Print this page

Επιστολή μαθήτριας της Α' λυκείου: Εμείς είμαστε η επόμενη γενιά εκείνη που εσείς επιδιώκετε να χαντακώσετε!

January 11, 2021 1098

 

Επιστολή μαθήτριας της Α' λυκείου - Μια κραυγή απόγνωσης που εκφράζει όλους τους μαθητές: 

"Για ποια δημοκρατία μας μιλάτε όταν γνωρίζετε την δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των μαθητών πάνω σε αυτό το θέμα και επιμένετε στην εφαρμογή της; Θέλετε μέσα από τις εξετάσεις να αναδειχθούν επιστήμονες; Ή να κάνατε τους υπόλοιπους μαθητές εκείνους, που δεν έγραψαν τόσο καλά να νιώθουν απαίσια και ανάξιοι να βγάλουν την τάξη; Δεν υπάρχει μία μέρα που να μην σκέφτομαι τις εξετάσεις και να μην ξεσπώ σε κλάματα επειδή απλά δεν μπορώ να διαχειριστώ το επιπλέον άγχος."

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμη υπουργέ παιδείας,

σας αποστέλλω αυτήν την επιστολή με αφορμή το επίκαιρο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι εμείς οι αγανακτισμένοι μαθητές της Α' λυκείου, όσον αφορά την τράπεζα θεμάτων. Παρ’ όλο που βρισκόμαστε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση εγκλεισμού, με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά περίπου δύο μήνες και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες να λειτουργούν ανελλιπώς, εσείς αποφασίζετε να εφαρμόσετε την τράπεζα θεμάτων, προσθέτοντας σε μας περισσότερη ύλη.


Ενώ γνωρίζετε πως μέσα από το webex δεν πραγματοποιείται ‘’κανονικό’’ μάθημα αλλά αντιθέτως μας βομβαρδίζουν οι καθηγητές με περισσότερο διάβασμα και ασκήσεις λόγω της εγκυκλίου, που πρόσφατα παραδώσατε στα σχολεία, επιμένετε στο να προχωρήσετε την διαδικασία της τράπεζας. Πάνω από 1.300 θέματα δημοσιοποιήθηκαν που απαιτούν ο μαθητής να κατέχει ένα υψηλό γνωστικό επίπεδο έτσι ώστε να καταφέρει να τις επιλύσει.

Γιατί τώρα; Τώρα που τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα για καθηγητές και ιδίως για μαθητές, τώρα που αποφοιτήσαμε το γυμνάσιο χωρίς να έχουμε λάβει ουσιώδη εκπαίδευση μιας και η περίοδος καραντίνας ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2020, τώρα θέλετε να μας χαντακώσετε τελείως; Μέσα στην περίοδο των διακοπών πάσχιζα να βγάλω μία ικανοποιητική, για εμένα, ύλη και ήταν πολύ λίγες οι μέρες που πραγματικά ξεκουράστηκα.
Μιλάω με συνομήλικούς μου προσπαθώντας να συγκρίνω το δικό μου διάβασμα με εκείνων, και εκείνοι όμως έχουν να μου πουν πως διαβάζουν διαρκώς και το άγχος τους έχει φτάσει στα ύψη. Βρεθήκαμε απότομα στα βαθιά και εσείς χειροτερεύετε την κατάσταση. Με την τράπεζα να έχει εφαρμοστεί ξανά το 2014 ένας μεγάλος αριθμός μαθητών έμεινε στην ίδια τάξη.

Τι ακριβώς επιδιώκετε; Για ποια δημοκρατία μας μιλάτε όταν γνωρίζετε την δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των μαθητών πάνω σε αυτό το θέμα και επιμένετε στην εφαρμογή της; Θέλετε μέσα από τις εξετάσεις να αναδειχθούν επιστήμονες; Ή να κάνατε τους υπόλοιπους μαθητές εκείνους, που δεν έγραψαν τόσο καλά να νιώθουν απαίσια και ανάξιοι να βγάλουν την τάξη; Δεν υπάρχει μία μέρα που να μην σκέφτομαι τις εξετάσεις και να μην ξεσπώ σε κλάματα επειδή απλά δεν μπορώ να διαχειριστώ το επιπλέον άγχος.


Ναι σίγουρα έχουμε όνειρα και μας παρεμποδίζετε να τα επιτύχουμε. Εμείς είμαστε η επόμενη γενιά εκείνη που εσείς επιδιώκετε να χαντακώσετε!

Πώς λοιπόν παραπονιέστε για την μετανάστευση πολλών Ελλήνων φοιτητών και μαθητών στο εξωτερικό ή εκφράζεστε με παράπονο και λύπη λέγοντας πως τα ελληνικά μυαλά είναι έξω αφού εσείς οι ίδιοι μας ωθείτε στην επιλογή ενός βέβαιου μέλλοντος, μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, που σίγουρα πλέον δεν συναντάται στην Ελλάδα. Παρ’ όλο τις διαμαρτυρίες μας επιθυμείτε ξανά να γίνουμε όλοι εμείς οι μαθητές της α λυκείου πειραματόζωα σε ένα πείραμα με ολέθριες, για τους μαθητές, επιπτώσεις.

Παίζετε με το μέλλον της γενιάς μου και τα όνειρά της. Πώς μπορείτε;

Έχετε δημιουργήσει σε εμάς τους μαθητές αυτό το τεράστιο αίσθημα άγχους για τις εξετάσεις και μας απομακρύνετε με κάθε τρόπο από το να αγαπήσουμε το σχολείο και αυτά που μπορεί να μας προσφέρει. Δεν είναι τυχαίο πως ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών λυκείου επιλέγουν να ξεχάσουν κάθε ανάμνηση που είχαν από το λύκειο μιας και περνάμε μια φάση δοκιμασίας.

Ενδιαφερθείτε για τις επιθυμίες μας και την ψυχολογική μας κατάσταση. Για ποια παιδεία και ποια γράμματα μας μιλάτε όταν ένας υπολογιστής έχει πάρει τον ρόλο καθηγητή και πάρα πολλά κενά δεν έχουν αναπληρωθεί;

Αναθεωρείστε την άποψη σας σχετικά με την τράπεζα μην αποθαρρύνετε όλους εμάς που παλεύουμε να κρατήσουμε τα μάτια μας ανοιχτά εν ώρα μιας διαδικτυακής σύσκεψης. Πονάμε σωματικά και ψυχικά όμως δεν μας καταλαβαίνετε. Αφήστε μας να ζήσουμε για λίγο χωρίς άγχος πριν τις πανελλαδικές μιας και εκεί θέλετε να αποδείξουμε τις αξίες μας.

Μην μας εξαντλείτε από τόσο νωρίς. Ελπίζω να λάβετε υπόψιν τα παραπάνω και να προχωρήσετε αν όχι στην κατάργηση της τράπεζας τουλάχιστον στην μείωση της φετινής ύλης

Με εκτίμηση,

Σπυριδούλα Τσιρτσίκου,

μια αγανακτισμένη μαθήτρια

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.