• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Πανελλαδικές: Μείωση εισακτέων και σχολών

December 31, 2020 433

 

 

Χρήστος Κάτσικας

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΒΑΣΗ» ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

            Ενώ οι εκπαιδευτικοί φορείς, υπερασπίζοντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας αφενός η διαδικασία της τηλε-διδασκαλίας να μην καταγραφεί ως διδαχθείσα ύλη και αφετέρου δραστική μείωση και αναπροσαρμογή της ύλης από τώρα όλων των μαθημάτων και, ιδίως, των πανελλαδικώς εξεταζόμενων λόγω της αντικατάστασης της ζωντανής μαθησιακής διαδικασίας με την άκρως προβληματική τελε – «εκπαίδευση», το τελευταίο, με επείγουσα εγκύκλιο, ορίζει την ηλεκτρονική καταχώριση στο myschool  της διδακτέας – εξεταστέας ύλης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης  ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που έχει διδαχθεί μέχρι και 16 Δεκεμβρίου, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η εξεταστέα-διδακτέα ύλη πρέπει να ολοκληρωθεί́.

            Την ίδια ώρα επιχειρεί (με τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων), αθέατα, σχέδιο δραστικής μείωσης των εισακτέων και περικοπής τμημάτων ΑΕΙ («Αθηνά Νο2»), με όχημα την λεγόμενη «κλιμακωτή βάση», κοντολογίς μια μέθοδο εισαγωγής στα πανεπιστήμια με βάση συναρτώμενη από τον μέσο όρο της πανελλαδικής επίδοσης όλων των υποψηφίων για τα ανώτατα Ιδρύματα που διαγωνίζονται κάθε καλοκαίρι.

            Είναι φανερό ότι η υλοποίηση αυτής της πρότασης του υπουργείου Παιδείας (σε συνδυασμό με την κακόφημη Τράπεζα Θεμάτων), θα πριμοδοτήσει σημαντική μείωση εισακτέων στα Πανεπιστήμια από το ερχόμενο κιόλας έτος κατεύθυνση που, βεβαίως, δεν είναι ξένη από τη ιδεολογικά και πολιτική «γραμμή» της Κυβέρνησης όπως έχει διατυπωθεί στο προεκλογικό της πρόγραμμα.

            Από τον Αύγουστο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε στις προγραμματικές δηλώσεις του ότι «τα πανεπιστήμια, και όχι το υπουργείο, θα καθορίζουν στο τέλος τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων». Τη δήλωση αυτή ήρθε να την εξειδικεύσει από το βήμα της Βουλής και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία σημείωνε επίσης πως επανέρχεται η ελάχιστη βάση του 10 για την είσοδο στα πανεπιστήμια, προσθέτοντας πως θα δοθεί η δυνατότητα και στις σχολές να ορίζουν οι ίδιες ελάχιστη βάση εισαγωγής σε αυτές.

            Λίγους μήνες αργότερα, στις 23 Νοεμβρίου   η Νίκη Κεραμέως  είχε αναφέρει σε συνέντευξή της ότι έχει συστηθεί Επιτροπή για το θέμα της βάσης στην εισαγωγή στις Ανώτατες Σχολές σημειώνοντας, με σκοπιμοτητα, ότι δεν προκρίνει την ύπαρξη μιας οριζόντιας βάσης, αλλά μια κλιμακωτή βάση.

ΟΧΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ή ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ

            Το σχέδιο αυτό, που δεν θα οδηγήσει μεν σε  “οριζόντια” βάση σε όλα τα ΑΕΙ (όπως παλιά η βάση του δέκα) αλλά, θα «κατασκευάσει» διαφορετική βάση εισαγωγής ανά σχολή και τμήμα την οποία θα προσδιορίζουν τα ίδια τα πανεπιστήμια, θα αποτελεί διάταξη στο νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που επεξεργάζεται (εδώ και έναν χρόνο) το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, «πλάγιες» αναφορές έχουν ήδη γίνει τόσο από την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως όσο και από τον  υφυπουργό κ.Βασίλη Διγαλάκη.

        Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας:

* Θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το τμήμα.

* Διαδικασία εισαγωγής σε δύο φάσεις.

Φάση Α: Συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών (σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα). Φάση Β: ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α.

            Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι όποια μορφή κι αν λάβει η νέα βάση εισαγωγής, είτε, δηλαδή, κάθε τμήμα αποφασίσει να θέτει “πήχη” για την εισαγωγή σε αυτό μέσω απαίτησης για αυξημένη βαθμολογία σε κάποιο από τα μαθήματα των πανελλαδικών που είναι κομβικό για το συγκεκριμένο Τμήμα, είτε η βάση θα αφορά ομοειδή τμήματα, είτε πανεπιστήμια, το αποτέλεσμα θα είναι η μεγάλη μείωση των εισακτέων, από το ερχόμενο κιόλας έτος -εφόσον εφαρμοστεί.

            Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι από το 2005, το υπουργείο Παιδείας (υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου) επιβάλλει την περιβόητη «βάση του 10». Η τότε υπουργός Παιδείας παρουσίασε την αλλαγή αυτή ως ελιξίριο που θα δώσει τη δυνατότητα στο λύκειο να οικοδομήσει «τη μορφωτική του αποστολή και δυναμική ως σχολείο γενικής μόρφωσης», θα καλλιεργήσει «το ενδιαφέρον των μαθητών για την απόκτηση της γνώσης στο σύνολο των μαθημάτων του λυκείου», θα «αυξήσει τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών» και «θα περιορίσει το φροντιστήριο».

            Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή της βάσης του 10, διαψεύστηκαν πανηγυρικά όλοι οι μύθοι με τους οποίους η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε ντύσει την απόφασή της. Καμία βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν υπήρξε, καθόλου δεν ανέβηκε το επίπεδο των μαθητών. Αντίθετα, μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των εισακτέων, αυξήθηκε η πελατεία των λεγόμενων κολεγίων, για τα οποία καμία βάση του 10 δεν ίσχυε όταν ηχούσαν τα δίδακτρα.

            Έγινε τότε φανερό ότι δεν επρόκειτο παρά για μια επιχείρηση νομιμοποίησης του εξοστρακισμού των πιο αδύνατων κοινωνικά και σχολικά και για ένα «στένεμα» των διόδων των πανεπιστημίων που «έκλεινε το μάτι», την περίοδο εκείνη, στα εκατοντάδες Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και στα λεγόμενα Κολέγια, στα οποία προσφέρονταν έτοιμη πελατεία το «πλεόνασμα» των υποψηφίων που δεν θα εισάγονταν. Συνολικά, από τον χρόνο εφαρμογής της βάσης του 10, μέσα σε τέσσερα χρόνια (2005/6-2008/9), έμειναν ακάλυπτες 50.000 θέσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενώ, βέβαια, η νέα αυτή ρύθμιση έριξε νέο λίπασμα στην αρένα του ανταγωνισμού και των φροντιστηρίων.

Κλείνουν και τμήματα σε ΑΕΙ;

            Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες στο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν το καλοκαίρι του 2021 οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα περιλαμβάνονται λιγότερα τμήματα από όσα υπήρχαν πέρυσι, καθώς κάποια από αυτά που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2016-2019 θα πάψουν να δέχονται υποψήφιους.

            Ο ακριβής αριθμός των τμημάτων και των Σχολών που μπορεί να διακόψουν τη λειτουργία τους και να αποκοπούν από την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας δεν έχει ακόμη να υπολογιστεί. Αυτό που έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι θα είναι κάτω από το 10% του συνόλου τους.

            Είναι φανερό δια γυμνού οφθαλμού ότι ο βασικός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι η μείωση των εισακτέων, η πριμοδότηση της ιδιωτικής Ανώτατης Εκπαίδευσης και η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου με την παραχώρηση υποδομών του για όσους ξένους φοιτητές μπορούν να πληρώνουν δίδακτρα. Η επαναφορά της βάσης του 10 (που ντύνεται με διαφορετικά ρούχα για να περάσει αθέατη), θα παίξει τον ρόλο του τροχονόμου της εισόδου στα πανεπιστήμια, εξοστρακίζοντας, με εργαλείο τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, χιλιάδες υποψήφιους, χωρίς να εκτεθεί το υπουργείο Παιδείας με μια ανακοίνωση μειωμένου αριθμού εισακτέων.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search