Print this page

Περί «ατομικής ευθύνης»… Πόσο κοστίζουν στο δημόσιο οι υπηρέτες των ιδιωτικών κλινικών; Εκτός από τις ζωές μας…

March 24, 2020 608

 

«Έχουμε συμφωνήσει να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα». «… Θα έχουμε συνεργασία, θα μας παραχωρήσει επιπλέον κλίνες εντατικής θεραπείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα βαριά περιστατικά».

Με την «αφέλεια του αδαή», ο Β. Κοντοζαμάνης εμφανίστηκε ικανοποιημένος που ο ιδιωτικός τομέας «συμφώνησε» να παραχωρήσει κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ο εκπρόσωπος της επίσημης νεοφιλελεύθερης παράταξης, αυτής που θέλει να διαλύσει τα νοσοκομεία και να παραδώσει τα πάντα στους ιδιώτες, σε πολύ χαμηλούς τόνους ενημέρωσε για την νέα «συμφωνία». Προσπαθώντας μάλιστα να αφήσει θετικές αιχμές για τους ιδιοκτήτες των κλινικών, να τους παρουσιάσει σαν… ευεργέτες. Σε άλλες εποχές, μια τέτοια συμφωνία -που αφορά επί της ουσίας τη «Συνεργασία Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ)- θα παρουσιάζονταν ως μια ακόμη μεγάλη επιτυχία! Με τις γνωστές πάντα ανοησίες για τα οφέλη στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Αν και από αυτή τη «συμφωνία» και μετά πολλά ακούγονται από ανεπίσημες πηγές, ποτέ δεν μάθαμε από τους «συνετούς και υπεύθυνους» υπουργούς και υφυπουργούς ποιο θα είναι το κόστος αυτής της συμφωνίας για το δημόσιο. Αυτοί που μετρούν τα πάντα, αυτοί που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να υπολογίσουν το δημοσιονομικό κόστος της συμπεριφοράς ενός δημοσίου υπαλλήλου, τώρα ξέχασαν να ενημερώσουν για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει η παραπάνω «συμφωνία». Γιατί πολύ απλά έχουν λερωμένη την φωλιά τους. Γιατί απλά αυτοί και η πολιτική που με λύσσα προσπαθούν να επιβάλουν είναι αυτή που διέλυσε το ΕΣΥ. Γιατί αυτοί ευθύνονται γι’ αυτή τη νέα υπέρογκη δαπάνη.

Εδώ και χρόνια η ΠΟΕΔΗΝ, οι σύλλογοι εργαζομένων και άλλοι φορείς μιλούν για το κόστος που πληρώνουμε εμείς και το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε είναι γνωστές οι αδιανόητες χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ στις 6 Φεβρουαρίου -πριν συμβούν όλα αυτά- οι 80 ιδιωτικές ΜΕΘ που χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες που είχαν προκύψει πριν τον κορονοϊό κόστιζαν στο ελληνικό δημόσιο περισσότερα από 20 εκ ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να γίνουν πάνω από 1500 προσλήψεις και να λειτουργήσουν πολύ περισσότερες από τις εκτός λειτουργίας ΜΕΘ που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία.

Για την ιστορία, μπροστά στον κίνδυνο του κορονοϊού, ακόμη και τότε, έγινε έκκληση από την ομοσπονδία να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ. Κάτι που οι «προετοιμασμένοι» κυβερνητικοί φωστήρες κατάλαβαν έναν μήνα μετά.

Όχι, καμία ομοψυχία δεν μπορεί να υπάρχει. Δεν θα χαρίσουμε τίποτα σε αυτούς που παίζουν με τις ζωές του λαού για να πλουτίζουν τα κοράκια των ιδιωτικών κλινικών.

Έχουν την απόλυτη ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.