Print this page

Παράνομη και τρομοκρατική εγκύκλιος της Υφ. Παιδείας Ζ. Μακρή για την κατάθεση βαθμολογίας

February 22, 2021 1556

 

Ότι κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ καθημερινά επιδίδονται σε ασκήσεις αυταρχισμού το βιώνουμε. Αλλά η σημερινή εγκύκλιος της Υφ. Παιδείας Ζ. Μακρή για την κατάθεση βαθμολογίας παραβιάζει ευθέως τη νομοθεσία διαμορφώνοντας κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία.

Σε σημερινή εγκύκλιο (Διαβάστε πατώντας εδώ) με ΘΕΜΑ: Κατάθεση βαθμολογίας τετραμήνου σε Γυμνάσια και Λύκεια αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Είναι δεδομένο ότι με βάση τις κείμενες διατάξεις η κατάθεση της βαθμολογίας τετραμήνου στα Γυμνάσια και Λύκεια είναι υποχρεωτική, εκτός των εξαιρετικών εκείνων περιπτώσεων που ορίζονται περιοριστικά στις εν λόγω διατάξεις και αφορούν ιδίως σε μαθήματα, τα οποία για οποιονδήποτε λόγο διδάχθηκαν λιγότερο από δέκα (10) ώρες.» Και συνεχίζει: «Ενόψει αυτών καλούνται οι Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενημερώσουν τις οικείες Διευθύνσεις Δ.Ε. για τις περιπτώσεις εκείνες που εκπαιδευτικοί δεν κατέθεσαν βαθμολογία, κατ’ εφαρμογή των οικείων διατάξεων, με την υποβολή κατάστασης στην οποία θα αναγράφονται οι εν λόγω εκπαιδευτικοί, οι μαθητές για τους οποίους δεν κατέθεσαν βαθμολογία, τα μαθήματα στα οποία αφορά η μη κατάθεση βαθμολογίας, καθώς και οι λόγοι της μη κατάθεσής της στο πλαίσιο των προβλεπόμενων από τις εφαρμοστέες διατάξεις λόγων».

Να θυμίσουμε ότι από τις 25 Ιανουαρίου η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή, γνωστοποίησε ανάλογη απόφαση που ως επίδειξη πυγμής για να νομιμοποιηθεί η τηλεκπαίδευση και η τηλεαξιολόγηση των μαθητών και βέβαια αγνοήθηκε από μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών.

Τι ορίζει το θεσμικό πλαίσιο:

Βάσει των παραγράφων 4 και 7 του άρθρου 103 και των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 122 του Ν.4610/2019 καθώς και του άρθρου 12 του Π.Δ 126/16 οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα με βάση την αδυναμία διαμόρφωσης εικόνας για τους μαθητές λόγω τηλεκπαίδευσης να μην παραδώσουν βαθμολογία Α Τετραμήνου και να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα να δοθεί μία βαθμολογία για τα δύο τετράμηνα στο επόμενο τετράμηνο.

Πέρα από το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και η παιδαγωγική ευθύνη και ευαισθησία που επιβάλλει τη μη παράδοση βαθμολογίας στις σημερινές συνθήκες για τους παρακάτω, κυρίως, λόγους:

α) ο χρόνος κατά τον οποίο το σχολείο λειτούργησε δια ζώσης ήταν λιγότερος από δύο μήνες.

β) Τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δεδομένου ότι αρκετοί μαθητές του σχολείου μας είτε αδυνατούν πλήρως να ανταποκριθούν για αντικειμενικούς λόγους ή η συμμετοχή τους γίνεται με ελλιπή τρόπο και εξοπλισμό, γεγονός που βάζει εμπόδια στην ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή τους στην εκπαίδευση.

γ) Το γεγονός ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να ικανοποιήσει και να αντικαταστήσει το πολυσύνθετο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο της ζωντανής εκπαιδευτικής πράξης που συντελείται στη σχολική αίθουσα.

δ) Το γεγονός ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν καθιστά δυνατή την αντικειμενική και ισότιμη αξιολόγηση των μαθητών.

