Print this page

Δυναμικό - μαζικό συλλαλητήριο ενάντια στο αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο των λίγων - Απάντηση με χημικά

February 10, 2021 335
 
Μαζική συμμετοχή και ηχηρό «όχι» σε μείωση εισακτέων και πανεπιστημιακή αστυνομία

Δυναμώνουν  οι κινητοποιήσεις ενόψει της ψήφισης αύριο του νέου νομοσχεδίου που φέρνει μεσούσης της πανδημίας σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στα πανεπιστήμια. 

Σε εξέλιξη και με μεγάλη μαζικότητα βρίσκεται αυτή την ώρα το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Χανιά κτλ.

 
 
Κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη
Κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη

Μαθητές και φοιτητές αντιδρούν στη μείωση των εισακτέων και την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, οι οποίες θα ισχύσουν από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ έχουν προκληθεί σφοδρές αντιδράσεις πανεπιστημιακών και φοιτητών κατά της ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ.

Η κινητοποίηση αποτελεί μία από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις κατά τον τελευταίο χρόνο και είναι ενδεικτική των αντιδράσεων του κόσμου των πανεπιστημίων στις τομές που επιχειρεί να φέρει η Ν. Κεραμέως στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω το νομοσχέδιο Κεραμέως - Ούτε σκέψη για όριο φοίτησης, πανεπιστημιακή αστυνομία, βάση εισαγωγής» ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που εισάγει την αστυνομία στα πανεπιστήμια, αφήνει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περίπου 25.000 μαθητές και φέρνει «κόφτη» φοίτησης, πειθαρχικά και διαγραφές φοιτητών. Το νομοσχέδιο, που ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή, επιφέρει αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) και όριο φοίτησης στα ΑΕΙ, μεταξύ άλλων.

Τεράστια είναι για ακόμα μία φορά η συμμετοχή στο συλλαλητήριο το οποίο ξεκίνησε στις 13:00 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

 

 

 

Ανάλογες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και στη Θεσσαλονίκη καθώς και σε άλλες πόλεις.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στο άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν φοιτητές διαφόρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εκπαιδευτικοί καθώς και μέλη της ομοσπονδίας γονέων.

Οι φοιτητές κρατώντας πανό, πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της αστυνομίας και του υπουργείου Παιδείας, συγκεντρώθηκαν προκειμένου να αντιδράσουν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, που ψηφίζεται αύριο Πέμπτη απο την ολομέλεια της Βουλης.

Επιπλέον διεκδικούν άνοιγμα των σχολών χωρίς διαγραφές των φοιτητών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, καθώς και η αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία.

Ένταση στο  πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με χρήση χημικών απαντά η αστυνομία στην ειρηνική διαμaρτυρία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους διαδηλωτές κάνοντας ρίψη χημικών και προχώρησαν σε προσαγωγές.  

 

 

 
 
Συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμεώς - Χρυσοχοΐδη
Συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμεώς - Χρυσοχοΐδη

Αρνητική ως το νέο αστυνομικό σώμα εντός των ΑΕΙ εμφανίζεται η πλειοψηφία των πρυτανικών αρχών, των πανεπιστημιακών δασκάλων, και των εργαζομένων στα ΑΕΙ, οι οποίοι ζητούν την ενίσχυση της φύλαξης και της προστασίας των ΑΕΙ από ειδικό σώμα που θα αναφέρεται στις διοικήσεις των πανεπιστημίων και όχι στην αστυνομία.

«Όχι» και από τους φοιτητές στη Θεσσαλονίκη

Μαζικά διαμαρτύρονται και οι φοιτητικοί σύλλογοι στη Θεσσαλονίκη, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

Bίντεο και εικόνες του thesstoday:

 
 
Διαμαρτυρία φοιτητών στη Θεσσαλονίκη
Διαμαρτυρία φοιτητών στη Θεσσαλονίκη

 

 
 

Νομικά κενά στην προστασία προσωπικών δεδομένων

Την ίδια ώρα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αφήνει έκθετη την κυβέρνηση, καθώς με αναφορά της εντοπίζει σοβαρά «νομικά» κενά στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Η αναφορά της Αρχής στάλθηκε αρμοδίως και υπηρεσιακά στις 21 Ιανουαρίου 2021, ενώ εμπεριέχεται στην αιτιολογική έκθεση, όπως αυτή κατατέθηκε στη Βουλή προς συζήτηση στις επιτροπές. 

Νομικές ασάφειες, επίσης, εντοπίζει και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η οποία επισημαίνει ότι εγείρει ζητήματα η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Α.Ε.Ι. και Ελληνικής Αστυνομίας για την διαδικασία επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που θα συλλέγονται, καθώς διαπλέκονται «δημόσιες αρχές που υπηρετούν διακριτούς σκοπούς και των οποίων η δραστηριότητα ρυθμίζεται από διαφορετικούς κανόνες και εγγυήσεις».

Κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.