Print this page

Ήρθαν με την εντολή να συντρίψουν τις οικονομικές, συνδικαλιστικές και δημοκρατικές κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος

December 12, 2020 355

 

 

Οι σκοπιμότητες της κυβέρνησης ΝΔ είναι πλέον ολοφάνερες. Ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας με την εντολή να συντρίψουν όσες μεταπολιτευτικές οικονομικές, συνδικαλιστικές και δημοκρατικές κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος έχουν απομείνει από το μνημονιακό οδοστρωτήρα. Αυτό επιχειρούν, με τον πιο σκληρό και επιθετικό τρόπο.
Το έδαφος έχει προλειανθεί από την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ. Με την κραυγαλέα προσχώρησή του στις μνημονιακές δυνάμεις και τη μετατροπή του σε πολύτιμο διεκπεραιωτή των εντολών των δανειστών και της ελληνικής ολιγαρχίας, αφού επωμίστηκε το ρόλο του αναχώματος της λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης και του πυροσβέστη του λαϊκού κινήματος. Με τη δυσφήμιση της έννοιας, των αξιών και των οραμάτων της Αριστεράς, «νομιμοποιώντας» κάθε λογής αντιδραστικούς να διατυμπανίζουν την «οριστική χρεοκοπία» της Αριστεράς και του «άλλου δρόμου» και να διαλαλούν, με αλαζονεία, πως μόνο ένας δρόμος υπάρχει.
Αυτός του συμβιβασμού και της υποταγής στους ισχυρούς.

Τσακίζοντας τις ελπίδες και τις προσδοκίες πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Και ανοίγοντας το δρόμο για αντιδραστικές εξελίξεις.
Όσα συμβαίνουν, λοιπόν, και όσα δρομολογούνται αυτή την περίοδο δεν είναι έκτακτα, δεν είναι προσωρινά, δεν οφείλονται και δεν αφορούν την πανδημία. Την πανδημία τη χρησιμοποιούν, την αξιοποιούν, τη μετατρέπουν σε επιταχυντή των αντιδραστικών σχεδιασμών τους. Για την αγριότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, τη φτωχοποίηση και νέα βίαιη συρρίκνωση των μικρομεσαίων στρωμάτων, τη δραστική καρατόμηση εργατοσυνδικαλιστικών κατακτήσεων, την κατάργηση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Για να διεκπεραιώνονται, αποτελεσματικά και «ασφαλώς», όσα επιτάσσουν η ντόπια ολιγαρχία και οι προστάτες της -δυνάστες της χώρας και του λαού, η ΕΕ και οι ΗΠΑ.
Η αντιδραστική Δεξιά, η παράταξη που συνδέεται και ταυτίζεται με τις πιο μαύρες ιστορικές περιόδους στη χώρα μας, υπήρξε πάντα και είναι και τώρα η πιο αμείλικτη αντιλαϊκή πολιτική δύναμη.

Στοχεύουν ευθέως τον εχθρό λαό

Μετά από μια σκληρή δεκαετία μνημονιακής επέλασης, στο ζοφερό παρόν και το ζοφερότερο μέλλον που προετοιμάζουν, διαβλέποντας πως λαϊκοί και νεολαιίστικοι αγώ­νες αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν και θα απειλήσουν τα συμφέροντα και την κυριαρχία τους, στοχεύουν ευθέως τον εχθρό λαό. Και γνωρίζοντας πως ο προοδευτικός κόσμος, η Αριστερά και οι κομμουνιστές είναι η ψυχή και η κινητήρια δύναμη αυτών των αγώνων και ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος, τους στοχοποιούν ενορχηστρώνοντας μια δηλητηριώδη, συκοφαντική προπαγάνδα και επιστρατεύοντας εξωφρενικές απαγορεύσεις, άγρια βία και εκτεταμένη καταστολή.

