Δίκαιη αγανάκτηση προκαλεί σε κάθε συνειδητοποιημένο πολίτη η άρνηση της υποδιευθύντριας του Κέντρου Υγείας Λευκίμμης, να κάνει δεκτή τη νόμιμη πρόσληψη ειδικευόμενου γιατρού χειρουργικής στο Κέντρο Υγείας Λευκίμμης. με την αιτιολογία ότι πάσχει από κώφωση και δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του.

Η ΕΣΑμεΑ έστειλε επείγουσα επιστολή διαμαρτυρίας, όπως και ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίας Κέρκυρας, στον υπουργό Υγείας, καταγγέλλοντας τη διάκριση και ζητώντας την άμεση έγκριση της πρόσληψης του εν λόγω ιατρού στο Κέντρο Υγείας Λευκίμμης, καθώς και τις κατάλληλες εύλογες προσαρμογές.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ: – κ. Β. Κικίλια, Υπουργό Υγείας
ΚΟΙΝ: «Πίνακας Αποδεκτών»
ΘΕΜΑ: «Ζητείται να γίνει άμεσα δεκτή η πρόσληψη ιατρού με αναπηρία στο Κέντρο Υγείας Λευκίμμης.»

Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) – που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, – με το παρόν έγγραφό της εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της σχετικά με την άρνηση της Υποδιευθύντριας του Κέντρου Υγείας Λευκίμμης, να κάνει δεκτή τη νόμιμη πρόσληψη ειδικευόμενου γιατρού χειρουργικής στο Κέντρο Υγείας Λευκίμμης.
Όπως ενημερωθήκαμε από τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίας Κέρκυρας, η Υποδιευθύντρια του Κέντρου Υγείας Λευκίμμης αρνήθηκε να κάνει δεκτή τη νόμιμη πρόσληψη ειδικευόμενου γιατρού χειρουργικής στο Κέντρο Υγείας Λευκίμμης για να κάνει την θητεία του ως Αγροτικός Γιατρός, με την αιτιολογία ότι πάσχει από κώφωση και δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί ότι η εν λόγω άρνηση πρόσληψης συνιστά διάκριση και κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως ορίζουν:
• το άρθρο 27 «Εργασία & Απασχόληση» της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ την οποία η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό Πρωτόκολλο αυτής επικύρωσε με τον ν.4074/2012 (Αρ. ΦΕΚ 88 Α’/ 11.04.2012) και ως εκ τούτου οφείλει να εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο: «1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες στην εργασία σε ίση βάση με τους άλλους, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, και μέσω της νομοθεσίας, ώστε, μεταξύ άλλων να προστατεύουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, σε ίση βάση με τους άλλους, για δίκαιες και ευνοϊκές συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των ίσων ευκαιριών και της ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας, των ασφαλών και υγιών συνθηκών εργασίας, και να διασφαλίζουν ότι τους παρέχεται εύλογη προσαρμογή στο χώρο εργασίας».
• την παρ. 6 του Άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας»
• το άρθρο 5 «Εύλογες προσαρμογές για τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση» του ν.4443/2016 «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2000/43/ΕΚ περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής, της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση», «Για την τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης έναντι ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, ο εργοδότης υποχρεώνεται στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων κατά περίπτωση μέτρων, προκειμένου τα άτομα αυτά να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε θέση εργασίας, να ασκούν αυτήν και να εξελίσσονται, ….»,
• το άρθρο 2 του ίδιου νόμου, το οποίο αναφέρει:
α) εύλογη προσαρμογή σημαίνει τις απαραίτητες και κατάλληλες τροποποιήσεις και ρυθμίσεις, προκειμένου να επιτραπεί στα άτομα με αναπηρίες, η ανεμπόδιστη άσκηση, των εργασιακών τους καθηκόντων
β) η μη παροχή εύλογης προσαρμογής συνιστά διακρίσεις.
Κύριε Υπουργέ,
Ως εκ τούτου ζητάμε να εξετάσετε το προαναφερόμενο ζήτημα και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εγκριθεί η πρόσληψη του εν λόγω ιατρού στο Κέντρο Υγείας Λευκίμμης, ώστε να μπορέσει ο ενδιαφερόμενος να προσφέρει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του σε αυτό.
Προσδοκώντας ότι θα κατανοήσετε το εν’ λόγω ζήτημα και θα δώσετε την πρέπουσα λύση, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Η άμεση ανταπόκρισή σας στο ανωτέρω αίτημα αποτελεί μέγιστη συμβολή στους διαρκείς αγώνες του αναπηρικού κινήματος για την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό γίγνεσθαι.