• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Πέντε μήνες λοκ ντάουν και η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Θα λογοδοτήσει κανείς;

March 20, 2021 364



Τα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και διασωληνωμένων σπάνε το ένα μετά το άλλο. Κλείνουμε μία εβδομάδα που οι αναμονές για κλίνη ΜΕΘ είναι σε τριψήφιο νούμερο. Αν υπήρχε διαφάνεια και λογοδοσία, θα ξέραμε πόσοι άνθρωποι ξεψύχησαν περιμένοντας τις (κατά φαντασία) κλίνες ΜΕΘ του Κικίλια. Αυτοί οι θάνατοι έχουν ηθικό αυτουργό. Οι ημερήσιες απώλειες βρίσκονται στα επίπεδα του τέλους Νοεμβρίου. Αν δεν είχε γίνει αυτός έστω ο μικρός αριθμός εμβολίων στους πιο ηλικιωμένους, θα είχαμε προ πολλού ξεπεράσει κάθε αρνητική επίδοση.

Ταυτόχρονα, κλείνουμε πέντε μήνες λοκ ντάουν. Ενός τυπικά σκληρού λοκ ντάουν, ενός από τα αυστηρότερα στον κόσμο. Ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας (λιανεμπόριο, εστίαση, τέχνες, τουρισμός) έχουν καταρρεύσει. Τα σχολεία σε ορισμένες περιοχές βρίσκονται -με ένα μικρό διάλειμμα- επί πέντε μήνες κλειστά. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη γενιά μαθητών με σημαντικά μαθησιακά και γνωστικά κενά και προβλήματα ομαλής ψυχοπαιδαγωγικής ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, το ΕΣΥ έχει μετατραπεί σε σύστημα περίθαλψης μίας νόσου, καθώς τα περιστατικά Covid κυριαρχούν. Η λοιπή νοσηρότητα θερίζει και μόνο μετά από χρόνια θα καταλάβουμε ποιο ποσοστό της μεγάλης αύξησης θανάτων του 2020 και του 2021 οφείλεται στον κορωνοϊό και ποιο οφείλεται στην αδυναμία να αντιμετωπιστούν οι άλλες ασθένειες. Ο ιδιωτικός τομέας υγείας κρατιέται με νύχια και με δόντια εκτός Covid ώστε να περιθάλπει με το αζημίωτο όσους ασθενείς λοιπής νοσηρότητας έχουν να πληρώσουν. Η μόνη συνεισφορά του (στην Αθήνα) είναι δύο (!) μικρά, άδεια από γιατρούς θεραπευτήρια, για τη λειτουργία των οποίων «επιτάσσονται» οι ήδη λειψοί σε αριθμό γιατροί του δημόσιου τομέα.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση παπαρολογεί για το άνοιγμα του τουρισμού και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Συγνώμη για την έκφραση, αλλά είναι η μόνη δόκιμη να περιγράψει την αθλιότητα που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας.

Μετά από πέντε μήνες λοκ ντάουν η κυβέρνηση Μητσοτάκη συζητά το σταδιακό άνοιγμα. Μόνο που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι σήμερα κατά πολύ χειρότερα από ότι ήταν όταν αποφασίστηκε το κλείσιμο στις αρχές Νοεμβρίου.

Δεν πρόκειται απλώς για αποτυχία, πρόκειται για έγκλημα.

Το λοκ ντάουν χρεοκόπησε – και όλοι το γνωρίζαμε εκ των προτέρων. Παράγει πλέον τεράστια κούραση, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα (τάχα) θα έλυνε, και προκαλεί πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που βλέπει τους πολίτες να έχουν απηυδήσει.

Το λοκ ντάουν έχει νόημα μόνο αν είναι μικρό σε διάρκεια

Το λοκ ντάουν δεν είναι μόνιμη λύση απέναντι στην πανδημία. Είναι έκτακτη λύση ανάγκης για να δώσει ανάσες, για να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας. Προετοιμασία θα σήμαινε αποφασιστική ενίσχυση του ΕΣΥ (κατακόρυφη αύξηση υγειονομικού δυναμικού, κλίνες, κλίνες ΜΕΘ κλπ), συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να καθοδηγήσει τον τοπικό πληθυσμό, δημιουργία μηχανισμών ελέγχου – επιτήρησης – ανίχνευσης, μέτρα και πολιτικές αποφυγής συνωστισμού.

Δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω.

Ο χρόνος που κερδήθηκε μέχρι και το καλοκαίρι, σπαταλήθηκε από ανεύθυνους και ανεπίγνωστους ηγέτες που κλεψίτυπα παρουσίαζαν την καλή πορεία της χώρας στην πρώτη φάση της πανδημίας ως προσωπική τους επιτυχία.

