• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Παίρνουμε θέση μάχης για την ανατροπή της αξιολόγησης!

February 18, 2021 472

Αγωνιστική Παρέμβαση Πειραιά

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ

-ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 

-ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ - ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΑΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΗΡΥΞΕΙ ΟΛΜΕ-ΔΟΕ.

-ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΑ ΜΗ ΔΩΣΕΙ ΧΕΡΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Συναδέλφισσες /φοι,

ως Αγωνιστική Παρέμβαση Πειραιά τονίζουμε πως:

1.Η Κυβέρνηση με την προσπάθεια επιβολής της Υ.Α. για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων, στοχεύει στη μετάθεση της ευθύνης για την τραγική κατάσταση της εκπαίδευσης αποκλειστικά στους ίδιους τους εμπλεκόμενους συντελεστές σε αυτήν: εκπαιδευτικούς – μαθητές- γονείς, βγάζοντας έξω από το κάδρο τις κύριες και τεράστιες ευθύνες του κράτους και όλων των κυβερνήσεων-διαχειριστών μέχρι τώρα.

2. Δημιουργεί αυτόματα συνθήκες κατηγοριοποίησης σχολείων εκπαιδευτικών και μαθητών. Οξύνει τον ανταγωνισμό, τον κανιβαλισμό των αξιολογούμενων και επιφέρει τον ταξικό διαχωρισμό εντός της εκπαίδευσης, επιλογή η οποία θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

3.Η επιλογή της αξιολόγησης και η επιμονή της κυβέρνησης να μην καθυστερήσει ούτε λεπτό παρά την πανδημία, αποσκοπεί στην διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη μετασχηματισμού του εκπαιδευτικού τοπίου, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τη διάλυση της παιδείας ως δημόσιου αγαθού και τη μετατροπή της σε αγοραίο εμπόρευμα.

ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΦΗΜΕΣ

Κατά την προσφιλή της τακτική η κυβέρνηση (όπως και κάθε κυβέρνηση που περνά αντιλαϊκά μέτρα) εξαπολύει μία τεράστιας έκτασης προπαγάνδα προκειμένου να αποτρέψει το μπλοκάρισμα, για άλλη μια φορά εδώ και 30 χρόνια, του ανόσιου έργου της αξιολόγησης. Χρησιμοποιεί τους γνωστούς “πρόθυμους”, που διασπείρουν φήμες προκειμένου να εκφοβίσουν τους εκπαιδευτικούς και να προκαλέσουν σύγχυση, ιδιαίτερα τώρα που με κλειστά σχολεία η πλήρης ενημέρωση και οι συλλογικές διαδικασίες γίνονται κάτω από εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες.

ΦΗΜΗ1η: Η μη συμμετοχή στις διαδικασίες αξιολόγησης είναι πειθαρχικό παράπτωμα. Η απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης δεν καλύπτει τους συναδέλφους.

Η απεργία αποχή ως συνδικαλιστική δράση και συγκεκριμένα η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα όπως η αξιολόγηση, προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από το αρμόδια Δικαστήρια (ενδεικτικά Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας. Η απεργία – αποχή χρησιμοποιείται από την ΑΔΕΔΥ σε όλο το Δημόσιο με μεγάλη επιτυχία και καθολική συμμετοχή των εργαζομένων από το 2014 (νόμος Μητσοτάκη <ΝΔ> και Βερναρδάκη <ΣΥΡΙΖΑ> για αξιολόγηση). Εκτός από το Δημόσιο η απεργία- αποχή χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση από το 2014 ενάντια στην επιβολή της αξιολόγησης με νικηφόρα έκβαση. Πρόσφατα επίσης, χρησιμοποιήθηκε στη μάχη για την αποτροπή της επιβολής της ζωντανής μετάδοσης της διδασκαλίας από την σχολική τάξη (Μάιος 2020), καθώς και στην τιμωρητική επιβολή της τηλεκπαίδευσης στα κατειλημμένα σχολεία. Επίσης, καμιά μισθολογική επίπτωση και περικοπή δεν υπήρξε, καθώς η απεργία–αποχή, αφορά μόνο στην αποχή από συγκεκριμένο εξωδιδακτικό καθήκον.

