστική τάξη και τον ξένο ιμπεριαλισμό. Ελάχιστα ψίχουλα από το τραπέζι του μεγάλου φαγοποτιού έπεσαν ή πέφτουν στα εργατολαϊκά στρώματα με τη μορφή των «κοινωνικών μερισμάτων», των αυξήσεων ελεημοσύνης, των μικροεπιδομάτων κοινωνικής αλληλεγγύης, της ελάχιστης παραγραφής κάποιων δανείων ή της παράτασης των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων. Αντίθετα, γιγάντωσαν ένα κρατικό χρέος που πληρώνει και θα πληρώνει εσαεί ο λαός μας.
Θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι μπαίνουμε σε μία παρατεταμένη και άγρια νύχτα, έχοντας απέναντί μας όλο το αστυνομικό-κατασταλτικό κράτος της Δεξιάς και μαζί τις κάθε λογής ρεβιζιονιστικές, τροτσκιστικές, σοσιαλδημοκρατικές, ρεφορμιστικές αυταπάτες. Η μόνη σοβαρή προοπτική είναι το δυνάμωμα της ταξικής πάλης, η σφυρηλάτηση της ενότητας του εργατολαϊκού κινήματος.
Η απεργία της περασμένης Πέμπτη 26/11, έδωσε μία ισχυρή απάντηση στη Δεξιά που προτάσσει τα κέρδη της ολιγαρχίας, έναντι της υγείας του λαού.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search