• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Παρέμβαση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την αστυνομική βαρβαρότητα κατά Δημοσιογράφων στην Ελλάδα

March 03, 2021 312


Να μη γίνει κανονικότητα η αστυνομική βαρβαρότητα κατά δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στη χώρα μας ζητούν με παρέμβασή τους οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, μετά το όργιο καταστολής σε βάρος πολιτών και δημοσιογράφων που έλαβε χώρα στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Ο διεθνής φορέας Ελευθερίας του Τύπου ζητά από τις ελληνικές αρχές να διερευνηθούν τα περιστατικά αστυνομικής βίας κατά των εκπροσώπων του Τύπου, στη δεύτερη παρέμβασή τους για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

«Η αστυνομική βαρβαρότητα υπονομεύει την Ελευθερία του Τύπου και δεν μπορεί να γίνει νέα κανονικότητα» αναφέρουν μεταξύ άλλων σε μία από τις δύο αναρτήσεις στις οποίες προχώρησαν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα την Τρίτη, παίρνοντας θέση για τις πρόσφατες εικόνες αστυνομικής καταστολής κατά φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα την περασμένη Παρασκευή.

Από τα χημικά, τα γκλομπ και τις ασπίδες που χρησιμοποιήσαν κατά των πολιτών που βρέθηκαν στη συγκέντρωση, αλλά ακόμα και κατά περαστικών, δεν γλίτωσαν οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ που βρέθηκαν στο σημείο για να καλύψουν δημοσιογραφικά το γεγονός.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης των αστυνομικών κατά των συγκεντρωμένων, στράφηκαν και κατά των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν εκεί χτυπώντας τους και ψεκάζοντάς τους με χημικά. Μάλιστα, έπειτα από την συγκέντρωση, περίπου 15 από αυτούς βρέθηκαν στη ΓΑΔΑ για να καταθέσουν μήνυση για την αστυνομική βαρβαρότητα σε βάρος τους, με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας να εκδίδει και σχετική ανακοίνωση – καταγγελία.

«Η ΕΦΕ μαζί με την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και την υποστήριξη της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής βίας κατά εργαζομένων του Τύπου. Επτά (7) τραυματίες αυτή τη φορά, από απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά συναδέλφων μέσα στο κέντρο της Αθήνας» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση, με την οποία επισυνάπτεται και σχετικό οπτικό υλικό (το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε πατώντας εδώ).

«Ποια είναι η «ποιότητα» του δημοσίου διαλόγου όταν οι εργαζόμενοι του τύπου δέχονται συνεχώς επιθέσεις και τρομοκρατούνται από τα ένστολα όργανα του κράτους; Μπορεί και πρέπει να δοθεί εντολή να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Μπορεί και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τους ένστολους που προφανώς βλέπουν τους φωτορεπόρτερ ως “θήραμα” σε ένα παιχνίδι άκρως επικίνδυνο για την δημοκρατία» ανέφεραν ακόμα στην ανακοίνωσή τους οι φωτορεπόρτερ, καταδικάζοντας τις πρακτικές που έχουν γίνει συνήθεια.


«Οι φωτορεπόρτερ θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο δρόμο και στην καρδιά των γεγονότων, θα συνεχίσουμε να είμαστε “τα μάτια του κόσμου” όσες προσπάθειες και αν γίνονται για το αντίθετο!» διαμήνυσαν, κλείνοντας την ανακοίνωσή τους.

«Τουλάχιστον επτά φωτορεπόρτερ τραυματίστηκαν την Παρασκευή από την αστυνομία, ενώ κάλυπταν διαδήλωση στην Αθήνα για την υποστήριξη του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, καταδικασμένου τρομοκράτη. Με απογοήτευση, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ζητούν την διερεύνηση της αστυνομικής βίας» γράφει στην πρώτη της ανάρτηση η οργάνωση για την Ελευθερία του Τύπου, συνοδεύοντάς την από μία δεύτερη, ακόμα πιο λεπτομερή για τα γεγονότα.

«Οι φωτορεπόρτερ δέχθηκαν χημικά και ξυλοκοπήθηκαν με γκλομπ και ασπίδες, σε μια απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας. Η αστυνομική βαρβαρότητα υπονομεύει την Ελευθερία του Τύπου και δεν μπορεί να γίνει η νέα κανονικότητα» αναφέρεται στη δεύτερη ανάρτηση του RSF.


Αυτή ήταν η δεύτερη παρέμβαση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για τη στοχοποίηση δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στη χώρα μας σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, καθώς στις 5 Φεβρουαρίου, η οργάνωση είχε διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψη και κράτηση του φωτορεπόρτερ του Documento, Μάριου Ραφαήλ Μπίκου παρότι αυτός είχε δημοσιογραφική διαπίστευση, με την ελληνική αστυνομία να διαψεύδει αργότερα τη σύλληψη, υποστηρίζοντας πως ο φωτορεπόρτερ δεν είχε τα σχετικά έγγραφα.


Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου, η χώρα μας έρχεται στην 65η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται ψηλότερα μόνο από την Ουγγαρία του Ορμπάν, την Μάλτα και τη Βουλγαρία.

The Press Project

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search