Η απαράδεκτη τροπολογία Γεροβασίλη που στερούσε το δικαίωμα διεκδίκησης θέσης ευθύνης σε εργαζόμενους που δεν συμμετείχαν στην αξιολόγηση, κατέπεσε με δικαστικές αποφάσεις τόσο του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων, όσο και του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας (με την 559/2020 απόφαση του ) που έκριναν νόμιμη τη συμμετοχή εργαζομένου στην Απεργία – Αποχή από την «αξιολόγηση». Συγκεκριμένα, έκρινε ως νόμιμο δικαίωμα ενός υπαλλήλου τη συμμετοχή του στην Απεργία – Αποχή από την «αξιολόγηση» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποκλειστεί για αυτόν τον λόγο από τις κρίσεις στελεχών. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις σε συνδυασμό με τη μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων είχαν ως αποτέλεσμα την κατάργηση της τροπολογίας τον Ιούνιο του 2019.

ΦΗΜΗ 2η: “ Η διαδικασία είναι απλή! Θα κάνουμε ότι κάναμε πάντα! Δεν αλλάζει τίποτα!

Ας μην υποτιμούν τη νοημοσύνη μας! Ο προγραμματισμός του Συλλόγου Διδασκόντων (Σ.Δ.) στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς αφορά στις αναθέσεις σε μαθήματα, εξωδιδακτικές εργασίες, εκπαιδευτικές εκδρομές κλπ. Η Υ.Α για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση προβλέπει προγραμματισμό και αποτίμηση της σχολικής μονάδας. Ακόμη και η προσπάθεια πρώτης εφαρμογής της τον Φεβρουάριο του 2021, που θέλει να εμπεδώσει την “κουλτούρα αξιολόγησης” στα σχολεία, για να εφαρμοστεί σε πλήρη έκταση και σκληρά από τη νέα σχολική χρονιά, κάθε άλλο παρά αθώα είναι! Το Φεβρουάριο του 2021 με βάση το ΦΕΚ θα συγκροτηθούν 14 ομάδες εργασίας, με κάθε εκπαιδευτικό να συμμετέχει υποχρεωτικά σε τουλάχιστον δύο (ακόμη και αν μετακινείται από σχολείο σε σχολείο). Οι ομάδες εργασίας θα αποτιμήσουν με τεκμηριωμένα στοιχεία (π.χ αποφάσεις Σ.Δ, αλληλογραφία του σχολείου κλπ) τις δράσεις του σχολείου. Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί σε επιμορφώσεις; Αποδείξτε το! Ανταποκρίθηκαν στο διδακτικό έργο της τηλεκπαίδευσης; Αποδείξτε το! Συμμετείχαν οι μαθητές στην τηλεκπαίδευση; Απέκτησαν δεξιότητες; Αποδείξτε το! Κάνατε εκδηλώσεις; Αν όχι γιατί; Αποδείξτε το! Και όλα αυτά για κάθε δείκτη! Και αν υπήρξαν δυσχερείς συνθήκες, εσείς τι κάνατε γι αυτό; Αφού δε σας στείλαμε εμείς τεχνολογικό εξοπλισμό, εσείς βρήκατε χορηγούς; Η όλη διαδικασία ήδη από την πρώτη εφαρμογή της απαιτεί απίστευτες ώρες γραφειοκρατίας και συνεδριάσεων των ομάδων εργασίας. Τον Ιούνιο οι ομάδες εργασίας θα παρουσιάσουν τους θεματικούς άξονες, θα συνεδριάσει ο Σ.Δ για να συντάξει την έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης και θα αναρτήσει την έκθεση στην ιστοσελίδα του σχολείου. Στη συνέχεια οι ΣΕΕ, ΠΕΚΕΣ, ΙΕΠ, ΑΔΙΠΔΕ αναλαμβάνουν το θεάρεστο έργο της εξωτερικής αξιολόγησης των σχολείων. Σε όσους παραπλανητικά αποκρύπτουν το πλαίσιο, υποτιμώντας τη διαδικασία, αντιτείνουμε ότι αυτό είναι τόσο

αποκαλυπτικό, που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Και όποιος πιαστεί στη φάκα της πρώτης εφαρμογής, αναφέρουμε ενδεικτικά τι ακολουθεί μετά:

· Αξιολογείται η «ικανότητα διαχείρισης των οικονομικών πόρων», της υποχρηματοδότησης δηλαδή, καλώντας μας να βρούμε «σχέδιο δράσης», για να καλύψουμε την οικονομική ασφυξία και εγκατάλειψη!

