• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Λεφτά για Παιδεία, όχι για αστυνομία

December 25, 2020 413

 

«Προφάσεις εν αμαρτίαις» χαρακτήρισαν εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου το ζήτημα της ασφάλειας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για τη δημιουργία αστυνομικής δύναμης στα ΑΕΙ. ● Θέλουμε ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι της καταστολής, υποστήριξαν.

 

Την αντίθεσή τους με τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας αλλά και τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει η υπουργός Παιδείας για την τριτοβάθμια εξέφρασαν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου με κεντρικό άξονα την ενίσχυση της Παιδείας και όχι της καταστολής.

Οι συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι το ζήτημα της ασφάλειας, το οποίο επαναφέρει ξανά η κυβέρνηση, αποτελεί «προφάσεις εν αμαρτίαις» και εξυπηρετεί ουσιαστικά ένα πιο μεγαλόπνοο σχέδιο, αυτό της σίγασης οποιουδήποτε αντιλόγου εντός των Πανεπιστημίων που παραδοσιακά αποτελούν χώρους ζύμωσης και οργάνωσης αγώνων.

«Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μέτρο για την ασφάλεια και την υγεία διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, τα οποία παραμένουν κλειστά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Εχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και δεν ζητάμε να ανοίξουν οι σχολές και να γίνονται κανονικά μαθήματα μέσα σε γεμάτα αμφιθέατρα. Ομως όλο αυτό το διάστημα δεν γίνεται καμία ενέργεια για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων. Αντίθετα, ακούμε ότι η τηλεκπαίδευση δουλεύει εξαιρετικά, κάτι το οποίο φυσικά είναι λάθος. Είναι άλλο η γνώση και άλλο η απλή μετάδοση πληροφοριών» σημείωσε η Δήμητρα Παπανικολάου, μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής Αθήνας.

Τα ουσιώδη ζητήματα

Από την πλευρά της η Σοφία Κυριακίδη, υποψήφια διδάκτωρ στο Χημικό του ΕΚΠΑ και μέλος της LABour – Αγωνιστική Παρέμβαση στην Ερευνα, υποστήριξε ότι η υπουργός Παιδείας εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι είναι πρακτικά δύσκολη η οργανωμένη αντίδραση των φοιτητών και φοιτητριών τη δεδομένη χρονική στιγμή, τονίζοντας ότι η ασφάλεια όπως την προβάλλει η κυβέρνηση δεν είναι το μείζον: «Αν έμπαινε σε διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα, θα έβλεπε ότι δεν μας λείπει η ασφάλεια. Εγώ ως εργαζόμενη στην έρευνα νιώθω ότι αν κάτι μου λείπει είναι η εργασιακή ασφάλεια.

Αντί λοιπόν η υπουργός και η κυβέρνηση να διασφαλίσουν ότι δεν θα μένουμε απλήρωτοι επί μήνες, ότι δεν θα κυνηγάμε ερευνητικά προγράμματα για να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση, ότι θα έχουν όλοι πρόσβαση στα εργαστήρια με τήρηση των μέτρων ασφάλειας, ότι στα μεταπτυχιακά προγράμματα θα υπάρξει ρύθμιση για τα δίδακτρα, τα οποία τρέχουν παρόλο που δεν πραγματοποιούνται εργαστήρια, νομοθετεί για τη δράση αστυνομικών σωμάτων εντός των ΑΕΙ!».

Φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην καταπάτηση του ασύλου και την πανεπιστημιακή αστυνομία

Μερίδιο ευθύνης αποδίδει στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων ο καθηγητής του Γεωπονικού, Γιώργος Κάργας. «Οι πρυτανικές αρχές παίζουν μπάλα στο γήπεδο της κυβέρνησης και αναλώνονται στη συζήτηση σε ποιον θα λογοδοτεί αυτό το αστυνομικό σώμα αντί να απευθύνουν τα ουσιώδη ζητήματα.

Οτι δηλαδή από την τηλεκπαίδευση αποκλείονται χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες και ότι δεν φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων. Αντί να προσλάβουν διδάσκοντες και προσωπικό καθαριότητας, προσλαμβάνουν αστυνομικούς με το επιχείρημα ότι παρατηρούνται φαινόμενα βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια.

Το ίδιο επιχείρημα είχε φέρει η κυβέρνηση και στην κατάργηση του ασύλου. Αυτό σημαίνει ότι κανένα από αυτά τα μέτρα δεν λύνει το υποτιθέμενο πρόβλημα. Και λέω υποτιθέμενο γιατί ο στόχος είναι άλλος. Η κυβέρνηση θεσμοθετεί αυτό το σώμα για να μπορέσει να καταπνίξει τους μελλοντικούς αγώνες φοιτητών και εργαζομένων. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, το Πανεπιστήμιο που θα βρούμε γυρίζοντας θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που αφήσαμε πριν ένα χρόνο» δήλωσε ο καθηγητής Γ. Κάργας.

Την αντίθεσή τους στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας έχουν εκφράσει τουλάχιστον 7.000 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, με τον αριθμό των ηλεκτρονικών υπογραφών να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Πηγή: efsyn.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search