• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο των λίγων

February 12, 2021 324

 

 

Με 166 ψήφους «υπέρ» έναντι 132 «κατά» ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ. Ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο για αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο των λίγων, παρά το γεγονός ότι σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, από πρυτάνεις, μέχρι φοιτητές αλλά και πρώην υπουργούς Παιδείας της ΝΔ διαφωνούν με όσα θέλει η κυβέρνηση να κάνει στα Πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών, να μπει αστυνομία, η κυβέρνηση προχώρησε ψηφίζοντας το νομοσχέδιο. Έξω από τη βουλή παρέμειναν για αρκετές ώρες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες ζητώντας τα σχέδια Κεραμεώς – Χρυσοχοΐδη για τα Πανεπιστήμια να μείνουν στα χαρτιά.

Μετά από μία τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, θετική ψήφο παρείχαν οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25 το καταψήφισαν. Από την ψηφοφορία απείχαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και Βασίλειος Βιλιάρδος που βρίσκονται σε επίσκεψη στην Χίο.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας ψηφίσθηκε επίσης κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων, στο σύνολό του όπως και οι τροπολογίες.

Προβλέπει τη σύσταση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενώ σε κάθε ίδρυμα προβλέπεται η ίδρυση ενός «μικρού αστυνομικού τμήματος», με τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης και την ΕΛΑΣ έχει πρόσβαση στο υλικό που συλλέγεται από τις κάμερες σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Επιδιώκει να πετάξει έξω από την εκπαίδευση μεγάλο κομμάτι της νεολαίας, ειδικά από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, γιατί:

Με την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, την «Τράπεζα Θεμάτων» και τον καθορισμό της λεγόμενης «Ενιαίας Βάσης Εισαγωγής» θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με πέρσι!

Με το κλείσιμο δεκάδων τμημάτων και τον καθορισμό ορίων σπουδών και διαγραφών φοιτητών, πετάει έξω τα παιδιά από τα φτωχά λαϊκά στρώματα που στην πλειοψηφία τους δουλεύουν για να σπουδάσουν.

Με την εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με τα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ δίνει ένα τεράστιο χτύπημα στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, ενώ δημιουργεί κυριολεκτικά ένα χάος στην αγορά εργασίας. Στην ουσία η κυβέρνηση λειτουργεί σαν όργανο των ιδιωτικών σχολαρχών στους οποίους στέλνει έτοιμη «πελατεία», αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μορφωθούν τα παιδιά τους!

Μειώνει και τα παιδιά που πηγαίνουν στη δημόσια Επαγγελματική Εκπαίδευση, καθώς κλείνει δεκάδες ΕΠΑΛ.

Οι φοιτητές με τις μαζικές τους κινητοποιήσεις τρεις εβδομάδες τώρα έσπασαν τις απαγορεύσεις και υπερασπίζονται το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή!

Αρνητική ως το νέο αστυνομικό σώμα εντός των ΑΕΙ εμφανίζεται, άλλωστε, και η πλειονότητα των πρυτανικών αρχών, των πανεπιστημιακών δασκάλων, και των εργαζομένων στα ΑΕΙ, οι οποίοι ζητούν την ενίσχυση της φύλαξης και της προστασίας των ΑΕΙ από ειδικό σώμα που θα αναφέρεται στις διοικήσεις των πανεπιστημίων και όχι στην αστυνομία.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε νέα κινητοποίηση το απόγευμα της Πέμπτης, την ώρα ψήφισης του νομοσχεδίου, ζητώντας την απόσυρσή του.

Νομικά κενά στην προστασία προσωπικών δεδομένων

Την ίδια ώρα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αφήνει έκθετη την κυβέρνηση, καθώς με αναφορά της εντοπίζει σοβαρά «νομικά» κενά στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Η αναφορά της Αρχής στάλθηκε αρμοδίως και υπηρεσιακά στις 21 Ιανουαρίου 2021, ενώ εμπεριέχεται στην αιτιολογική έκθεση, όπως αυτή κατατέθηκε στη Βουλή προς συζήτηση στις επιτροπές.

Νομικές ασάφειες, επίσης, εντοπίζει και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η οποία επισημαίνει ότι εγείρει ζητήματα η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Α.Ε.Ι. και Ελληνικής Αστυνομίας για την διαδικασία επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που θα συλλέγονται, καθώς διαπλέκονται «δημόσιες αρχές που υπηρετούν διακριτούς σκοπούς και των οποίων η δραστηριότητα ρυθμίζεται από διαφορετικούς κανόνες και εγγυήσεις».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search