· Αξιολογείται η «αποτελεσματική αξιοποίηση του προσωπικού», με άλλα λόγια πώς τα εκρηκτικά κενά θα καλύπτονται, πώς οι 50.000 αναπληρωτ(ρι)ές θα γίνονται λάστιχο, πώς θα μπαλώνονται τρύπες!

· Αξιολογείται «η αξιοποίηση των σχολικών υποδομών», σε σχολεία που έχουν μετατρέψει κάθε διαθέσιμο χώρο (αποθήκες, αίθουσες εκδηλώσεων, κ.ά.) σε σχολική τάξη, την ώρα που παιδιά στοιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους και κτήρια, όταν ο σχεδιασμός του κράτους για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων είναι ανύπαρκτος!

· Αξιολογείται η «καλλιέργεια δεξιοτήτων στους μαθητές». Δηλαδή το πόσο γρήγορα γίνεται η στροφή της εκπαίδευσης στη λογική της εκγύμνασης σε εφήμερες δεξιότητες, σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των μαθητών και κατά πόσον ανοίγει η πόρτα για την εμπλοκή στην εκπαιδευτική διαδικασία φορέων άσχετων με την εκπαίδευση, από Μ.Κ.Ο. μέχρι και επιχειρήσεις.

· Αξιολογείται η επιτυχία των μαθητών μας και τα μαθησιακά αποτελέσματα π.χ στην Τράπεζα Θεμάτων, στην εισαγωγή στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κλπ.

ΦΗΜΗ 3η: “Είναι ευκαιρία να αναδείξουμε τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου που δυσκολεύουν το έργο μας” Η φήμη αυτή είναι πέρα από κάθε λογική! Αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, γνωρίζουν εξαιρετικά καλά την τραγική κατάσταση των δημόσιων σχολείων εξαιτίας της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής τους.

Η Υ.Α και όλο το υλικό της αξιολόγησης θεωρεί δεδομένο το πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθείται και ζητά από εμάς να αποδείξουμε το βαθμό συμμόρφωσης μας σε αυτήν την πολιτική εμπέδωσης του φθηνού, ευέλικτου σχολείου της αγοράς, της πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και των απολύσεων. Απόδειξη αυτών είναι πως οι εκθέσεις της ΑΔΙΠΔΕ των προηγούμενων χρόνων τονίζουν πως οι εκπαιδευτικοί έριξαν το βάρος σε εξωτερικούς παράγοντες και όχι στο δικό τους έργο, κάτι που πρέπει να διορθωθεί. Είναι σαφές πως στον ιδιωτικό τομέα ο εργαζόμενος δεν αξιολογείται θετικά, όταν αναδεικνύει τα κακώς κείμενα της επιχείρησης, αλλά όταν συμμορφώνεται με αυτά.

Σε μια εποχή που στο όνομα της αυτονομίας (έκθεση Πισσαρίδη, επερχόμενο νομοσχέδιο Κεραμέως για αυτονομία σχολικών μονάδων) το κράτος αποσύρεται από την παροχή του καθολικού δικαιώματος στη δημόσια εκπαίδευση, η κυβέρνηση θέλει την υπογραφή μας ως συνενόχων μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας. Θέλει να συνυπογράψουμε την κατηγοριοποίηση των σχολείων μας σε “άριστα” και “μη επαρκή”, να οδηγηθούμε σε έναν ανταγωνισμό χωρίς τέλος και όχι να ανοίξει δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης!

