• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Δε θα νικήσει ο ρατσισμός την παιδεία - Απίστευτη η μαρτυρία του διευθυντή Γυμνασίου Ιππείου για τον αποκλεισμό προσφυγόπουλων στο σχολείο - Γονείς: Μεγάλη θλίψη για όλο τον κόσμο που στέκεται αλληλέγγυος στους πρόσφυγες

February 06, 2021 548



Στη Μυτιιλήνη  τις τελευταίες μέρες, εκτυλίσσονται σκηνικά άγριας ρατσιστικής επίθεσης στο Γυμνάσιο- Λύκειο Ιππείου ενάντια στα παιδιά- πρόσφυγες τα οποία πήγαν να φοιτήσουν εκεί. Η αντίδραση στη φοίτηση των παιδιών στο εν λόγω σχολείο, εκφράστηκε τόσο από τους γονείς των μαθητών, οι οποίοι σύμφωνα με τα λεγόμενά τους δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την έλευση των προσφύγων αλλά τόσο και από τους ίδιους τους μαθητές του σχολείου, οι οποίοι βέβαια αποδέχθηκαν ότι κάνουν την αποχή κυρίως για να χάσουν μάθημα.

Απίστευτη η μαρτυρία του διευθυντή Γυμνασίου Ιππείου για τον αποκλεισμό προσφυγόπουλων στο σχολείο 
«Εγώ δεν παρέλαβα γαϊδούρια για να τα κοιτάξω τα δόντια τους να δω ηλικία. Παρέλαβα έγγραφα, με εισαγγελική εντολή έχει δοθεί παραγγελία να παρακολουθήσουν το σχολείο. Το μεγαλύτερο παιδί έχει γεννηθεί το 2005 και το μικρότερο το 2008.» τόνισε ο Νίκος Σίμου, διευθυντής του Γυμνασίου Ιππείου μιλώντας στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» απαντώντας σε όσους διέρρεαν ότι πρόκειται για «25χρονους λαθρομετανάστες».

Ο κ. Σίμου εξιστόρησε τα όσα συνέβησαν χτες στο Γυμνάσιο Ιππείου, με το περιστατικό αποκλεισμού παιδιών προσφύγων στο σχολείο.

«Πρέπει να επέμβει εισαγγελέας!», τόνισε μεταξύ άλλων. Αναφορικά με τη σύσκεψη που πρόκειται να γίνει την Τετάρτη τονίζει: «Αρνήθηκα να συμμετάσχω παρουσία γονέα ή μαθητή. Δεν δέχομαι γονείς που με αποκάλεσαν με ανάρμοστους χαρακτηρισμούς να συζητήσω. Από δω και εμπρός μόνο υπηρεσιακά».
Θυμίζουμε ότι μαθητές και κυρίως γονείς έκλεισαν το πρωί της Παρασκευής το Γυμνάσιο στο Ίππειος αντιδρώντας στη λειτουργία τάξης ΖΕΠ (Ζώνης Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας) εκπαίδευσης δηλαδή οκτώ παιδιών προσφύγων στο σχολείο. Οι διαμαρτυρόμενοι υποστηρίζουν ότι στο σχολείο και μέσα στις τάξεις των υπολοίπων παιδιών θα φοιτήσουν 25χρονοι. Κάτι το οποίο δεν είναι αλήθεια αφού το σύνολο των παιδιών όπως διασταυρώθηκε αφορά εκπαίδευση παιδιών 13 έως 16 ετών (γεννηθέντων από το 2005 έως το 2008)!

Τα παιδιά μένουν σε διαμερίσματα, πέντε παιδιά είναι αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Πιο πριν φοιτούσαν στο 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης.

«Μας έγινε πρόταση από τον προϊστάμενο και την Περιφερειακή Διευθύντρια και ήμασταν θετικοί ως σχολείο να κάνουμε τμήμα ΖΕΠ (Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας» εξηγεί ο κ. Σίμου.

Χτες ήρθαν οι πρώτοι μαθητές και διαμαρτυρήθηκαν κάποιοι μαθητές, εκφράζοντας φόβους ότι τα παιδιά αυτά θα τους κολλήσουν κορονοϊό.

«Η τοπική κοινωνία τα έβαλε μαζί μου ότι δεν τους ενημέρωσα. Μα τι να έκανα; Να γυρνάω στα σπίτια να ρωτήσω αν συμφωνούν;».

Η διαμαρτυρία

Την Παρασκευή το πρωί ο διευθυντής πήγε στο σχολείο και είδε δύο περιπολικά και αστυνομικούς. «Δεν πλησίασα γιατί είδα όχλο και σίγουρα δεν θα πήγαινα λόγω κορονοϊού».

Σε λίγη ώρα έφτασε το «επίμαχο» όχημα με τα προσφυγόπουλα. «Στάθηκε 10 λεπτά δεν κατέβηκαν τα παιδιά, και έφυγε. Το πλήθος βήμα βήμα με πλησίαζε κι εμένα και τους συναδέλφους, σπρώχνοντας τον αστυνομικό κλοιό. Εκτοξεύτηκαν εναντίον μου βρισιές που δεν θέλω σε καμία περίπτωση να αναπαράγω, ύβρεις που δεν έχω ακούσει ποτέ ξανά» τόνισε, μόνο μια ομάδα μαθητριών κυρίως ήρθε προς το μέρος μας. «Αισθάνθηκα ότι κινδυνεύω γιατί ήταν άκρως επιθετικοί από το πλήθος. Αποχώρησα».



