Print this page

Oρμητικό ποτάμι το σημερινό φοιτητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη - Ελεύθεροι οι 31 συλληφθέντες

February 23, 2021 469

 

Ιδιαίτερα μαζικό, με συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών, ήταν το σημερινό συλλαλητήριο συμπαράστασης στους 31 συλληφθέντες από την εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ. 

 

Λίγο μετά τις 11 το πρωί ξεκίνησε η πορεία, η οποία κατευθύνθηκε στα Δικαστήρια, όπου οδηγούνται οι 31 συλληφθέντες.

Συγκέντρωση και στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, φοιτητές κινητοποιούνται και στην Αθήνα, συμπαραστεκόμενοι στους συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης και με τα ίδια αιτήματα κατά του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, κυριαρχούν συνθήματα όπως «με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία».

Η Φοιτητική Πορεία καταγγέλλει την καταστολή σε βάρος των φοιτητών του ΑΠΘ

Η ανακοίνωση της Φοιτητικής Πορείας:

Σε έφοδο μέσα στο χώρο του Α.Π.Θ και συγκεκριμένα στο κτήριο της Πρυτανείας, προκειμένου να διαλύσουν την κατάληψη των φοιτητικών συλλόγων, προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Η έφοδος αυτή έγινε ύστερα από ενημέρωση που έκανε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ προς τον εισαγγελέα. Στη συνέχεια, προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές, ενώ βασάνιζαν δημόσια τον έναν συλληφθέντα, όπως φαίνεται και στα βίντεο που έχουν ήδη διακινηθεί στο διαδίκτυο. Ως Φοιτητική Πορεία καταδικάζουμε το νέο αυτό αυταρχικό κρεσέντο καταστολής των κινητοποιήσεων των φοιτητών. Καταδικάζουμε την καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Καταδικάζουμε τις προσαγωγές και καλούμε σε άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων. Πρέπει να τονίσουμε πως τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθώς η Κυβέρνηση της Δεξιάς θέλει να βάλει στο «γύψο» τις συλλογικές διαδικασίες, τις κοινοποιήσεις και τους αγώνες των φοιτητών και όλου του λαού. Η κυβέρνηση θέλει μια αστυνομοκρατούμενη κοινωνία με σκοπό την περαιτέρω καταβαράθρωση των δημοκρατικών-εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας. Η μόνη απάντηση είναι αυτή του μαζικού και ανυποχώρητου αγώνα. Όλοι στους δρόμους και στις διαδηλώσεις!

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι ενδο-ακαδημαϊκές διαμαρτυρίες για την αστυνομική καταστολή και τον ρόλο της Πρυτανείας του ΑΠΘ.

Ακολουθούν χαρακτηριστικές ανακοινώσεις:

Πολιτικές Επιστήμες ΑΠΘ: Μετά την ψήφιση του 4777/2021 άρχισε η σκληρή εφαρμογή

«Δυστυχώς σήμερα ζήσαμε μια θλιβερή μέρα για το ΑΠΘ, με την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στην κατάληψη του Κτιρίου Διοίκησης και στον περιβάλλοντα χώρο, με ρίψεις χημικών, με βία και έκτροπα από τα ΜΑΤ εναντίον φοιτητών και φοιτητριών. Είναι προφανές ότι μετά την ψήφιση του νόμου 4777/2021 για τα Πανεπιστήμια (νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη) άρχισε αμέσως η σκληρή εφαρμογή του, σε μια επίδειξη ισχύος, για την οποία φέρουν ευθύνη και οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ. Έγιναν 30 προσαγωγές και συλλήψεις φοιτητών και φοιτητριών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και 3 φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Όλοι/ες κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Εμείς, ως Καθηγητές και λοιπό προσωπικό του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, επιθυμούμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στις συλληφθείσες φοιτήτριές μας. Επειδή ο Πρόεδρος του Τμήματος ήταν αυτόπτης μάρτυρας των επεισοδίων, μπορούμε να πούμε ότι οι εν λόγω φοιτήτριες συνελήφθησαν αναίτια, απλώς επειδή συμμετείχαν στη φοιτητική διαμαρτυρία. Επίσης, δηλώνουμε ότι η μία εκ των τριών λιποθύμησε και διακομίστηκε με ασθενοφόρο πρώτα στο ΑΧΕΠΑ και από εκεί με περιπολικό στη ΓΑΔΘ, βεβαιώνουμε ότι τις γνωρίζουμε καλά, ότι πρόκειται για εξαιρετικούς χαρακτήρες και καλές φοιτήτριες, ότι συμμετέχουν στα μαθήματα και στην εκπαιδευτική διαδικασία του Τμήματος, ανταποκρινόμενες με επιτυχία στις εξετάσεις. Γι’ αυτό και ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή τους, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διδάσκοντες Παιδαγωγικού: «Ζοφερές προοπτικές για την ακαδημαϊκή ζωή»

«Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθήσαμε την κατασταλτική δράση της αστυνομίας εναντίον φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ. Εικόνες όπως αυτή του φοιτητή που σέρνεται στο κράσπεδο από τους άνδρες των ΜΑΤ μάς προκαλούν αποτροπιασμό, ενώ αμαυρώνουν αφάνταστα το πανεπιστήμιό μας. Η αντίληψη ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του φοιτητικού κινήματος μπορούν να αντιμετωπίζονται με δυνάμεις καταστολής και προσαγωγές μελών των φοιτητικών συλλόγων ανοίγει το δρόμο σε πολύ ζοφερές προοπτικές για την ακαδημαϊκή ζωή. Οι αστυνομικές λογικές και πρακτικές όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ, αλλά αντιθέτως τα επιδεινώνουν, προσθέτοντας και άλλα στα ήδη υπάρχοντα. Δεδομένου ότι έγιναν προσαγωγές, ζητούμε να μην ασκηθεί καμία δίωξη εναντίον φοιτητών και φοιτητριών και να αφεθούν όλοι /όλες ελεύθεροι/ελεύθερες!».

Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠαΜακ: «Ακλόνητα δίπλα στους φοιτητές»

«Με φρίκη και αποτροπιασμό παρακολουθούμε την εισβολή, κατόπιν πρόσκλησης του πρύτανη, ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στο ΑΠΘ, το ξύλο, τη ρίψη χημικών, τις προσαγωγές, και τα (καταγεγραμμένα και ειδεχθή) βασανιστήρια φοιτητριών και φοιτητών μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου … Μέσα από το παράλληλο σύμπαν της «τηλεκπαίδευσης» αναγκαζόμαστε να βλέπουμε σε ζωντανή σύνδεση τον βιασμό του πανεπιστήμιου από την κυβέρνηση,  που φτάνει πλέον στα όρια της εγκληματικής βίας και της εξώφθαλμης υποκρισίας! … Μένουμε ακλόνητα δίπλα στις φοιτήτριες και τους φοιτητές που αγωνίζονται. Μαζί θ’ αποτρέψουμε τη σχεδιαζόμενη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου και ολόκληρης της κοινωνίας».

Τι έγινε την Δευτέρα στο ΑΠΘ

Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στην πρυτανεία του ΑΠΘ, με στόχο να διαλύσουν τους φοιτητές, που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο διοίκησης, ενάντια στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ. Τα ΜΑΤ προχώρησαν σε ρίψη χημικών, δεκάδες προσαγωγές και βιαιοπραγίες σε βάρος φοιτητών.

Η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ έγινε με εντολή εισαγγελέα, ο οποίος προηγουμένως είχε ενημερωθεί από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, για διαμαρτυρία και κατάληψη. Η αστυνομία εγκλώβισε τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από το κτίριο της Πρυτανείας, και στη συνέχεια προχώρησε σε μια άγρια επίθεση, που είχε σαν αποτέλεσμα και τον τραυματισμό ορισμένων φοιτητών.

Ελεύθεροι οι 31 συλληφθέντες μετά το χθεσινό όργιο αστυνομικής καταστολης στο ΑΠΘ, στο πλευρό τους εκατοντάδες φοιτητές
Εκατοντάδες φοιτητές βρέθηκαν έξω από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στο πλευρό των 31 συλληφθέντων από το χθεσινό όργιο αστυνομικής καταστολής στην πρυτανεία του ΑΠΘ. «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι με σηκωμένες τις γροθιές υποδεχόμενοι τους συλληφθέντες που αφέθηκαν ελεύθεροι με αναβολή της δίκης τους.

Αναβλήθηκε για τις 25 Φεβρουαρίου η δίκη των 31 συλληφθέντων για τα επεισόδια στο ΑΠΘ. Το δικαστήριο ήρε την κράτησή τους και αφέθηκαν ελεύθεροι με τους εκατοντάδες αλληλέγγυους που βρισκόντουσαν έξω από το Πλημμελειοδικείο να τους υποδέχεται με συνθήματα και σηκωμένες γροθιές.

 

Αρκετοί από τους συγκεντρωμένους αλληλέγγυους και από τους συλληφθέντες ξέσπασαν σε δάκρυα, ενώ άλλοι σε αγκαλιές.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.