Επί 9 μήνες, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα  στις επιτακτικές διεκδικήσεις των υγειονομικών για την προετοιμασία και την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. δείχνοντας περισσότερο ενδιαφέρον σε μέτρα "δημόσιας τάξης" παρά δημόσιας υγείας.

Επιστροφή στα αυστηρά μέτρα που ίσχυαν πριν από τις γιορτές, αρχής γενομένης από αύριο και για μία εβδομάδα, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. με φόντο την 11η Ιανουαρίου και το άνοιγμα όλων των σχολείων

«Τα δεδομένα που υπάρχουν επιβάλλουν να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση. Παίζουμε άμυνα για την ανάσχεση της πανδημίας και περνάμε στην αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» στον εμβολιασμό. Ξέρουμε πόσο δύσκολα και αργά επέρχεται η βελτίωση σε αντίθεση με την επιδείνωση που έρχεται γρήγορα. Είναι ανάγκη όσα χτίσαμε τους προηγούμενους μήνες να μην γκρεμιστεί σε διάστημα μερικών ημερών» είπε αρχικά ο Στέλιος Πέτσας και ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που στην ουσία επαναφέρουν το ολικό lockdown στη χώρα.

Στόχος το άνοιγμα των σχολείων

Στόχος, όπως είπε, είναι να δώσουμε μια μεγάλη ανάσα στους ήρωες της πρώτης γραμμής που δίνουν τη μάχη με τον κοροναϊό. «Για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, τη ζωή του διπλανού μας και των δικών μας ανθρώπων, όλων μας. Στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας».

» Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους» επεσήμανε.

Και για όποιον δεν κατάλαβε η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα (σταματά η λειτουργία καταστημάτων με τη μέθοδο του click away, καθώς και η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και ΚΤΕΟ) , με στόχο το άνοιγμα των σχολείων που όμως κανένα δεν αφορά στα ίδια τα σχολεία!

Υπενθυμίζεται ότι ο μέχρι τώρα σχεδιασμός προέβλεπε lockdown έως τις 7 Ιανουαρίου, αλλά λόγω των εορτών και δεδομένης της κινητικότητας τις ημέρες που προηγήθηκαν για τα γιορτινά τραπέζια αλλά και με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους σε υψηλά ακόμα επίπεδα παρά το σχεδόν δίμηνο απαγορευτικό, κρίθηκε επιβεβλημένη η παράταση των μέτρων.

Χθες, σε σύνολο 28.000 διαγνωστικών τεστ εντοπίστηκαν 597 νέα κρούσματα και καταγράφηκαν άλλοι 43 θάνατοι. Σε ΜΕΘ εξακολουθούν να νοσηλεύονται 429 άτομα.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα θα αξιολογηθεί πάλι στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Ούτως ή άλλως το κρίσιμο για το άνοιγμα των σχολείων είναι η λήψη μέτρων σύμφωνα και με τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για να είναι αφαλή.

Δείτε την ενημέρωση του Στέλιου Πέτσα