Print this page

Ραντεβού στα τυφλά στις 11 Ιανουαρίου για νηπιαγωγεία και δημοτικά, χωρίς ουσιαστικά μέτρα

January 04, 2021 1583




Ραντεβού στα τυφλά στις 11 Ιανουαρίου για  νηπιαγωγεία και δημοτικά, χωρίς ουσιαστικά μέτρα. Η επιτροπή λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε το «πράσινο φως» στην τηλεδιάσκεψη με την Νίκη Κεραμέως για το άνοιγμα μόνο των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων στις 11 Ιανουαρίου 2021, αλλά χωρίς ουσιαστικά \ μέτρα. Την επόμενη εβδομάδα θα επανεξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα τεθεί υπό συζήτηση το θέμα για άνοιγμα της Γ’ Λυκείου.

Ουσιαστικά οι "ει"δικοί της ήρθαν να επικυρώσουν εκ των υστέρων την απόφαση που ανακοίνωσε από χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δείγμα και αυτό για το ρόλο τους, αλλά και για το ποιος τελικά παίρνει τις αποφάσεις. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα μέτρα στα σχολεία δε θα είναι ουσιαστικά και με βάση τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Την ώρα που, με ευθύνη της κυβέρνησης, τα τμήματα παραμένουν με 25-26-27 παιδιά, την ώρα που στοιβάζονταν σαν σαρδέλες οι μαθητές μας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ στέκονται αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη γονιών και εκπαιδευτικών.

Είναι δυνατόν να λειτουργούν τμήματα με πάνω από 25 μαθητές, , σε ασφυκτικά μικρές αίθουσες και ο ιός να μη μεταδοθεί; 

Να τονίσουμε ότι υπάρχουν συστεγαζόμενα σχολεία με κοινό προαύλιο με πάνω από 1000 μαθητές. Σ΄ αυτά ποια μέτρα ασφάλειας θα αποδώσουν, όταν μάλιστα υπάρχει ένα μικρό μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας και του βοηθητικού προσωπικού που δεν τηρεί τη χρήση μάσκας.

Η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται ακόμη σε έξαρση, και η χώρα μας μετρά ένα πολύ μεγάλο αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων.

Υπάρχει η σκέψη να εφαρμοστεί κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός γονέων και κηδεμόνων την ώρα που θα πηγαίνουν αλλά και την ώρα που θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.


Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για άνοιγμα των σχολείων:

Τη διενέργεια rapid test στους μαθητές λυκείου και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Τη δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα εγγράφονται μαθητές και καθηγητές που επιθυμούν να κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό.
Την εφαρμογή πλάνου διαφοροποίησης των ωρών έναρξης και ολοκλήρωσης των μαθημάτων και να χρησιμοποιηθούν όλες οι είσοδοι των σχολείων έτσι ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός. Αυτό αφορά νηπιαγωγεία και δημοτικά όπου τα παιδιά συνοδεύονται για τη μετάβαση και αποχώρηση από τα σχολεία.
Παράλληλα θα ισχύσουν και τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί πριν από το κλείσιμο των σχολείων.
Οι λοιμωξιολόγοι τόνιζαν πως το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, αλλά ο συνωστισμός που προκαλείται από τους γονείς όταν τα πηγαίνουν και όταν τα παραλαμβάνουν, με την κ. Κεραμέως να έχει προτείνει ένα κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης, ώστε να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Η τηλεκπαίδευση
Ένα ερώτημα είναι αν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2021. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για το νέο lockdown δεν ξεκαθαρίζει το θέμα (αναφέροντας ότι υπάρχει «αναστολή της διά ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων…»), όμως ως προς αυτό το ζήτημα κύκλοι του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα εξ αποστάσεως τη συγκεκριμένη μέρα, πράγμα που σημαίνει πως τα σχολεία θα ανοίξουν διά ζώσης τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, και όχι στις 8 Ιανουαρίου, όπως θα γινόταν υπό κανονικές συνθήκες.

Τι προτείνει η εκπαιδευτική κοινότητα

Τα σχολεία για να ανοίξουν με ασφάλεια, απαιτούνται μέτρα προστασίας τώρα!

· 15 μαθητές ανώτερο όριο σε κάθε τμήμα

· Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και δημιουργία περισσότερων μικρότερων αριθμητικά τμημάτων.

· Σχολικό νοσηλευτή/τρια σε κάθε σχολείο και σχολιατρική υπηρεσία για τη διαχείριση των κρουσμάτων.

· Δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς με ευθύνη του κράτους

· Άμεση πρόσληψη και διάθεση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

· Απολύμανση των σχολείων από ειδικά συνεργεία των Δήμων.

· Να εγκριθούν άδειες στους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες χωρίς τους περιορισμούς της Υ.Α.

· Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ, προσλήψεις, δωρεάν μαζικά τεστ στον πληθυσμό).

· Να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί, μετά από τον εμβολιασμό των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων.

· Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν άμεσα όλα τα μέτρα αυτά, τα σχολεία να ανοίξουν για το πρώτο κρίσιμο διάστημα, με τους μισούς μαθητές στα τμήματα και εκ περιτροπής διδασκαλία όπως έγινε τον Μάιο.

 

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΟΝΙΩΝ

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.