Λοκ ντάουν διαρκείας μηνών, λοκ ντάουν ακορντεόν που ανοίγει και κλείνει, λοκ ντάουν μέσα σε λοκ ντάουν που ήταν μέσα σε προηγούμενο λοκ ντάουν δεν έχει την παραμικρή λογική. Οδηγεί αναπόφευκτα σε κοινωνική κούραση, οικονομική καταστροφή, υγειονομική επιβάρυνση. Και “ωριμάζει” σε όλους η ανάγκη να αρθεί, ακόμα και την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα χειροτερεύουν.

Το λοκ ντάουν έχει αποτέλεσμα μόνο αν έχει συνοχή, ειρμό και σοβαρότητα

Ποιος σαδισμός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα των Σαββατοκύριακων;

Ποια επιδημιολογική λογική έκρινε προτιμότερες τις τεράστιες ουρές στα σούπερ μάρκετ καθώς περιορίστηκε το ωράριό τους;

Ποιος απίθανος τύπος σκέφτηκε ότι η απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο σε ανοικτό χώρο για ατομική άθληση ή οικογενειακό περίπατο θα επιδράσει θετικά στην πανδημία;

Και καλά, ας πούμε ότι αυτά ήταν πειράματα της κυβέρνησης της ΝΔ με το γνωστό περίσσευμα αντικοινωνικής ψυχοσύνθεσης που τη διακρίνει.

Έβαλε και την ΕΛΑΣ να κόβει πρόστιμα, να τραμπουκίζει και να σαπίζει και στο ξύλο τυχόν διαμαρτυρόμενους πολίτες, ώστε να ικανοποιείται το ακροδεξιό αίσθημα.

Δεν βρέθηκε όμως μισός γιατρός από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να διαμαρτυρηθεί για αυτά τα αίσχη;

Δεν έβλεπε κανείς ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι αναποτελεσματικά, ηλίθια, ζημιογόνα στην επιδημιολογική εικόνα, σχεδόν σαδιστικά;

Ο λόγος που επιβλήθηκαν είναι για να μεταφέρεται διαρκώς και αδιακρίτως η ευθύνη στους πολίτες. Για να αποσείονται οι κρατικές ευθύνες από τη διαχείριση της πανδημίας. Γιατί μόνο αν ενοχοποιείς τη βόλτα και τον περίπατο (στα οποία το κράτος δεν έχει λόγο), θα μπορείς να κουκουλώνεις όλα τα άλλα στα οποία το κράτος έχει λόγο και οφείλει να δίνει λογαριασμό (νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς, χώροι εργασίας).

Μήπως για αυτό δεν βρέθηκε ουδείς από την Επιτροπή να ψελλίσει το παραμικρό;

Πού πήγε το μέτωπο της «Κοινής Λογικής» όταν η κυβέρνηση ανακοίνωνε τον έναν παράλογο περιορισμό μετά τον άλλον, δίχως την παραμικρή σχέση με τις επιδημιολογικές πολιτικές;

Μόνο τα μνημόνια ήξερε να υπερασπίζεται;

Λοκ ντάουν εξόφθαλμα ταξικό και κοινωνικά μεροληπτικό δεν μπορεί να εφαρμοστεί

Μια κυβέρνηση που ζει στη Φιλοθέη και στο Παλαιό Ψυχικό και (στη χειρότερη) κυκλοφορεί στην Εκάλη και στη Γλυφάδα, δεν έχει την παραμικρή ενσυναίσθηση για το πώς ζει ο κοινός θνητός στα Πατήσια, την Κυψέλη και το Περιστέρι. Δεν έχει την ελάχιστη εικόνα για το πώς ζει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του λεκανοπεδίου, στους οποίους απαγορεύτηκε η βόλτα στο βουνό ή στη θάλασσα.

Χαράξτε έναν κύκλο 2 χιλιομέτρων γύρω από τα Σεπόλια. Πού θα κινηθούν, πού θα περπατήσουν, πού θα δουν ουρανό οι κάτοικοι και ειδικά τα παιδιά;

Συγκρίνετε τους επί πέντε μήνες όρους διαβίωσης, ξεκούρασης, φυσικής και ψυχικής υγείας μιας τετραμελούς οικογένειας που ζει σε διαμέρισμα πολυκατοικίας 70 τετραγωνικών, με μια αντίστοιχη οικογένεια που ζει σε μονοκατοικία στα βόρεια προάστια.

Το λοκ ντάουν είναι από τις πλέον ταξικές πολιτικές.

Και αντί οι πολίτες των φτωχότερων και πιο υποβαθμισμένων περιοχών να διευκολυνθούν, τιμωρήθηκαν αγρίως από την αριστοκρατία της ΝΔ (εκλεγμένη μεν, αριστοκρατία δε).