ΦΗΜΗ 4η: “Φοβόμαστε για το διορισμό μας”

Κυβέρνηση και πρόθυμοι σπέρνουν σύγχυση στους χιλιάδες ελαστικά εργαζομένους πατώντας πάνω στην αβεβαιότητα και την επισφάλεια, ιδιαίτερα σε πολλούς από αυτούς που διαβαίνουν για πρώτη φορά την πόρτα του σχολείου χωρίς προηγούμενη συλλογική και συνδικαλιστική εμπειρία. Η συνδικαλιστική και συλλογική δράση είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Η προώθηση αυτής της πολιτικής με εργαλείο την αξιολόγηση και την αυτονομία των σχολικών μονάδων θα κάνει “άπιαστο όνειρο” τους μόνιμους μαζικούς διορισμούς. ‘Ήδη το προσοντολόγιο Γαβρόγλου της σκληρής αξιολόγησης των ελαστικά εργαζόμενων, οι 3μηνιτες covid με τις απολύσεις για πρώτη φορά από τους ΔΔΕ, και οι προσλήψεις  ωρομίσθιων από τους ΔΔΕ, μετατρέπουν το δικαίωμα στην εργασία σε κινούμενη άμμο. Η κατηγοριοποιηση και συρρίκνωση των σχολείων θα φέρει μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας με πρώτα θύματα τους ελαστικά εργαζόμενους και μετά τους μόνιμους. Η μάχη για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτ(ρι)ών και τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση! Στην ανθρωποφαγία και τον ανταγωνισμό που προτάσσουν, εμείς αντιτείνουμε τη συλλογικότητα και τη συναδελφική εμπιστοσύνη! Στην ανασφάλεια, τις απολύσεις και την εργασιακή περιπλάνηση που σχεδιάζουν, εμείς θα δυναμώσουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση του καθένα και της καθεμιάς στο σχολείο, καθώς δεν περισσεύει ούτε ένας/μία!

ΦΗΜΗ 5η: Παντού εφαρμόζεται! Εμείς είμαστε εξαίρεση;

Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι σε όποιες χώρες εφαρμόστηκε η αξιολόγηση στα σχολεία, αυξήθηκαν δραματικά ο λειτουργικός αναλφαβητισμός, η σχολική διαρροή, οι ταξικοί φραγμοί και η πολύ-κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, ενώ το έργο των εκπαιδευτικών υποβαθμίστηκε επιστημονικά και διδακτικά, οι αμοιβές τους καθηλώθηκαν, οι συνθήκες εργασίας και ο εργάσιμος χρόνος ελαστικοποιήθηκαν, καθιστώντας το λειτούργημα του εκπαιδευτικού μια κακοπληρωμένη λύση ανάγκης. Η αξιολόγηση έφερε χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών. Είμαστε περήφανοι που το εκπαιδευτικό κίνημα στη χώρα μας έχει αποτρέψει με σκληρούς αγώνες την αξιολόγηση και ό,τι συνέπειες φέρνει μαζί της. Γι’ αυτό θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να αποτύχει για άλλη μια φορά η προσπάθεια επιβολής της. Κυβερνήσεις, Ε.Ε,ΟΟΣΑ,ΣΕΒ απαξιώνουν χρόνια ολόκληρα το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Ό,τι έχει απομείνει όρθιο είναι αποτέλεσμα των δικών μας σκληρών συγκρούσεων, αγώνων και καθημερινής μάχης μέσα στη τάξη για να στηρίξουμε τους μαθητές μας.

Ήρθε η ώρα της αντεπίθεσης για την ανατροπή της πολιτικής τους για ένα δημόσιο, δωρεάν σχολείο που θα χωρά όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Ένα σχολείο της ολόπλευρης γνώσης και μόρφωσης και όχι των δεξιοτήτων και της προετοιμασίας του φθηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού. Ένα σχολείο που ο εκπαιδευτικός θα εκπληρώνει το ρόλο του ως παιδαγωγός και όχι ως ιμάντας μεταφοράς πληροφοριών και καταγραφέας επιδόσεων.

Η παρακαταθήκη της μάχης του 2013-14 αποτελεί οδηγό και μας καλεί να χαράξουμε νέους δρόμους, να συμβάλλουμε αποφασιστικά στις νέες σελίδες της ιστορίας του εκπαιδευτικού κινήματος!

Σπάμε τους εκβιασμούς και τους εκφοβισμούς!

Συμμετέχουμε όλοι και όλες στην απεργία- αποχή!

Πατήστε εδώ για την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για ενέργειες – βήματα για την υλοποίηση της απόφασης για απεργία αποχή.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search