ε) Το ότι λόγω των ειδικών συνθηκών της τηλεκπαίδευσης δεν είναι δυνατό να διεξαχθούν γραπτές δοκιμασίες εξ αποστάσεως και ούτε να σχηματιστεί ικανοποιητική εικόνα για τις γνώσεις, την κατανόηση εννοιών και φαινομένων, τις δεξιότητες επίλυσης προβλήματος, τις επικοινωνιακές δεξιότητες, την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, την επιμέλεια και το ενδιαφέρον των μαθητών του τμήματος.

 

στ) Ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία (Ν.4610/2019   αρθ.103 παρ. 1, 4,7,αρθ. 120 και 122,ΥΑ 3245/Δ2/12-1-2021 ΦΕΚ 47/ 13-1-2021, Π.Δ 126/2016 άρθρο 12),  μπορούν οι εκπαιδευτικοί να μεταφέρουν τα διαγωνίσματα του 1ου Τετραμήνου στο 2ο Τετράμηνο και να μην καταθέσουμε βαθμολογία, με αιτιολογημένο σημείωμα ενεργώντας με γνώμονα την επιστημονική και παιδαγωγική ευθύνη που φέρουμε απέναντι σε όλα τα παιδιά

Επίσης στο Προεδρικό Διάταγμα 126/2016 στο άρθρο 12 παρ. 3 αναφέρεται:  Αν σε ένα μάθημα για κάποιο λόγο λείπει ο βαθμός του ενός από τα δύο τετράμηνα, ως βαθμός επίδοσης για αυτό το τετράμηνο θεωρείται ο βαθμός του άλλου τετραμήνου.

 

Επί της ουσίας

 Με την απόφαση της υφυπουργού παιδείας δε λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες πανδημίας και νομιμοποιείται το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης και ακόμα χειρότερα της τηλεαξιολόγησης.

Η πράξη έχει αποδείξει περίτρανα ότι η τηλεκπαίδευση  δεν είναι ουσιαστική εκπαίδευση, είναι τουλάχιστον  αναποτελεσματική διαδικασία και σε καμία περίπτωση καθολική και ισότιμη για όλους τους μαθητές . Είναι όμως σαφές ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση απέχει από κάθε έννοια εκπαίδευσης όπως τη γνωρίζουμε και όπως είναι η διά ζώσης εκπαίδευση. Οι ανισότητες στην πρόσβαση χιλιάδων μαθητών, η σύνδεση μέσα ένα κινητό τηλέφωνο εκ των πραγμάτων αποκλείουν μαθητές ή δυσκολεύουν αφάνταστα την κατανόηση νέων εννοιών και νόμων.

Είναι λοιπόν εύλογο ότι στις συνθήκες της «Τηλε-εκπαίδευσης» ουσιαστική παιδεία δεν παρέχεται, ενώ καταργούνται αρκετές από τις προϋποθέσεις οποιασδήποτε ανάπτυξης των ικανοτήτων των παιδιών.

Στη βάση αυτή,  ΔΕΝ είναι ΔΥΝΑΤΗ οποιασδήποτε μορφής «αξιολόγηση» των μαθητών, και βέβαια κάτι που είναι αντισυνταγματικό, να προσμετρηθούν τηλεαπουσίες σε μαθητές που δεν είχαν δυνατότητα πρόσβασης στην τηλεκπαίδευση!

Οι εκπαιδευτικοί έχουν χρέος, αλλά και δικαίωμα να αντισταθούν στην παρωδία της τηλεαξιολόγησης των μαθητών τους, να μη συναινέσουν στον ευτελισμό του παιδαγωγικού τους ρόλου και την αυτοκατάργησή τους. Για αυτό  να μην εφαρμόσουν την απόφαση του ΥΠΑΙΘ και να μην παραδώσουν βαθμολογία.

Για αυτό χρειάζεται να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος της Ζ. Μακρή και αυτή τη φορά η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ δεν πρέπει να είναι ουραγός δείχνοντας ανοχή προς τέτοιες παράνομες και αυταρχικές αποφάσεις.. Έχει χρέος να μπει μπροστά για την απόσυρση της συγκεκριμένης εγκυκλίου.

Γιώργος Κ. Καββαδίας – drepani.gr (argyrades.gr)

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.