• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Αλλαγές στα ΑΕΙ: Όριο φοίτησης, κατώτατη βάση και αστυνομία

December 23, 2020 519
Τρεις αλλαγές με σφραγίδα Κεραμέως - Casus belli η αλλαγή συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια στα μέσα της χρονιάς, εν μέσω πανδημίας

Σαρωτικές αλλαγές προωθεί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ευρύτερα στα πανεπιστήμια, που ανατρέπει τον σχεδιασμό των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι οι αλλαγές να ισχύσουν από φέτος.

Συγκεκριμένα, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης (22/12) τις εξής αλλαγές:

  • Θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, με υπολογισμό του μέσου όρου της επίδοσης των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων ανά επιστημονικό κλάδο

  • Υποβολή μηχανογραφικών σε «δύο δόσεις»

  • Δυνατότητα ορισμού κατώτατης βάσης και από τα ΑΕΙ

  • Όριο φοίτησης στα  Ν + ½Ν έτη

  • Ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Επικροτώντας τον σχεδιασμό του υπ. Παιδείας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι διατάξεις αυτές «αναβαθμίζουν τόσο τις σπουδές  όσο και την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια», υπενθυμίζοντας μάλιστα πως η καθιέρωση της βάσης εισαγωγής αποτελούσε και προεκλογικη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να «εξασφαλιστεί ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ». 

Ο μέσος όρος των επιδόσεων ανά επιστημονικό κλάδο ορίζει την κατώτατη βάση εισαγωγής

 

Το νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει ότι ως βάση εισαγωγής για κάθε επιστημονικό πεδίο ξεχωριστά θα ορίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι του κάθε πεδίου.

Παράδειγμα: Αν στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών ο Μέσος Όρος όλων των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι τα 14.000 μόρια, αυτή θα είναι και η βάση εισαγωγής για τις σχολές του εν λόγω πεδίου. Αντίστοιχα, αν π.χ στο επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών ο μέσος όρος των επιδόσεων ανέρχεται στο 9, τότε ο συγκεκριμένος βαθμός θα λειτουργεί ως η ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας η «βάση του δέκα», δηλαδή η θέσπιση μιας οριζόντιας βάσης εισαγωγής, δεν προκρίθηκε διότι «αφ’ ενός θα συνέδεε άρρηκτα την εισαγωγή των υποψηφίων με το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, προκαλώντας πιέσεις στην επιλογή των θεμάτων, αφ’ ετέρου τα προγράμματα σπουδών έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις και χρειάζεται να μπορούν να διαφοροποιηθούν οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής σε αυτά».

«Φίλτρα» εισαγωγής και από τα ΑΕΙ

Όπως έχει μέχρι στιγμής γνωστό, τα Πανεπιστήμια θα έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν την βάση εισαγωγής, καθώς κάθε πανεπιστημιακό τμήματα θα μπορεί να θέτει ως ελάχιστη βάση εισαγωγής ένα ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότητα θα δοθεί ένα εύρος επιλογών από  70% έως 120% επί του μέσου όρου των επιδόσεων. Σημειώνεται πως η επιλογή από τα τμήματα θα γίνεται αρκετούς μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, επομένως δεν θα είναι γνωστή η βαθμολογία των υποψηφίων.

Σε δύο στάδια τα μηχανογραφικά

Σε δύο φάσεις θα πραγματοποιείται η συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων, κατά την οποία θα δηλώνουν τις σχολές και τα πανεπιστήμια της προτίμησής τους.

Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη φάση θα δίνεται η δυνατότητα για περιορισμένο αριθμό επιλογών σχολών. Ο ακριβής αριθμός δεν έχει προσδιοριστεί, ωστόσο σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι μαθητές θα μπορούν να δηλώσουν 10 με 15 τμήματα. Η Α΄φάση συμπλήρωσης μηχανογραφικών θα γίνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την έκδοση των αποτελεσμάτων. Στόχος είναι το «πρώτο κύμα» εισακτέων να γνωρίζει το τμήμα εισαγωγής του ήδη από τον Ιούλιο.

