Print this page

Τώρα κατηγορούν τους γιατρούς για τους ασθενείς που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ

January 10, 2021 360


Μία χυδαία και βαθιά προσβλητική «κατηγορία» προς το υγειονομικό προσωπικό που επί δέκα και πλέον μήνες υπερβάλει εαυτόν, την ώρα που η ενίσχυση του συστήματος υγείας από την κυβέρνηση αποδεικνύεται συνεχώς ισχνή, απέδωσε ο υφυπουργός Υγείας την Παρασκευή. Κληθείς να απαντήσει για το γεγονός πως η συντριπτική πλειονότητα, περίπου οκτώ στους δέκα, ασθενείς που έχουν χάσει τη ζωή τους δεν καταγράφηκαν ποτέ σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε πως αυτό οφείλεται στις αποφάσεις των ιατρών, ενώ ακόμα ηχεί η ρήση του υπουργού Επικρατείας Γεραπετρίτη που είχε δηλώσει ανερυθρίαστα πως «προφανώς θα θέλαμε να είχαμε και 2.000 και 3.000 και 5.000 ΜΕΘ» αλλά «αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς».

Όπως έχει γίνει γνωστό από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα εξιτήρια από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι περί τα 950, ενώ η θνητότητα στις ΜΕΘ φέρεται στο 40-50%, σε σύνολο ασθενών που πέρασαν από αυτές των 1.900 ανθρώπων. Τα παραπάνω σημαίνουν πως από τον συνολικό αριθμό των 5.195 θανάτων, μόλις οι 950 καταγράφηκαν εντός ΜΕΘ, με τον αριθμό των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους χωρίς ποτέ να εισαχθούν σε ΜΕΘ να είναι μεγαλύτερος από 3.200.

Για τα παραπάνω, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κλήθηκαν κατά την ενημέρωση της Παρασκευής να τοποθετηθούν κατόπιν ερώτησης του iatronet.gr, με την απάντηση του υφιστάμενου του Βασίλη Κικίλια να αποδεικνύεται εξαιρετικά προκλητική, αλλά και αποκαλυπτική της αναλγησίας της κυβέρνησης.

«Από την ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ, προκύπτει πως το 80% των θανάτων ασθενών με CoViD-19 καταγράφονται εκτός ΜΕΘ. Η παρατήρηση επιβεβαιώνεται και από άλλα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και εκτιμήσεις επιστημόνων. Μήπως αυτό δείχνει αδυναμία των ΜΕΘ να νοσηλεύσουν το σύνολο των ασθενών που έχουν πραγματική ανάγκη;» ήταν η ερώτηση του ιατρικού ιστότοπου κατά την ενημέρωση, με μία ακόμα συμπληρωματική προς τον υφυπουργό για το «Πότε σκοπεύει να δώσει αναλυτικά στοιχεία το υπουργείο Υγείας για τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ».

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός υποστήριξε για μία ακόμα φορά παραπλανητικά πως «από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έμεινε εκτός μονάδος», με τη συνέχεια να προκύπτει ακόμα πιο εξοργιστική.

«Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι» υποστήριξε ο υφυπουργός Κοντοζαμάνης, συμπληρώνοντας πως «πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συννοσηρότητες, οι οποίες παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

«Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορονοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων» δικαιολογήθηκε ο Β. Κοντοζαμάνης.

Όταν ο Γεραπετρίτης υποστήριζε πως περισσότερες ΜΕΘ σημαίνουν περισσότερους θανάτους
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ήταν στα τέλη Νοεμβρίου, έπειτα από το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος στη χώρα και την ώρα που η Θεσσαλονίκη και τα νοσοκομεία της -όπως και οι ΜΕΘ τους- βρισκόταν στο κόκκινο και η πληρότητα στο 99%, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωνε χωρίς αιδώ πως το ζήτημα για την κυβέρνηση δεν ήταν οι περισσότερες ΜΕΘ, «αλλά η τήρηση των μέτρων».

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο στενότατος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, εμφανιζόταν να μην αντιλαμβάνεται την αξία των ΜΕΘ, σημειώνοντας πως «προφανώς θα θέλαμε να είχαμε και 2.000 και 3.000 και 5.000 ΜΕΘ», από την άλλη όμως ότι «αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς».

«Αν με ρωτάτε, προφανώς θα θέλαμε να είχαμε και 2.000 και 3.000 και 5.000 ΜΕΘ. Να έχουμε όμως υπόψιν και αυτό είναι πολύ κρίσιμο να το επισημάνουμε ότι οι ΜΕΘ δεν είναι η λύση του ζητήματος. Θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι ώστε να μην χρειάζεται να προσφεύγουμε τις ΜΕΘ» δήλωνε τότε ο Γ. Γεραπετρίτης, για να εξηγήσει ακολούθως: «Γιατί το λέω αυτό: αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45-50%».

«Αρα σκοπός δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε εκείνους που μένουν στην ειδική θεραπεία σκοπός μας είναι να απομειώσουμε το φαινόμενο τηρώντας τα μέτρα και προσπαθώντας όσο το δυνατόν να έχουμε μια κοινωνική αποστασιοποίηση» κατέληγε ο υπουργός της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται τέλος πως τα παραπάνω σχόλια, ο υπουργός τα είχε κάνει με αφορμή τις έντονες καταγγελίες των γιατρών -και τότε- για τις ελλιπώς εξοπλισμένες ΜΕΘ που τους δίνονται, τις Μονάδες Αυξημενης Φροντίδας που «βαφτίζονται» ΜΕΘ, αλλά και την έλλειψη ΜΕΘ, με την πληρότητα στη Θεσσαλονίκη να αγγίζει το 99%.

ΠΗΓΗ: The Press Project

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.