• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Δυναμικές κινητοποιήσεις φοιτητών εκπαιδευτικών μαθητών ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές του ΥΠΑΙΘ

January 21, 2021 424
 

Ολοκληρώθηκε το φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. 

Με κεντρικό σύνθημα «Έξω από τις σχολές μας η αστυνομία» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ζητώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Εκφράστηκε, επίσης, η αντίθεση των φοιτητών στη θέσπιση νέου πειθαρχικού πλαισίου, τη μείωση των εισακτέων που θα οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων στα ιδιωτικά κολέγια και τα ΙΕΚ, αλλά και στις διαγραφές των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών, οι οποίοι δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων.

 
 

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί που διαμαρτυρήθηκαν  για το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ ζήτησαν να ληφθούν -έστω και όψιμα- επιπρόσθετα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων (μείωση των μαθητών ανά τάξη, διενέργεια τακτικών και μαζικών tests σε εκπαιδευτικούς-μαθητές κτλ). 

 

Λεφτά στην καταστολή

Μετά τον διήμερο αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης, οι φοιτητές κορυφώνουν σήμερα τον αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

«Τη στιγμή που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά περίπου έναν χρόνο, που το δημόσιο σχολείο διαλύεται από την αντιεκπαιδευτική επιμονή της κυβέρνησης στην τηλεκπαίδευση, τα προβλήματα μόρφωσης και κοινωνικοποίησης των παιδιών γιγαντώνονται, εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν φτάσει στα όριά τους, η κυβέρνηση επιλέγει να επιτεθεί με τον πιο σκληρό τρόπο στη δημόσια εκπαίδευση. Αντί να πάρει μέτρα ώστε να ξανανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια, ξοδεύει 30 εκατ. ευρώ στη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας» αναφέρουν οι φοιτητές σε ανακοίνωσή τους.

Βασικά τους αιτήματα είναι να αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει «κόφτες» φοίτησης, διαγραφές φοιτητών, αστυνομία και ελεγχόμενη είσοδο, να ανοίξουν τα σχολεία και οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να αυξηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για την Παιδεία και όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς και καταστολή.

Καθεστώς καταστολής και τρομοκρατίας

Την ίδια ώρα, σε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., και σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο προχωρά η ΟΛΜΕ.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ., εν μέσω lockdown και πανδημίας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο χωρίς κανέναν διάλογο» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν. Προωθεί ρυθμίσεις που αποσκοπούν στη δραστική μείωση των εισακτέων και την κατάργηση σχολών και τμημάτων, ιδιαίτερα των περιφερειακών ΑΕΙ, και παράλληλα θέτει όριο στη διάρκεια φοίτησης, που θα οδηγήσει στη διαγραφή φοιτητών με οικονομικά, κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα».

Ταυτόχρονα, η ΟΛΜΕ καταλογίζει αδιαφορία στο ΥΠΑΙΘ για την ψυχολογική φόρτιση των μαθητών που δίνουν Πανελλαδικές και διεκδικεί να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως καθώς και προσλήψεις εκπαιδευτικών, αραίωση των τμημάτων, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών και κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

Η δημόσια Παιδεία «πάει περίπατο»

«Με τα ελλειπή μέτρα που πήρε η κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστεί την πανδημία, το άνοιγμα των σχολείων φαντάζει μακρινό σενάριο» επισημαίνουν από την πλευρά τους οι μαθητές, απευθύνοντας το δικό τους κάλεσμα στην κινητοποίηση, καταδικάζοντας παράλληλα το άκρως αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως που φέρνει αλλαγές στην εισαγωγή στα ΑΕΙ. «Τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για παράλληλη φοίτηση σε φροντιστήρια καταδικάζονται να αρκεστούν στη γνώση που παρέχεται από το σχολείο, η οποία μόνο σφαιρική και ολόπλευρη δεν είναι» καταλήγουν οι μαθητές.

 

 

Ανάλογες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα, τα Χανιά και άλλες πόλεις της Ελλάδας. 

02.jpg
03.jpg
Κινητοποίση φοιτητών
Κινητοποίση φοιτητών

 

Κινητοποίση φοιτητών
 

 

img_20210121_120805.jpg

Στην οδό Σταδίου, στο ύψος της Κλαυθμώνος, η πορεία των φοιτητών «συναντήθηκε» με διαμαρτυρία καλλιτεχνών στο υπουργείο Εργασίας:

Διαμαρτυρία καλλιτεχνών

Ένταση στη Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί έριξαν χημικά σε φοιτητές

Ένταση επικράτησε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταξύ συγκεντρωμένων φοιτητών, ατόμων του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και αστυνομικών, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στα ΑΕΙ.

 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα φοιτητών επιχείρησε να βγει στο οδόστρωμα, αλλά αστυνομικές δυνάμεις τους απέτρεψαν άμεσα, κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών, όπως αναφέρει το thesstoday.gr.

Μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν τραυματία διαδηλωτή, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προχωρούν σε προσαγωγές.

Όπως αναφέρει το thesstoday.gr, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές.

 
 
 

Παρόμοιες εικόνες καταγράφονται και στο βίντεο του thes.gr

 
 

Νωρίτερα οι φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί με κεντρικό σύνθημα «κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό» , εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, καθώς και την θέσπιση πειθαρχικού δικαίου στα ΑΕΙ και την διαγραφή φοιτητών.

«Είναι χρέος ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα θα συζητάει και θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα που προκύπτουν, προσπαθώντας να επιβληθεί μέσω εισβολής των δυνάμεων καταστολής στις σχολές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους!», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι φοιτητές.

 

Σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι Φοιτητικοί Σύλλογοι επισημαίνουν ότι «με το νέο νομοσχέδιο πλέον θα ορίζεται ελάχιστη βάση εισαγωγής από τα ίδια τα ιδρύματα», ενώ σχετικά με τη διαγραφή φοιτητών υπογραμμίζουν: «Όσοι φοιτητές εξασφαλίσουν την πρόσβαση τους στο πανεπιστήμιο θα φοιτούν υπό τη συνεχή απειλή του ορίου φοίτησης στα Ν+2 έτη για τις 4ετείς σχολές και στα Ν+3 έτη για τις 5ετείς. Εάν κάποιος το ξεπεράσει θα διαγράφεται από τη σχολή, πράγμα που θα καθιστά την ολοκλήρωση των σπουδών πολύ δυσκολότερη για τους εργαζόμενους φοιτητές».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το νέο σώμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αφορά 1.000 ειδικούς φρουρούς που θα είναι εξοπλισμένοι με γκλοπ, χειροπέδες και σπρέι πιπεριού και θα προχωρούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα 5 εκπαιδευτικά ιδρύματα: Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το ΕΚΠΑ, το Πολυτεχνείο Αθήνας, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

ΠΗΓΗ: Στοιχεία από alfavita - e-prologos - flash

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search