Print this page

Συνεχίζεται το "ράβε - ξήλωνε" με τη βαθμολογία μαθητών: Το νέο ΦΕΚ για τα διαγωνίσματα στο Γυμνάσιο

January 13, 2021 813



Συνεχίζεται το "ράβε - ξήλωνε"  ή το "είπα ξείπα" και το αλαλούμ με τη  Βαθμολογία μαθητών: Για το δεύτερο εξάμηνο μεταφέρονται τα γραπτά διαγωνίσματα των μαθητών Γυμνασίου εάν δεν καταστεί εφικτό να διεξαχθούν κατά το πρώτο εξάμηνο της σχολικής χρονιάς

Ειδικά κατά το σχολικό έτος 2020-21, εάν δεν καταστεί εφικτό να πραγματοποιηθεί στο πρώτο τετράμηνο ωριαία γραπτή δοκιμασία που προβλέπεται στην περ. Γ’ της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 126/2016, όπως ισχύει, αυτή μεταφέρεται στο δεύτερο τετράμηνο. Έτσι αναιρείται η εγκύκλιος του Δεκεμβρίου  η υπ’ αρ. 167603/ΓΔ4/2020 εγκύκλιο που υπέγραψε η Υφυπουργός, Σ. Ζαχαράκη.

Για τα Γυμνάσια προβλεπόταν συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ΠΔ 126/2016, για την αξιολόγηση του/της μαθητή/τριας συνεκτιμώνται:

Η συνολική συμμετοχή του/της στη μαθησιακή διαδικασία, από την οποία ο/η εκπαιδευτικός σχηματίζει εικόνα για τις γνώσεις, την κατανόηση εννοιών και φαινομένων, τις δεξιότητες επίλυσης προβλήματος, τις επικοινωνιακές δεξιότητες, την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα κτλ., οι εργασίες που εκτελεί ο/η μαθητής/τρια στο πλαίσιο της καθημερινής μαθησιακής διαδικασίας στο σχολείο ή στο σπίτι, ατομικά ή ομαδικά, οι συνθετικές δημιουργικές εργασίες, ατομικές ή ομαδικές, οι διαθεματικές εργασίες, οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες και οι ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες (τεστ).

Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

Να σημειωθεί ότι έντονες ήταν οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και πολλοί Σύλλογοι έχουν πάρει αποφάσεις να μην καταχωρήσουν βαθμολογία και απουσίες και ακόμα να μη θεωρηθεί ως διδαχθείσα η ύλη μέσω τηλεκπαίδευσης.  

Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ προσπαθούν να πείσουν ότι όλα λειτουργούν κανονικά, απουσίες, προχώρημα της ύλης, και βέβαια eεξετάσεις και eβαθμολόγηση των έγκλειστων μαθητών. Με μια ισοπεδωτική και αντιπαιδαγωγική αντιμετώπιση των μαθητών επιδιώκουν να καθιερωθεί με πρόσχημα την πανδημία η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως ισότιμη με τη δια ζώσης με τα όλα της : πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα, απουσίες, ύλη, βαθμοί, τεστ, διαγωνίσματα, ενημέρωση γονέων, σε βάρος των μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων των μαθητών μας.

Τροφοδοτούν μια γενικευμένη παραίσθηση ότι παρέχεται μόρφωση, ότι μπορεί να βγαίνει ύλη με το σταθερό ή το κινητό τηλέφωνο, ότι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί και  ανισότητες. Προσποιούνται ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν πως τα παιδιά βρίσκονται καθηλωμένα γύρω στις 8-10 ώρες μπροστά σε μια οθόνη, πως στερούνται την οποιαδήποτε κοινωνική ζωή, πως βιώνουν τον εγκλεισμό της καραντίνας, κάποια και την αρρώστια ή το πένθος , πολλά τη φτώχεια και τις στερήσεις. 

Θίγουν την αξιοπρέπειά των εκπαιδευτικών, όταν τους ζητούν να βάλουν διαγωνίσματα, βαθμούς, απουσίες, να αποδεχτούν την ΕΞΑΕ ως κανονική εκπαίδευση, ως απλοί διεκπεραιωτές και να ξεχάσουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο. 

Καμία βαθμολόγηση των μαθητών δεν είναι σύμφωνη με παιδαγωγικές αρχές σε συνθήκες τηλεκπαίδευσης.  Η διαδικασία της τηλε-διδασκαλίας δεν μπορεί να καταγραφεί ως διδαχθείσα ύλη, επιβάλλεται η επανάληψή της μετά το άνοιγμα των σχολείων.

·

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.