Στη συνέχεια, μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Α΄φάσης και γίνει γνωστό ποιοι πέρασαν στη σχολή της αρεσκείας τους, θα ξεκινάει η Β΄φάση συμπλήρωσης μηχανογραφικώνΣε αυτό το στάδιο, θα δίνεται μεγαλύτερο περιθώριο επιλογών για σχολές, για όσους υποψήφιους δεν κατάφεραν να περάσουν στο τμήμα της αρχικής τους επιλογής. Με την ολοκλήρωση της Β΄φάσης, το σύνολο των υποψηφίων θα γνωρίζει αν πέρασε σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ μέχρι το τέλος Αυγούστου.

 

Έξι έτη το όριο φοίτησης για τις σχολές τετραετούς φοίτησης

Στα  Ν + ½Ν έτη διαμορφώνεται το ανώτατο όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια. Έτσι,  όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 4 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 2. Όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 6 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 3.

Από το υπουργείο Παιδείας επισημαίνεται ότι η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ για τους ήδη φοιτούντες θα υπάρξουν μεταβατικές προβλέψεις. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν για περιπτώσεις εργασίας/μερικής φοίτησης, για σοβαρούς λόγους υγείας ή για άλλους εξαιρετικούς λόγους.

Η ΕΛΑΣ... περνάει Πανεπιστήμιο

Μια μεταπολιτευτική τομή επιχειρεί η Ν. Κεραμέως με τη συγκρότηση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, για πρώτη φορά μετά την πτώση της δικτατορίας και το περίφημο «Σπουδαστικό» της Ασφάλειας.

Για το ακανθώδες ζήτημα σχετικά με το καθεστώς της  Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, όπως επισήμως θα ονομάζεται το σώμα, δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση. Ωστόσο μέσω διαρροών στον Τύπο, , θα προσληφθούν αστυνομικοί με διαδικασίες εξπρές και θα λάβουν εκπαίδευση όμοια με εκείνη των ειδικών φρουρών (5-7 εβδομάδες) και επιπλέον εκπαίδευση προσαρμοσμένη στα καθήκοντά τους. 

Επίσης, οι αστυνομικοί του νέου σώματος θα φέρουν κλομπ και χειροπέδες, ενώ η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός και η αμοιβή τους σύμφωνα με την υπουργική απόφαση θα βαρύνει τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Στο επόμενο διάστημα, δε, αναμένεται και σχετική προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, στα «σκαριά» βρίσκονται 1.000 προσλήψεις αστυνομικών, ενώ το συνολικό κόστος προσεγγίζει τα 30 εκ. ευρώ.

Η εν λόγω τομή συναντά την αντίδραση της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία ζητά σχετικά με τη σύσταση ειδικής ομάδας προστασίας να υπάγεται και να λογοδοτεί στις διοικήσεις των πανεπιστημίων και όχι στην ΕΛΑΣ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Casus belli οι αλλαγές εν μέσω πανδημίας και στα μισά της σχολικής χρονιάς

«Η επιλογή που σκοπεύτε να κάνετε, δηλαδή να αλλάξετε εν μέσω πανδημίας και μόλις 6 μήνες πριν δώσουμε πανελλήνιες το σύστημα πρόσβασης, είναι ΕΓΚΛΗΜΑ», τονίζουν μαθητές σε συλλογικό κείμενο και σχεδιάζουν κινητοποιήσεις στο επόμενο διάστημα.

«Μας φέρεστε σαν πειραματόζωα. Διαλύετε τη ψυχολογία μας.  Νιώθουμε ότι παίζετε με τις τύχες και το μέλλον μας. Νιώθουμε αδικημένοι», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

mathites1.jpg

Αντίστοιχα, ηχηρό «όχι» στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας προβάλλει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

«Η υπουργός Παιδείας πέταξε στα μέσα της βδομάδας μία ακόμα «βόμβα» που ανατρέπει τον προγραμματισμό και τα σχέδια των παιδιών που βρίσκονται μισό χρόνο πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ανακοίνωσε αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με πρόθεση αυτές να ισχύσουν από φέτος, μετατρέποντας σε «πειραματόζωα» τους φετινούς υποψήφιους, που είναι πλέον επιβαρυμένοι, με το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας τους να το έχουν κάνει μέσω τηλεκπαίδευσης, κλεισμένοι στο σπίτι, χωρίς να μπορούν να εκτονώσουν πουθενά το βάρος αυτής της τόσο πιεστικής χρονιάς», σημειώνει μεταξύ άλλων.

«Ως γονείς δηλώνουμε : Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση να φέρει τέτοιες αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης! Δεν είναι τζογος το μέλλον των μαθητών !!!», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: alfavita.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search