• Αργυράδες - Κέρκυρας
 • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Διήμερο κινητοποιήσεων στις 14 και 15 Ιανουαρίου από ΑΔΕΔΥ - ΔΟΕ - ΟΛΜΕ

January 13, 2021 145

 

Σε κινητοποιήσεις καλούν το διήμερο 14 και 15 Ιανουαρίου οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ.

Αιχμή των κινητοποιήσεών τους είναι: «η άμεση ενημέρωση της Ομοσπονδίας σχετικά με τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμοξιολόγων, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και η άμεση συνάντηση με το ΥΠΑΙΘ προκειμένου να ενημερωθεί η Ομοσπονδία για το ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων και προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις μας για την παιδαγωγικά ομαλή και ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία».

Το πλαίσιο των αιτημάτων των ομοσπονδιών είναι:

 • Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.
 • Προσλήψεις επαρκούς προσωπικού καθαριότητας. Επάρκεια σε υλικό προφύλαξης και απολύμανσης.
 • Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.
 • Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
 • Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μέτρα για την συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις. Ανάκληση της εγκυκλίου για αξιολόγηση μαθητών. Επανάληψη της διδαχθείσας ύλης με δια ζώσης διδασκαλίας όταν ανοίξουν τα σχολεία.
 • Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, δεν αρκεί η ανακοίνωση μειωμένης εξεταστέας ύλης. Το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση των αιφνιδιαστικών αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ.
 • Αντισταθμιστικά παιδαγωγικά μέτρα για τους μαθητές/τριες που κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης ήταν πλήρως αποκλεισμένοι/ες από την εκπαιδευτική διαδικασία (Ρομά, παιδιά με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο, έγκλειστοι/ες σωφρονιστικών καταστημάτων)».

Το διήμερο των κινητοποιήσεων προβλέπει:
-Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Παιδείας την Πέμπτη 14/1, στις 2μ.μ.
-Κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 15/1, στις 2μμ.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

Στήριξη των κινητοποιήσεων της ΔΟΕ

14 – 15/01/21

για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων

 

Άνοιξαν σήμερα, Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από δύο περίπου μήνες τηλεκπαίδευσης, χωρίς, δυστυχώς, κανένα σοβαρό σχέδιο προστασίας των εκπαιδευτικών και των μαθητών, από την πλευρά της Κυβέρνησης και της Υπουργού Παιδείας.

Είναι προφανές ότι το άνοιγμα των σχολείων ζητούσε ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα, αφού τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Άνοιγμα, όμως, με όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας κανένα από τα αιτήματα που έχει διατυπώσει η εκπαιδευτική κοινότητα, από τον περασμένο Μάιο, όπως π.χ. μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 15, διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας κτλ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ.

Τα όσα ανακοινώθηκαν ως «μέτρα», όπως: το άνοιγμα των παραθύρων, η σταδιακή προσέλευση των μαθητών και από διαφορετικές εισόδους αποτελούν ημίμετρα, αλλά ακόμα και αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση αξιοποιεί κατά το δοκούν τις εισηγήσεις των επιστημόνων, αφού πρώτα η ίδια εξαγγέλλει το άνοιγμα των σχολείων σε συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά ακολουθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων για να εισηγηθεί σχετικά (χαρακτηριστική η πρωθύστερη ανακοίνωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα).

Ύστερα από τα παραπάνω η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.ΕΔ.Υ. καλεί την Κυβέρνηση και την Υπουργό Παιδείας να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, με:

 • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, με μέγιστο τους 15 και με ένα μαθητή ανά θρανίο, έτσι ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις όπως και στους άλλους κλειστούς χώρους. Κατάργηση του Ν. 4692/2020 που αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 25 από 22, εν μέσω πανδημίας.
 • Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία και όχι 3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επιπλέον εκπαιδευτικούς στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που θα καλύπτουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία.
 • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
 • Κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, με στόχο τη θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
 • Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
 • Αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια Εκπαίδευση, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, και άμεσα γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
 • Κάλυψη όλων των αναγκών σε τεχνολογικό εξοπλισμό εκπαιδευτικών και μαθητών. Προσαρμογή των εκπαιδευτικών αντικειμένων και μαθημάτων για ουσιαστική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εφόσον απαιτηθεί ξανά.
 • Μείωση της ύλης των μαθημάτων ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο επόμενο σχολικό έτος, δίχως μαθησιακά κενά και ανισότητες.
 • Άμεση δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων, που αφορούν στην εικόνα της διασποράς του ιού στις σχολικές μονάδες από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΔΟΕ για την:

 • Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021, ώρα 2:00μμ, παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας.
 • Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021, ώρα 2:00μμ, κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« January 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search