• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Mαχητική κινητοποίηση στην Κλαυθμώνος για την παγκόσμια μέρα της γυναίκας BINTEO - ΦΩΤΟ

March 08, 2021 354

 

 

Απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 8 Μάρτη 1μμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος για να τιμηθεί η παγκόσμια μέρα της Γυναίκας.

Στην συγκέντρωση πήραν μέρος και εκπαιδευτικά σωματεία καθώς και άλλες συλλογικότητες, οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς.

Το γυναικείο κίνημα έχει διανύσει μία μακρά ιστορική διαδρομή αγώνων με πολύ σημαντικές παρακαταθήκες. Μέσα από την σύνδεση του με το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα κατόρθωσε νίκες στην σπουδαία υπόθεση της χειραφέτηση της γυναίκας.

Η υποχώρηση των αριστερών και ευρύτερα προοδευτικών κινημάτων, η κατάρρευση του λεγόμενου «κοινωνικού κράτους» και η κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου δόγματος μαζί με τις καπιταλιστικές κρίσεις έχουν σημάνει σοβαρή οπισθοχώρηση όμως στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και δη αυτά της γυναίκας, η οποία σήμερα βιώνει πέρα από την εργασιακή εκμετάλλευση και διάφορες μορφές βίας σε κοινωνικό και οικογενειακό επίπεδο, όπως λεκτική, σεξουαλική, ψυχολογική.

 

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, σε συνδυασμό με τις πολιτικές της Ν.Δημοκρατίας, συμπαρασύρει στην κόλαση και τις γυναίκες. Σ’ όλο τον πλανήτη η αδυσώπητη ανάγκη της άρχουσας τάξης για αύξηση των κερδών της υποτάσσει τα πιο αδύναμα κομμάτια του πληθυσμού (γυναίκες, παιδιά, μετανάστες) στη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση. Το καπιταλιστικό σύστημα χρησιμοποιεί δίπλα στη δομική ανεργία και τις γυναίκες σαν “εφεδρικό στρατό” φτηνών εργατικών χεριών για να ρίξει το μεροκάματο και το μισθό, όπως ακριβώς κάνει με τις στρατιές των μεταναστών.

Έτσι, παρά την τυπική ισότητα που καθιέρωσαν τα δυτικά αστικά καθεστώτα, οι γυναίκες, εργαζόμενες ή άνεργες, παραμένουν το πιο εκμεταλλευόμενο τμήμα του προλεταριάτου. Τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης (ανεργία, υπερεκμετάλλευση, σκουπιδοπολιτισμός, περιθωριοποίηση) χτυπούν στην καρδιά το γυναικείο κομμάτι της κοινωνίας ως πιο αδύναμο, πιο ευάλωτο και πιο εξαρτημένο.

Είναι φανερό ότι τα αιτήματα ενός νέου γυναικείου κινήματος δεν είναι αποκομμένα από το τι παλεύει ο εργαζόμενος λαός. Είναι άμεσα συνυφασμένα με το συνδικαλιστικό κίνημα, ιδιαίτερα την ταξική πλευρά του και την πραγματική αριστερά. Δεν σταματούν στην πόρτα του γραφείου και του εργοστασίου, στα σύνορα του χωραφιού, αλλά επεκτείνονται στο σπίτι, στον πολιτισμό, στο μεγάλωμα των παιδιών, στις “έμφυλες” ή διαφυλικές σχέσεις. Προβλήματα τα οποία οξύνονται λόγω της κρίσης που μαίνεται στη χώρα μας και συντρίβει δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων.

Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί

  • για την κατάργηση όλων των διακρίσεων (και της νομοθεσίας που τις πιστοποιεί και τις αναπαράγει).
  • για την ισότητα ανδρών και γυναικών στην εργασία (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα)
  • για τη δημόσια και δωρεάν υγεία και περίθαλψη, ελεύθερη και υψηλής ποιότητας
  • για το δικαίωμα στην άμβλωση, την αντισύλληψη και τα επιδόματα υγείας, ενάντια στο «εμπόριο σαρκός», ιδιαίτερα στις μετανάστριες
  • για την πλήρη προστασία της μητρότητας και της μονογονεϊκής οικογένειας
  • για τη δημόσια και δωρεάν παιδική φροντίδα και την εκπαίδευση
  • Πάνω απ’ όλα για το δικαίωμα στη δουλειά.
 
Κινητοποίηση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
 
Κινητοποίηση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
 

«Η 8 Μάρτη δεν είναι γιορτή, είναι ημέρα αγώνα που διαδηλώνουμε όλα όσα καταπιεζόμαστε από την πατριαρχία, κατά των μάτσο συμπεριφορών, κατά του σεξισμού στο σπίτι, στη δουλειά, στον χώρο εργασίας, στα λεωφορεία» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σημερινό κάλεσμα.

«Στις 8 Μάρτη θα είμαστε στους δρόμους γιατί θέλουμε να απευθυνθούμε σε όσα έχουν περιθωριοποιηθεί από τις κύριες φεμινιστικές αφηγήσεις και να φέρουμε τους δικούς μας όρους αγώνα. Η άφιξη του #MeToo στην Ελλάδα είναι σημαντική στην προβολή και επισήμανση της καθημερινής πραγματικότητας της πατριαρχικής βίας. Αλλά, παρατηρούμε τους τρόπους που μετατρέπεται σε επικοινωνιακό θέαμα - όπου τα ΜΜΕ επιλέγουν να δαιμονοποιήσουν συγκεκριμένα άτομα, μετατρέποντάς τους σε "τέρατα" διαφοροποιώντας τους από ισχύουσες δομές εξουσίας και καταπίεσης που επέτρεπαν, και ακόμη επιτρέπουν, σε δράστες να δρουν ελεύθερα. Συνεπώς δεν στοχεύουμε στα κεφάλια μερικών υπουργών και ισχυρών αντρών μόνο, απαιτούμε την πτώση ολόκληρου του συστήματος» προστίθεται.

Με απόφαση της ΑΔΕΔΥ, πανελλαδική στάση εργασίας πραγματοποιείται μεταξύ 12:00 και 15:00.

Υπενθυμίζεται ότι, από το 1977 που θεσπίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την 8η Μαρτίου γιορτάζεται η Ημέρα της Γυναίκας ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. 

Την ίδια στιγμή, ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε Λαμία, Πάτρα, Καρδίτσα, Βόλο, Ηράκλειο και Σέρρες.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search