Print this page

Αλαλούμ με τις απουσίες και τη βαθμολογία σε Γυμνάσια-Λύκεια – Όλη η απόφαση της υφυπουργού Ζ. Μακρή

January 25, 2021 1592

 

Μια ακόμα απόφαση που αναιρεί προηγούμενες αποφάσεις και προκαλεί σύγχυση αναφορικά με απουσίες και βαθμολογία σε Γυμνάσια – Λύκεια.

Με σημερινή απόφαση της υφυπουργού Παιδείας κ.Ζέττας Μακρή, μετά την αβεβαιότητα και τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών και μαθητών δίνεται η δυνατότητα να μην συνυπολογιστούν ορισμένες από τις απουσίες των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων που έγιναν στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης, με τα γνωστά προβλήματα του δικτύου που προκάλεσαν πολλές καταχωρήσεις απουσιών χωρίς να είναι πραγματικές.

Μια απόφαση που σηκώνει κάθε είδους ερμηνείες και παρερμηνείες με αποτέλεσμα ένα αλαλούμ και διαφορετικές αποφάσεις από σχολείο σε σχολείο. Με αποτέλεσμα το άγχος και ο φόβος να αυξάνει στους μαθητές.

Τι είδους δικαιολογητικά - και αν-  χρειάζονται για τα τεχνικά προβλήματα;

Έτσι κινδυνεύουν μαθητές που πράγματι είχαν τεχνικά προβλήματα ή δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο να χάσουν τη χρονιά από απουσίες.

Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα για τους μαθητές με την απόφαση για «να εξετασθεί κατά το τέλος του Β΄ τετραμήνου» ο χαρακτηρισμός φοίτησης. Με αυτό τον τρόπο μαθητές στους οποίους έχουν καταχωρηθεί πολλές απουσίες και ξεπερνούν το όριο βρίσκονται σε κατάσταση ανασφάλειας και πανικού με αποτέλεσμα να οδηγούνται να παρατήσουν το σχολείο.

Είναι φανερό ότι ΥΠΑΙΘ και κυβέρνηση επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν την τηλεκπαίδευση που έχει ευτελιστεί στις συνειδήσεις των εκπαιδευτικών, των μαθητών και της κοινωνίας.

Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα με το δεύτερο σκέλος της απόφασης της υφυπουργού Ζ.Μακρή, που περίπου κάνει υποχρεωτική την κατάθεση βαθμολογίας εκτός από μάθημα «που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες».

Εδώ δε λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες πανδημίας και νομιμοποιείται το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης και ακόμα χειρότερα της τηλεαξιολόγησης. Αναιρείται η δυνατότητα των εκπαιδευτικών να μην καταθέσουν βαθμολογία στο Α΄ τετράμηνο, αφού δεν είχαν τη δυνατότητα να εξετάσουν και να βάλουν διαγωνίσματα με φυσική παρουσία των μαθητών.

Το αλαλούμ και η σύγχυση επιτείνονται με δεδομένο ότι πολλοί Σύλλογοι Διδασκόντων έχουν πάρει απόφαση να μην καταθέσουν βαθμολογία.

Η πράξη έχει αποδείξει περίτρανα ότι η τηλεκπαίδευση  δεν είναι ουσιαστική εκπαίδευση , είναι τουλάχιστον  αναποτελεσματική διαδικασία και σε καμία περίπτωση καθολική και ισότιμη για όλους τους μαθητές .

Είναι λοιπόν εύλογο ότι στις συνθήκες της «Τηλε-εκπαίδευσης» ουσιαστική παιδεία δεν παρέχεται, ενώ καταργούνται αρκετές από τις προϋποθέσεις οποιασδήποτε ανάπτυξης των ικανοτήτων των παιδιών.

Στη βάση αυτή,  ΔΕΝ είναι ΔΥΝΑΤΗ οποιασδήποτε μορφής σωστή «αξιολόγηση» των μαθητών, και βέβαια κάτι που είναι αντισυνταγματικό, να προσμετρηθούν τηλεαπουσίες σε μαθητές που δεν είχαν δυνατότητα πρόσβασης στην τηλεκπαίδευση!

Η απόφαση για βαθμούς-απουσίες

Κατόπιν ερωτημάτων που αφορούν στη φοίτηση μαθητών/τριών και στην κατάθεση βαθμολογίας Α΄ Τετραμήνου στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, ΓΕ.Λ. ΕΠΑ.Λ., Ειδικά Γυμνάσια, Ειδικά Λύκεια, Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια), σας ενημερώνουμε για τα εξής:

 

- Η καταχώριση των απουσιών γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών/τριών θα εξετασθεί κατά το τέλος του Β΄ Τετραμήνου.

- Για μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες, δύναται να μην κατατεθεί βαθμολογία εάν αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/τριών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Όλη η απόφαση

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.