Το είδαμε στις 17/11, στην επέτειο του Πολυτεχνείου, το είδαμε στις 6/12, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, και ενδιάμεσα στην απεργία της 26 Νοέμβρη. Το είχαμε δει προηγουμένως με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που συνοδεύτηκε με αστυνομική βαρβαρότητα και καταδρομικές εφόδους, όπως και με το νόμο για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων και την άγρια καταστολή της συγκέντρωσης εναντίον του. Το βλέπουμε καθημερινά σε μια Αθήνα που ΜΑΤοκρατείται και όπου «ευέλικτα» αστυνομικά σώματα τη σαρώνουν αδιάκοπα. Στις «έκτακτες» συνθήκες της πανδημίας, η ανελευθερία και ο εκφοβισμός, τα πρόστιμα και οι συλλήψεις, η εξωφρενική ασυδοσία και η ανοιχτή τρομοκρατία απλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα. Η ανεξέλεγκτη δράση των μηχανισμών καταστολής είναι πλέον καθολικό φαινόμενο.

Παράλληλα, το υπάρχον αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο ενισχύεται, αποφάσεις και νόμοι χουντικής έμπνευσης και κοπής διαδέχονται ο ένας τον άλλο, νέα «ειδικά» σώματα καταστολής είναι στα σκαριά -όπως αυτά που θα δρουν μέσα στα πανεπιστήμια(!)-, τα σώματα ασφαλείας εξοπλίζονται «ποικιλοτρόπως»… Drones, αύρες, άλλα οχήματα, κάμερες, δακρυγόνα, χημικά, ασπίδες, γιλέκα, κράνη κ.ο.κ. αγοράζονται άρον-άρον. Οι γνωρίζοντες μιλούν για την «αγορά της εικοσαετίας»!
Εκτελεστής και αρμόδιος υπουργός ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Ένας πολιτικός που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, με πλούσιο «βιογραφικό» στην κατασταλτική πολιτική, ο οποίος περιβάλλεται με τη σταθερή εμπιστοσύνη και στήριξη ισχυρών κέντρων εξουσίας εντός και εκτός της χώρας. Και ο οποίος, στυγνά, υπερασπίζεται το «έργο» του.

Οι τελευταίες παραληρηματικές δηλώσεις του παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές σελίδες αυτού του τόπου. Σταχυολογούμε: «Για να τελειώνει αυτή η υπόθεση με τις διαδηλώσεις οι οποίες καταλύουν και καταργούν πλήρως την κοινωνική ζωή». «Ο νόμος είναι ένας, η νομιμότητα είναι μία […] η δήθεν αριστερή ευαισθησία είναι μια τυφλή αδιαλλαξία […] θα συνεχίσουμε, είμαστε ακάθεκτοι στο δρόμο της νομιμότητας…». «Η αστυνομία είναι λιγότερο βίαιη(!), τη χαίρεται ο κόσμος στις γειτονιές»… Πιο σαφής, πιο προκλητικός, πιο κυνικός δεν γίνεται.

Και, παράλληλα, η αντιδραστική προπαγάνδα, που στηρίζει μονοφωνικά την κυβέρνηση ΝΔ, ελέγχει απολύτως τα τηλεοπτικά ΜΜΕ και κυριαρχεί στα έντυπα, το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο. Δεν έχει ξανασυμβεί, μεταπολιτευτικά, τέτοια γλοιώδης και επιθετική συστράτευση στην προβολή και υπεράσπιση μιας αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Με προκλητική αποσιώπηση των μελανών σελίδων του κυβερνητικού «έργου», με εξωφρενική παραπληροφόρηση και εξωραϊσμό των αντιλαϊκών μέτρων και του αυταρχικού εκτροχιασμού της ΝΔ, με διαρκή επίκληση του δόγματος «νόμος, τάξη και ασφάλεια», με συνεχείς συκοφαντικές επιθέσεις ενάντια στη νεολαία, τις απεργίες των εργαζομένων και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και διεκδικήσεις τους, με δαιμονοποίηση και αποκλεισμό κάθε διαφορετικής φωνής -επί πανδημίας χαρακτηρίζονται ψεκασμένοι και διώκονται όσοι διαφοροποιούνται-, με ύπουλες και ανοιχτά χυδαίες επιθέσεις ενάντια σε κάθε προοδευτική ιδέα και κίνημα.