 ΓΟΝΕΙΣ από το ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΠΠΕΙΟΥ*

Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα ένα τέτοιο περιστατικό ρατσιστικής επίθεσης και απόπειρας αποκλεισμού των προσφύγων από το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, επαληθεύοντας έτσι τις πολιτικές του αποκλεισμού. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως μία τέτοια συμπεριφορά θα αποτελέσει μία κοινωνικά αποδεκτή κανονικότητα χωρίς σχολιασμό, αντίλογο και δράσεις προστασίας των εν λόγω προσφύγων αλλά και των απαράγραφων δικαιωμάτων τους, κατοχυρωμένων από τον ΟΗΕ.

Εκείνο όμως που καθιστά τη συγκεκριμένη επίθεση ακόμη πιο ανατριχιαστική και εμετική είναι τα πανό των ανθρώπων αυτών, τα οποία «Στέλνουν» τους πρόσφυγες να μορφωθούν στα Kit και όχι στα σχολεία τους αλλά και το γεγονός ότι δεν αποδέχονται πως ένας 25χρονος μπορεί να μορφωθεί σε ένα δημόσιο σχολείο.

Είναι μεγαλή θλίψη για όλο τον κόσμο που στέκεται αλληλέγγυος στους πρόσφυγες και στα τραύματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά, να βλέπει τη σκληρότητα αυτή να αυξάνεται συνεχόμενα, στιγματίζοντας κάθε φορά παιδιά, δηλαδή τους πιο αδύναμους και αβοήθητους κρίκους της κοινωνίας, δείχνοντας πως ο ρατσισμός στη Λέσβο, δε θα πάψει ποτέ να αποτελεί ένα πηγάδι δίχως πάτο. Έχουν περάσει πάνω από 5 χρόνια και κάτι, που η προσφυγική κρίση, ο πόλεμος και οι μεγαλειώδεις κοινωνικές και πολιτικές συρράξεις έφεραν αρκετούς ανθρώπους στο νησί, για μία βραχυπρόθεσμη αλλά και μερικές φορές πιο μακροπρόθεσμη διαμονή τους με αξιοπρέπεια εδώ έως ότου βρουν τη χώρα που θα μπορέσει να στηρίξει το μέλλον και τα όνειρά τους. Και αντί όλα αυτά τα χρόνια, να έχει γίνει ορατή η δυσκολία στην οποία διαβιώνουν οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς, συνεχίζουν να τίθενται στο προσκήνιο των επιθέσεων ως αποδιοπομπαίοι τράγοι ενός ζητήματος ευρωπαικού , ενός προβλήματος παγκοσμίου.

Εκείνο που με ανατριχιάζει στο νησί της Λέσβου, είναι πως όλα είναι γεωγραφικά κοντά. Δε μας χωρίζουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις. Όλοι και όλες έχουμε μία καθαρή εικόνα των όσων συμβαίνουν ή μπορούμε να έχουμε μια καθαρή εικόνα των όσων συμβαίνουν. Όλες και όλοι έχουμε περάσει από το Καρά Τεπέ ή από τη Μόρια. Όλοι και όλες γνωρίζουμε υπό ποιες συνθήκες ζουν αυτοί οι τόσο «επικίνδυνοι επιτήδιοι» που η ζωή τους ισοδυναμεί με την τύχη να επιβιώσουν από το στραπατσάρισμα μιας βάρκας , οι οποίοι συχνά τρώνε από τα σκουπίδια, κοιμούνται χωρίς καμία προστασία από το χιόνι, ζούνε χωρίς καμία προστασία από τη βροχή, διαβιώνουν χωρίς καμία ουσιαστική προστασία από την ελληνική κρατική εξουσία.

Εδώ δεν είναι Αθήνα ούτε Παρίσι. Ψωνίζουμε όλοι στο ίδιο σούπερ μάρκετ , θέλοντας και μη, βλέπουμε τις ίδιες εικόνες, βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο έλεος, στην προκειμένη, μιας ολόκληρης πανδημίας. Και αυτό αντί να δημιουργήσει ένα αίσθημα αλληλεγγύης και κατανόησης, έρχεται να αναδείξει μία ακόμη πιο σκληρή όψη της τοπικής κοινωνίας.

Λένε πως στη φτώχεια και στις δυσκολίες βρίσκει χώρο και ανεβαίνει ο φασισμός, όμως καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για αυτό το φαινόμενο αυτή τη στιγμή. Η ελλιπής ενημέρωση; Η έλλειψη παιδείας; Ή στην πιο απλή ανάλυση, η έλλειψη ενσυναίσθησης και ανθρωπιάς; Γιατί αν ζούμε στην ίδια πόλη και πηγαίνουμε στο ίδιο σούπερ μάρκετ , μάλλον θα βλέπουμε την ίδια εικόνα, παιδιά χωρίς γονείς με παντόφλες ενώ έξω χιονίζει να προσπαθούν να φτιάξουν ένα μέλλον για τον εαυτό τους, ένα μέλλον για την ελπίδα και τις ανάγκες όλου του κόσμου.

*Οι γονείς που υπογράφουν το κείμενο, επιθυμούν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους. Τα στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση του «Ν»

**Αναδημοσίευση από το «Στο Νησί»

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search