Print this page

Πανεπιστήμια: Λιγότεροι φοιτητές, περισσότερη αστυνομία. Όλη η δεξιά πολιτική σε ένα Νομοσχέδιο

January 16, 2021 496

 

 

“Ηταν μια εξαιρετική συνεργασία” είπε πολλές φορές χθες η κ. Κεραμέως αναφερόμενη στον κ. Χρυσοχοΐδη. Και ήταν μια εξαιρετικά σπάνια εικόνα. Πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση παρακολουθήσαμε κοινή συνέντευξη Τύπου για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης από υπουργό Παιδείας και υπουργό Αστυνομίας. Βασικά χαρακτηριστικά του προφίλ του νέου ελληνικού Πανεπιστημίου είναι: ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και επιτήρησης μέσα-έξω, ελεγχόμενη είσοδος, αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο για τους φοιτητές και διαγραφή «αιωνίων».

Χωρίς πολλά λόγια: Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει σιγήν ιχθύος στις διεκδικήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων των πανεπιστημιακών, ποινικοποιεί ακόμα και συλλογικά αποφασισμένες μορφές πάλης και παραπέμπει σε μνήμες σκοτεινών εποχών.

Την ίδια στιγμή αλλάζουν οι όροι εισαγωγής στα ΑΕΙ χτίζοντας ένα Πανεπιστήμιο για λιγότερους και «εκλεκτότερους» με τη θέσπιση πολλαπλών ταξικών φραγμών. Το δημόσιο, ανοιχτό Πανεπιστήμιο όπως διαμορφώθηκε από τη δεκαετία του ’70 τελειώνει…

Αυτό είναι η μια πλευρά του οράματος της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αστυνομία παντού, ηλεκτρονικά συστήματα συνεχούς παρακολούθησης και επιτήρησης μέσα – έξω – πέριξ και αυστηρές πειθαρχικές ποινές για τους φοιτητές –έως τη διαγραφή τους– αν επιχειρήσουν οποιαδήποτε μορφή δράσης ή διαμαρτυρίας, από απλή ηχορύπανση έως κατάληψη, καθώς πρόκειται για τιμωρητέα «εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος». Η μαύρη τρύπα για πλήθος ιδιώνυμων αδικημάτων μόλις άνοιξε. Στην ίδια επιχείρηση εκκαθάρισης πετάγονται έξω και οι «αιώνιοι».

Θα μπορούσε και μόνος του ο κ. Χρυσοχοΐδης να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου για την «Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας και την Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος».

Είχε, όμως, να παρουσιάσει η υπουργός Παιδείας και το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ. Την άλλη πλευρά του οράματος της ΝΔ. Η μείωση των εισακτέων, το στένεμα των διόδων, το πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς. Και μαζί η εμπορευματοποίηση, η ιδιωτικοποίηση, τα κολέγια.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΙΚΟΝΑ

  • Η Ελλάδα έχει άμεση και μεγάλη ανάγκη από ακαδημαϊκό προσωπικό

Όπως επιβεβαιώνουν τα διεθνή στοιχεία, η Ελλάδα είναι ουραγός και με απόσταση από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες στην αναλογία φοιτητών ανά ακαδημαϊκό προσωπικό.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα της Eurostat, στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 40 φοιτητές ανά καθηγητή πανεπιστημίου, όταν ο μέσος Ευρωπαϊκός όρος είναι πολύ ευνοϊκότερος, αφού σε κάθε Ευρωπαίο καθηγητή αντιστοιχούν μόλις 15 φοιτητές. Ακόμη και στην τριτοκοσμική Τουρκία η αναλογία είναι ένας καθηγητής ανά 25 φοιτητές.

Που σημαίνει ότι στην Ελλάδα τα πανεπιστήμια χρειάζονται επειγόντως προσλήψεις ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού, καθώς έχουν αποψιλωθεί μετά από 10 συνεχή χρόνια λιτότητας, κατά τα οποία όχι νέες προσλήψεις δεν έγιναν, αλλά ούτε όσοι συνταξιοδοτήθηκαν δεν αντικαταστάθηκαν.

Κι ακόμη, πρέπει να προσληφθεί διοικητικό και τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, που κι εκεί η κατάσταση είναι δραματική από τις αποχωρήσεις χωρίς αναπλήρωση, εδώ και μια δεκαετία.

  • Η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη στη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Όπως προκύπτει από το διάγραμμα της Eurostat η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στις δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με μόλις 0,4% του ΑΕΠ, η χρηματοδότηση των ελληνικών πανεπιστημίων αγγίζει το 1/3 της αντίστοιχης μέσης Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, που ανέρχεται στο 1,2% του ΑΕΠ.

Με δεδομένη αυτή την εξαιρετικά μειονεκτική κατάσταση της χώρας, η κυβέρνηση επιλέγει αντί να χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια προκειμένου να καλύψει το τεράστιο κενό με την υπόλοιπη Ευρώπη, να διαθέτει 30 εκατομμύρια Ευρώ για την πρόσληψη… αστυνομικών.

  • Η Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης όσον αφορά στο πλήθος των αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους.

Τα διεθνή στοιχεία αποδεικνύουν ότι αν η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια σε έναν τομέα στην Ευρώπη, αυτός είναι το πλήθος των αστυνομικών σε αναλογία πληθυσμού.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα της Eurostat, η Ελλάδα με 600 αστυνομικούς ανά 100.000 κατοίκους έρχεται τρίτη στην Ευρώπη, μετά το Μαυροβούνιο και την Κύπρο, όταν ο μέσος Ευρωπαϊκός όρος είναι 340 περίπου αστυνομικοί ανά 100.000 κατοίκους.

Και με το αδιαμφισβήτητο δεδομένο ότι οι αστυνομικοί στην Ελλάδα περισσεύουν, η κυβέρνηση επιλέγει να τους ενισχύει ακόμη περισσότερο, προσλαμβάνοντας ακόμη 1.000 για να στελεχώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία, αφήνοντας τα πανεπιστήμια χωρίς καθηγητές, χωρίς επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και χωρίς χρηματοδότηση.

Η Ελλάδα με τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κινδυνεύει να γίνει μια χώρα με πανεπιστήμια στα οποία σε λίγο καιρό θα υπάρχουν μόνον… αστυνομικοί. Χωρίς καθηγητές, χωρίς επιστημονικό και χωρίς διοικητικό προσωπικό και χωρίς χρηματοδότηση, σε λίγο τα ειδικά σώματα της πανεπιστημιακής αστυνομίας που τώρα συγκροτούνται, δεν θα έχουν πια λόγο ύπαρξης, αφού δεν θα έχουν τι να φυλάξουν στα πανεπιστήμια.

ΠΗΓΗ: e-prologos.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.