Το λοκ ντάουν θα ίσχυε για την κοινωνία, αν ίσχυε και για την κυβέρνηση

Στην περίπτωσή μας, είχαμε το ανάποδο. Μια κοινωνία να προσέχει επί μήνες να μην μεταδώσει τον ιό, γνωρίζοντας ότι το Σύστημα Υγείας είναι υπό κατάρρευση, και μια κυβέρνηση πριν το καλοκαίρι να δηλώνει από την καλντέρα της Σαντορίνης ότι «νικήσαμε τον ιό», και μετά το φθινόπωρο να οργανώνει γλέντια με κομματικούς παρατρεχάμενους και βαφτίσια κατ’ εξαίρεση.

Η εικόνα της Πάρνηθας και της Ικαρίας κόστισε στον Μητσοτάκη, αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα. Πρόβλημα όμως όλων γίνεται, όταν επιδεικνύουν ανευθυνότητα και αδιαφορία αυτοί που θα έπρεπε να τηρούν (πρώτοι από όλους) τους νόμους που επιβάλουν στον γενικό πληθυσμό.

Και εν πάσει περιπτώσει δεν μπορείς να επιβάλεις στα μικρά παιδιά να μην μπορούν να μετακινηθούν, αλλά η ελίτ της χώρας να μην μπορεί να κάτσει στους κήπους και τις σπιταρόνες της.

Το λοκ ντάουν έχει νόημα αν χρησιμοποιείται για να λυθεί το πρόβλημα

Όχι αν επιβάλλεται επί μήνες για να αναβληθεί η αντιμετώπισή του ή να κρυφτεί κάτω από το χαλί.

Λύση του προβλήματος σήμαινε προετοιμασία του συστήματος υγείας, της κοινωνίας, των σχολείων, των χώρων εργασίας, των μέσων μεταφοράς.

Σήμαινε επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξή του στις δημόσιες ανάγκες, όχι ο ανάποδο.

Σήμαινε σχολεία που λειτουργούν με μέσα προστασίας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα διορίζαμε εκπαιδευτικούς και όχι αστυνομικούς. Μπορούσε να γίνει, αρκεί να έκανε η ΝΔ την καρδιά της πέτρα.

Αναβολή του προβλήματος και κρύψιμο κάτω από το χαλί, σήμαινε να τζογάρουμε από το καλοκαίρι του 2020 στον εμβολιασμό. Χωρίς μάλιστα να έχουμε εξασφαλίσει επαρκή αριθμό δόσεων, με αποτέλεσμα η αναγκαία εμβολιαστική κάλυψη να μετατίθεται για τα μέσα του …2022.

Το λοκ ντάουν χτύπησε τα χαμηλότερα εισοδήματα και τους νέους εργαζόμενους

Επί πέντε μήνες υπάρχουν τομείς της οικονομίας που έχουν βάλει λουκέτο. Σε αυτούς τους τομείς (τουρισμός, εμπόριο, επισιτισμός, τέχνες κλπ) εργάζονται κατά βάση νέοι άνθρωποι, σε καθεστώς πλήρους επισφάλειας, συχνά μαύρα και ανασφάλιστα, με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς ή και με μερική απασχόληση.

Αυτός ο τομέας της οικονομίας, που απασχολεί πολλούς, αλλά κακοπληρωμένους, νέους και αδύναμους κοινωνικά και οικονομικά, έβαλε λουκέτο.

Τα υψηλόβαθμα καλοπληρωμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα συνέχισαν να πληρώνονται δουλεύοντας από απόσταση.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, το ίδιο.

Οι νέοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι κακοπληρωμένοι υπάλληλοι στο εμπόριο και στον επισιτισμό, είδαν το λοκ ντάουν να περνά σαν οδοστρωτήρας από πάνω τους.

Το λοκ ντάουν ξεκίνησε πέρυσι ως λύση ανάγκης για να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος προετοιμασίας.

Εξελίχθηκε σε μοναδική πολιτική γιατί δεν η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα από ό,τι έπρεπε να είχε κάνει ενδιάμεσα.

Και κατέληξε σε βασανιστήριο ενάντια στους οικονομικά ασθενέστερους, στους κοινωνικά αδύναμους, στις οικογένειες με παιδιά, στους νέους ανθρώπους.

Βασανιστήριο χωρίς θετικό επιδημιολογικό αποτέλεσμα.

Και τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης μηρυκάζουν ότι η κοινωνία φταίει που δεν αντέχει πλέον άλλο λοκ ντάουν.

Πουθενά στην Ευρώπη, πουθενά στον κόσμο, δεν υπήρξε λοκ ντάουν με τέτοιες και τόσες απαγορεύσεις επί μήνες, παράγοντας τελικά χειρότερα αποτελέσματα.

Θα λογοδοτήσει η Επιτροπή;

Θα λογοδοτήσει η κυβέρνηση;

Θα λογοδοτήσει ο πρωθυπουργός;


ΠΗΓΗ: antapoΚΡΙΤΗΣ
Ο antapoΚΡΙΤΗΣ κρίνει και σχολιάζει σκωπτικά την επικαιρότητα στο antapocrisis.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search