• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

“Κατασκευή” αστυνομικού κράτους με νέες και παλιές μεθόδους για την καταστολή και των διαδηλώσεων

January 22, 2021 220

 

 

Εικόνες από ένα δυστοπικό μέλλον περιέγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά την παρουσίαση του νέου σχεδίου αστυνόμευσης και καταστολής διαδηλώσεων, το οποίο βάπτισε ευφάνταστα «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων». Τις περισσότερες από αυτές τις ρυθμίσεις, άλλωστε, ο υπουργός είτε τις είχε προαναγγείλει είτε είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται τους προηγούμενους μήνες.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιχείρησε να «ντύσει» τις ανακοινώσεις με λόγια περί «επικοινωνίας» και «αυτοδέσμευσης και απομυθοποίησης» της αστυνομίας, όμως όσα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και όσες «όμορφες» διαφάνειες και να παρουσίασε ο κ. υπουργός είναι εμφανές ότι οι νέες ρυθμίσεις παραπέμπουν στην εγκαθίδρυση ενός αστυνομικού κράτους, που όμοιό του έχει δεκαετίες να ζήσει η χώρα.

Όπως με «στόμφο» είπε ο υπουργός: «Το 2021 η Αστυνομία αλλάζει εποχή, θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα… Η Αστυνομία αλλάζει γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει». 

Στις …«παραδοσιακές» μεθόδους καταστολής (χημικά, ξύλο με γκλομπς, απώθηση με ασπίδες κ.ά.) θα προστεθούν νέες, πιο …«ευρωπαϊκές», όπως η ρίψη νερού, η οποία όμως μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνη για την υγεία των διαδηλωτών.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η «αξιοποίηση της εικόνας από φορητές και σταθερές κάμερες, αλλά και από εναέρια μέσα (drones, ελικόπτερα κ.ά)», καθώς και φορητές κάμερες χειρός ή κάμερες στις στολές των αστυνομικών.

Η αστυνομία, παράλληλα, στήνει ένα «γραφείο προπαγάνδας», απ’ όπου πριν ακόμα πραγματοποιηθεί μια διαδήλωση θα διοχετεύεται στα ΜΜΕ – ώστε να «ζυμωθεί» στην κοινή γνώμη – η θέση της αστυνομίας, δηλαδή της κυβέρνησης, για τη μια ή την άλλη διαδήλωση. 

«Μεγάλος αδελφός» και ηλεκτρονικό φακέλωμα

Εκτός από τις δυνάμεις καταστολής, που έχουν ήδη δώσει τα βίαια διαπιστευτήριά τους σε αυτόν τον ενάμισι χρόνο διακυβέρνησης Μητσοτάκη, επιστρατεύονται πλέον όλα τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης και καταγραφής των διαδηλωτών, όπως είναι οι κάμερες των αστυνομικών που έκαναν πρεμιέρα στις εκδηλώσεις για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου, όταν η ΕΛ.ΑΣ. έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στους πολίτες. Στους δρόμους θα βγαίνει και το νέο σώμα αστυνόμευσης των διαδηλώσεων με τίτλο Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων (ΟΔΟΣ).

 

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή ηλεκτρονική πλατφόρμα…. δήλωσης των συγκεντρώσεων με τον οργανωτή να υποχρεούται να συνδέεται σε αυτήν με τους κωδικούς του taxisnet για να «υποβάλλει γνωστοποίηση της πρόθεσης διοργάνωσης». Φυσικά, η ΕΛ.ΑΣ. είναι εκείνη που θα έχει τον τελευταίο λόγο για το εάν θα πραγματοποιηθεί η διαδήλωση ή όχι, ενώ οργανωτής υποχρεούται να έχει συνεχή επαφή με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων.

Περιορισμός δημοσιογράφων για την… προστασία τους

Μια ακόμη επικίνδυνη ρύθμιση είναι αυτή του περιορισμού της κινητικότητας των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, καθώς ορίζεται συγκεκριμένος χώρος στον οποίο θα βρίσκονται, πάντα με πρόσχημα την ασφάλειά τους.

Αξιολόγηση επικινδυνότητας και διαχείριση επεισοδίων

Εισάγεται, ακόμη, μεθοδολογία εκτίμησης της επικινδυνότητας μιας διαδήλωσης, η οποία πραγματοποιείται με δύο δείκτες: τους κινδύνους που προκύπτουν από την ίδια τη συνάθροιση και από την τρωτότητά της.

Ο δεύτερος δείκτης προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς, εμμέσως πλην σαφώς η ΕΛ.ΑΣ. πετάει το μπαλάκι στους διοργανωτές και διατηρεί το δικαίωμα να παρέμβει εφόσον θεωρήσει ότι η συνάθροιση δεν περιφρουρείται «αποτελεσματικά».

Αναφορικά με την διαχείριση επεισοδίων, το υπουργείο επιχειρεί να πείσει τους πολίτες πως η ΕΛ.ΑΣ. έχει ως βασικό στόχο των περιορισμό των εντάσεων και για τον λόγο αυτό εισάγει τον όρο της διαμεσολάβησης και του… διαλόγου με τους διαδηλωτές. Στο σχέδιο υποστηρίζεται ότι η χρήση νερού, δακρυγόνων και η παρέμβαση ΜΑΤ θα είναι το τελευταίο στάδιο επέμβασης, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται ποια είναι τα πρώτα στάδια επέμβασης.

«Το 2021 η Αστυνομία ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΠΟΧΗ, θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα. Εξωστρεφής, σύγχρονη, ευέλικτη, αποτελεσματική. Από τη στολή μέχρι την ψυχή», υπογράμμισε με στόμφο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κλείνοντας την τοποθέτησή του, όμως τα σχέδια του και του πολιτικού του προϊσταμένου δείχνουν πως στόχευση της κυβέρνησης δεν είναι τα βήματα εμπρός, αλλά η επιστροφή σε παλαιότερες, σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές.

e-prologos.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« November 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search