Και, βεβαίως, τα τηλεοπτικά ΜΜΕ παίζουν ρόλο εμπροσθοφυλακής, αφού «φρόντισαν» οι περιβόητες λίστες Πέτσα -αλλά και άλλες ποικίλες υπηρεσίες, κονδύλια, διευκολύνσεις, απαλλαγές και χαριστικές πράξεις- να εξαγοράσουν και να συντηρούν την εύνοια και τη στήριξη των καναλαρχών στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

«Δώρα», λοιπόν, στους κάθε λογής μεγαλοσχήμονες, μεγαλύτερη ασυδοσία και κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο, φτώχεια και βούρδουλα στο λαό, περικοπή των κοινωνικών δαπανών, ακόμη και αυτών για τη δημόσια υγεία εν μέσω δεύτερου σφοδρού κύματος της πανδημίας(!), και ολοκληρωτικό ξεπούλημα των υποδομών και του πλούτου της χώρας στους δανειστές-προστάτες τους. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ, μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική. Σε συνθήκες υγειονομικής, οικονομικής, εθνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, με τον «αέρα» της κυρίαρχης δύναμης στο αστικό πολιτικό σύστημα και με την αντιπολίτευση να ταυτίζεται επί της ουσίας μαζί της και να περιορίζεται σε παραγωγή επικοινωνιακών εντυπώσεων, επιταχύνει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, εφαρμόζοντας μια σκληρή ταξική πολιτική.

Μαζικοί λαϊκοί και εργατικοί αγώνες

Δεν συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας αυτές οι αντιδραστικές εξελίξεις. Ο καπιταλισμός φανερώνει το άγριο πρόσωπό του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Η παγκόσμια ολιγαρχία πλουτίζει ακραία λεηλατώντας τα πάντα, οι λαοί ταπεινώνονται, φτωχοποιούνται και εξαθλιώνονται σε συνθήκες πολιτικών απαγορεύσεων, ευρύτατων αντιδημοκρατικών μέτρων, ανοιχτής τρομοκρατίας, βίας και καταστολής. Το μεγαλύτερο κομμάτι της ανθρωπότητας αντιμετωπίζει το φάσμα της γενικευμένης λιμοκτονίας και των θανατηφόρων ασθενειών. Τώρα, δοκιμάζεται και από την πανδημία του κορονοϊού που σαρώνει τα φτωχά και εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα. Η καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα απογειώνονται. Η ιμπεριαλιστική θηριωδία σκορπίζει τον πόλεμο, το θάνατο και την καταστροφή σε μεγάλες περιοχές του πλανήτη. Μετά το «τέλος της ιστορίας» που κήρυξαν, αυτός είναι ο «καπιταλιστικός παράδεισος» που έταξαν στους λαούς. Μια επίγεια κόλαση.

Ωστόσο, η πλατιά λαϊκή οργή και διαμαρτυρία δυναμώνουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ινδία, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη, πραγματοποιήθηκε, αυτόν το μήνα, η μεγαλύτερη οργανωμένη απεργία στην ιστορία της ανθρωπότητας, με συμμετοχή 250 εκατομμυρίων εργατών και αγροτών. Στη Γαλλία, μετά από τα δυο σχεδόν χρόνια συνεχών -κάθε βδομάδα- κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων», εδώ και ένα μήνα εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι βγαίνουν στους δρόμους, κάθε σαββατοκύριακο, ενάντια στην επιβολή του νόμου για την περιβόητη «καθολική ασφάλεια». Οι εστίες αντίστασης πολλαπλασιάζονται, οι λαοί αφυπνίζονται, αγωνίζονται. Το όραμα για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο εμπνέει και κινητοποιεί και πάλι πλατιές μάζες σε όλο τον κόσμο.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.