Print this page

Καρακιτσαριό...

March 20, 2021 427

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα και κείμενο

«Το κιτς είναι μέρος της ανθρώπινης μοίρας» είχε πει κάποτε ο Κούντερα.

 

 

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο που λέει "BHMAgazıno NOOR1 Συλλεκτικό Τεύχος"

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει ""ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΑΣΤΑΤΕ ΤΑΛΟra 시ΙΓΟ NA ΞΑΝΑΣΑΝΩ, NA ΧΑΙΡΕΤΗΣΩ TA ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΝΤΟΡΑΧΟΥΛΕΣ ΓΙΑΝΝΑ ΜΟΥ, PIΞE rapmaTa, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΟ TO ΣΟΥΛΙ, ΕΔΩ ΕΙΣΑΙ ΣΚΛΑΒΑ ΤΟΥ ΠΑΣΑ, ΣΚΛΑΒΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟΥ... ΚΟΥΛΗ. ANAMEPATE ΧΩΡΙΑΝΟΙ, NA ΒΓΟΥΝ 이 ΑΝΤΡΕΙΩΜΕΝΟΙ Î GUCCI KI AN ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕ κI AN ΤΟΥΡΚΕ Η PRADAS Η ΓΙΑΝΝΑ ΑΦΕΝΤΕΣ ΛΙΑΠΗΔΕΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ME... LADA. ΠΟΥΡΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΑΡΠΑΞΕ, ΚΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΘΕΣ ΚΡΑΖΕΙ. ...ΚΑΙ TA ΦΥΣΕΚΙΑ ANAΨANE, AX ΚΑΛΕ, ΠΗΡe ΦΩΤΙΑ TO ΓΚΑΖΙ..." ... by KOSTAS VARELIS VARELIS"

 

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Μα τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο Κιτς; Σίγουρα η λέξη ηχεί οικεία στα αυτιά του Νεοέλληνα που την έχει υιοθετήσει στο καθημερινό του λεξιλόγιο («κιτσαριό»).

Η προέλευση της λέξης είναι πιθανότατα γερμανική (Kitsch) και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1870 στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Μονάχου για να περιγράψει το κακόγουστο και το υπερβολικό στην τέχνη. Το γερμανικό ρήμα Kitschen σημαίνει μαζεύω λάσπη και ο όρος Kitsch πιθανόν χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς λόγιους για να περιγράψει την συλλεκτική μανία των τουριστών που περιόδευαν κατά εκατοντάδες τότε στην Γηραιά Ήπειρο αγοράζοντας αδιακρίτως έργα τέχνης. 

Στην σύγχρονη κοινωνία με τον όρο κιτς συνήθως περιγράφουμε όχι μόνο την έλλειψη καλού γούστου, αλλά την πνευματική και πολιτισμική «σαβούρα» που έχει κατακλύσει κάθε έκφανση της ζωής μας. Το καλό γούστο δεν είναι έμφυτο. Διδάσκεται με την παιδεία και τη μόρφωση.

Η σύγχρονη κοινωνία, που ρίχνει το κέντρο βάρος της στα υλικά αγαθά και άγεται και φέρεται από την άκρατη καταναλωτική μανία των μελών της, παρουσιάζει αρκετά σημεία κιτς τόσο στην αισθητική όσο και στην συμπεριφορά της.  Κατακλυζόμαστε από εικόνες ασχήμιας και χυδαίας συμπεριφοράς βομβαρδιζόμενοι καθημερινά από τα ΜΜΕ με αυτές.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εξωτερικοί χώροι

 

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.