Print this page

Επίθεση της Αστυνομίας στο ΑΠΘ – Προσαγωγές φοιτητών που είχαν καταλάβει το κτίριο διοίκησης (φωτο & video)

February 22, 2021 362


Αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια και ένταση της καταστολής δείχνουν το αποκρουστικό πρόσωπο της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ. Σε προσαγωγές φοιτητών, που πραγματοποιούν κατάληψη από το πρωί στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ προχωρά η Αστυνομία.

Νωρίτερα δυνάμεις των ΜΑΤ πραγματοποίησαν έφοδο στην Πρυτανεία.

Πολλοί φοιτητές βρίσκονται έξω από το κτίριο διοίκησης ως ένδειξη συμπαράστασης στους φοιτητές.


Κατάληψη της Πρυτανείας από φοιτητικούς συλλόγους

Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων και Πολιτικών Επιστημών, προχώρησαν σε κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ από νωρίς το πρωί, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τη μη εφαρμογή του νέου «απαράδεκτου νόμου» -όπως τον χαρακτηρίζουν- για την ανώτατη εκπαίδευση.
Ζητούν επίσης να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Στο χώρο έξω από το κτίριο διοίκησης έφτασαν φοιτητικοί σύλλογοι και άλλων σχολών, όπως και μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους.

Οι φοιτητικές παρατάξεις αντιδρούν στις διατάξεις του νόμου 4777/21 που αφορούν την ίδρυση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, το όριο φοίτησης, τον ορισμό πειθαρχικών παραπτωμάτων και το νέο τρόπο υπολογισμού βάσεων εισαγωγής.

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζουν νέες συνελεύσεις και την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου νέα συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία στο κέντρο της πόλης.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης
img_20210222_090343.jpg

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόθεση για κατάληψη στο κτίριο διοίκησης είχε γίνει γνωστοποιηθεί σε ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων, με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου να ενημερώνει σχετικά τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Σήμερα το πρωί, ο πρύτανης του ΑΠΘ επικοινώνησε ξανά με τον εισαγγελέα και τον ενημέρωσε αναλυτικά για τα γεγονότα από το πρωί και για την παρεμπόδιση των εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασίας τους.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Όμως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές»,

Τόνισε ακόμη ότι «στο κράτος δικαίου και σε έναν ακαδημαϊκό χώρο, η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν τραμπουκίζεται, δεν προπηλακίζεται, δεν τελεί υπό διαπραγμάτευση σε καθεστώς φόβου για καθηγητές, εργαζόμενους και φοιτητές».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.