• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Στ. Πέτσας: Τα σχολεία όλων των βαθμίδων είναι πιθανό να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου (Video) - Επιφυλακτικοί οι ειδικοί: Δ. Σαρηγιάννης: Όχι πριν από 20/1

December 26, 2020 4229

 

 

Πιθανό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, δήώσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το πρωί του Σαββάτου, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN TV.

Όπως σημείωσε αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο Στ. Πέτσας σημείωσε πως θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες και όχι μόνο τα δημοτικά

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως μετά τα σχολεία θα ανοίξουν κι άλλοι τομείς της καθημερινής δραστηριότητας, «αρκεί να συνεχιστεί η καλή πτωτική πορεία που έχουμε». 

Όσον αφορά στα πρώτα εμβόλια του κορωνοϊού που έφτασαν τα Χριστούγεννα στη χώρα μας και σήμερα το πρωί στην Αθήνα, ο Στ. Πέτσας είπε ότι από αύριο, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, θα γίνουν συμβολικά οι εμβολιασμοί της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και σιγά - σιγά τα σκευάσματα θα διανεμηθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

Επιπλέον, σημείωσε πως εφόσον τα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ, είναι ασφαλή όποιας μάρκας και αν είναι. 

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι τον ανησυχεί συνολικά η διαδικασία γιατί είναι πρωτόγνωρη ενώ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να μην χάσει κανείς το ραντεβού του για το εμβόλιο.

Σχετικά με την προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς, ο Στ. Πέτσας είπε ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι 65 άνω και έπειτα θα μειώνεται το ηλικιακό όριο, ανά 5-10 χρόνια.

«Θα μας πει η Επιτροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά

 

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί ως προς το άνοιγμα των σχολείων και τις ακριβείς ημερομηνίες εμφανίζονται τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και άλλοι ειδικοί.

«Όποιος βγει και πει ότι θα ανοίξουν ή δεν θα ανοίξουν δεν ξέρει τι του γίνεται», δήλωσε με τον πιο γλαφυρό τρόπο η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, σχετικά με την ημερομηνία της 8ης Ιανουαρίου που είχε οριστεί ως βασικός στόχος της κυβέρνησης για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Εξήγησε, δε, πως παράμετροι που θα «δώσουν το σήμα» για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και άλλων δραστηριοτήτων, όπως το εμπόριο, είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων κατά τις επόμενες ημέρες.

Προβληματισμός για το «αποτύπωμα» των εορτών

Παράγοντας που, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, θα επηρεάσει τις εισηγήσεις των ειδικών είναι το επιδημιολογικό αποτύπωμα που θα έχει η αύξηση των μετακινήσεων και των συναθροίσεων τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Εικόνα για την κατάσταση θα διαμορφωθεί, δε, μετά τις γιορτές, κατά τις πρώτες ημέρες του 2021.

«Η πολιτεία κάνει προσπάθεια να είναι έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Γενάρη. Είναι έτοιμα να ανοίξουν, θα ανοίξουν όμως αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, έχει ελαττωθεί η διασπορά, ελπίζω και αυτή τη βδομάδα να έχουμε καλά νέα για να πάμε στα σχολεία. Ακόμα δεν υπάρχει απόφαση για τα σχολεία, θα το δούμε λίγες ημέρες πριν. Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα παρθεί η απόφαση», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη επισήμανε ότι «θα το δείξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στις 4-5 Ιανουαρίου αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Γι΄αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια ώστε εκείνες τις ημέρες το άνοιγμα των σχολείων να είναι εφικτό» προσθέτοντας ότι «προτεραιότητα μας είναι το άνοιγμα των δημοτικών και κλιμακωτά θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης». 

Τα δύο σενάρια

Υπενθυμίζεται, δε, πως δύο είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζονται από την κυβέρνηση.

Το πρώτο σενάριο είναι πρώτα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ενώ το δεύτερο είναι να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί δέκα ημέρες μετά, δηλαδή τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Η εισήγηση αυτή γίνεται γιατί υπάρχει ο φόβος να επιβαρυνθεί επιδημιολογικά η κατάσταση λόγω της κινητικότητας των παιδιών, αλλά και κυρίως των γονέων που θα πρέπει να πηγαίνουν και παίρνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.

Κατηγορηματικός ο Σαρηγιάννης: Κλειστά σχολεία μέχρι τις 20/1

Αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου εμφανίστηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάζεται η ομάδα του, τα κρούσματα κορονοϊού ημερησίως σε εκείνο το διάστημα θα έχουν διαμορφωθεί στα 820, αριθμός που λειτουργεί αποτρεπτικά για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, καθώς, όπως εξήγησε, υπάρχει φόβος κυρίως για την κινητικότητα των γονέων, παρά για τη διασπορά του ιού μεταξύ των μαθητών.

Με αυτά τα δεδομένα, ο καθηγητής επέμεινε στην θέση του τα σχολεία να ανοίξουν κατά τις 20 Ιανουαρίου.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ

«Θολές» απαντήσεις και από το υπουργείο Παιδείας

Με «μετρημένες» δηλώσεις τοποθετήθηκε επί του θέματος και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

"Η επιθυμία και  στόχευσή μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουάριου" δήλωσε στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η απόφαση για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία θα ληφθεί με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και την εισήγηση των ειδικών, εξήγησε και κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν υπεύθυνη στάση: «Όσο καλύτερα τηρήσουμε τα μέτρα τις επόμενες 2 εβδομάδες τόσο διασφαλίζουμε την δια ζώσης λειτουργία των σχολείων».

Σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβη και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, τονίζοντας πως πρόθεση του υπουργείου είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, αν το επιτρέψουν οι ειδικοί.

Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο είναι το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια που εξασφαλίζεται με βάση τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας που διατυπώθηκαν από την αρχή της χρονι΄ςς και έγραψε στα ... παλιά της τα παπούτσια η κυβέρνηση με ολέθριες συνέπειες για την εκπαιδευτική διαδικασία, τη μόρφωση και την ψυχική υγεία των μαθητών. 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search