• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Απλήρωτοι εκπαιδευτικοί ζουν με… δανεικά

March 21, 2021 810

 

Απλήρωτοι πάνω από επτά μήνες παραμένουν 47 εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια μετ’ αποδοχών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταβληθεί οι χρωστούμενοι μισθοί τους.
Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να ζήσουν με δανεικά προκειμένου να επιβιώσουν, επειδή, όπως λένε, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ελλιπή ενημέρωση από πλευράς του υπουργείου Παιδείας, τρομερή γραφειοκρατία και τελικά μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών τους.

Μάλιστα, οκτώ εξ αυτών αναμένεται να προχωρήσουν σε εξώδικο προς το υπουργείο Παιδείας, ενώ εξώδικη διαμαρτυρία για το ζήτημα αυτό είχε στείλει τον Δεκέμβριο και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ). Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, το υπουργείο Παιδείας εξέφρασε την… αισιοδοξία πως από τον Απρίλιο θα έχει ομαλοποιηθεί οριστικά η καταβολή των μισθών.

Τα πάντα με καθυστέρηση
Κάθε χρόνο το υπουργείο Παιδείας βγάζει προκηρύξεις για τις άδειες μετ’ αποδοχών για τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές. Φέτος η προκήρυξη για τις εκπαιδευτικές άδειες βγήκε τον Ιούλιο του 2020.
Άλλες χρονιές οι άδειες λάμβαναν την τελική έγκριση από το υπουργείο Παιδείας τον Σεπτέμβριο, ώστε οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε σχολεία να σταματάνε πριν από την αρχή της σχολικής χρονιάς για να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους και στη θέση τους να έρχονται αναπληρωτές εκπαιδευτικοί προκείμενου να καλύψουν το κενό. Ωστόσο φέτος οι άδειες πήραν το «πράσινο φως» στις 10 Νοεμβρίου 2020.
Όμως, παρότι έλαβαν έστω και καθυστερημένα την έγκριση για τις εκπαιδευτικές άδειές τους, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ από όλη αυτή την κατάσταση και επιβιώνουν με δανεικά. Μάλιστα έχουν υπογράψει χαρτί από τον Σεπτέμβριο ότι απαγορεύεται να λάβουν οποιοδήποτε άλλο εισόδημα.

Υποσχέσεις στο βρόντο

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για «πλήρη απαξίωση, δυσκολία στη συνεννόηση και πρωτοφανή αγένεια» από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί οι μισθοί για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Άλλες χρονιές η μισθοδοσία άρχιζε από τον Δεκέμβριο.
Σε τηλεφωνική ή ηλεκτρονική επικοινωνία που είχαν διαρκώς με τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Παιδείας, το τμήμα της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Εκκαθάρισης Αποδοχών και λοιπών επιδομάτων και την Αυτοτελή Διεύθυνση Συγκέντρωσης Υποβολής Παραστατικών, ενημερώθηκαν ότι η καταβολή της μισθοδοσίας τους δεν ήταν εφικτή τον Δεκέμβριο.

Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και οκτώ μήνες οι εκπαιδευτικοί έφτασαν στο σημείο να στείλουν επιστολή μέχρι και στον πρωθυπουργό την Πέμπτη 4 Μαρτίου.
«Αντιθέτως μας διαβεβαίωσαν τηλεφωνικά ότι θα γινόταν τον Φεβρουάριο. Εφόσον είχαμε υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά – για τα οποία κανένας δεν μας ενημέρωσε για τον τρόπο της υποβολής τους, αλλά βασιστήκαμε σε περσινές πρακτικές – τέλη του Ιανουαρίου πληροφορηθήκαμε από την ΟΙΕΛΕ ότι χρειάζονται επιπρόσθετα δικαιολογητικά, τα οποία σπεύσαμε να υποβάλουμε αμέσως» αναφέρουν στην επιστολή τους.
«Με δική μας πρωτοβουλία ξανά, σε επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο, μας πληροφόρησαν ότι τα χαρτιά μας ήταν είτε ελλιπή είτε ληξιπρόθεσμα» προσθέτουν. Πρόκειται για δικαιολογητικά, προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών και διαδικασίες για τις οποίες ποτέ κανένας αρμόδιος του υπουργείου Παιδείας δεν τους ενημέρωσε υπεύθυνα.
«Τον μήνα Φεβρουάριο μερικοί από εμάς πήραν έναν μισθό, και κάποιοι άλλοι όχι, καθώς, όπως μας είπαν, έγινε “τυχαία επιλογή” στο ποιος θα πάρει μισθό και ποιος όχι» επισημαίνουν στην επιστολή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι «ο μισθός που έλαβαν κάποιοι από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ήταν για τον μήνα Σεπτέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι παραμένουν απλήρωτοι για τους υπόλοιπους μήνες» αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι γίνονται διακρίσεις στη διαδικασία καταβολής των μισθών.
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί τονίζουν στην επιστολή τους ότι έφτασαν στο σημείο να επικοινωνήσουν για το ζήτημα αυτό στις 19 Φεβρουαρίου, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας επικοινωνίας Zoom, με την ίδια την υπουργό Παιδείας, η οποία «μας είπε ότι δεν γνώριζε για το θέμα και ότι λυπάται πολύ. Μας διαβεβαίωσε, ακόμα, ότι θα δει τους φακέλους μας προσωπικά, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει κάνει» λένε οι εκπαιδευτικοί.

Το υπουργείο θα… σκανάρει έγγραφα που έλαβε ηλεκτρονικα
Στην τελευταία επικοινωνία που είχαν με δική τους πρωτοβουλία την Τετάρτη 3 Μαρτίου οι απλήρωτοι εκπαιδευτικοί πληροφορήθηκαν ότι «ούτε τον Μάρτιο θα πληρωθούμε, διότι οι υπάλληλοι του υπουργείου δήλωσαν πως έχουν να στείλουν τα χαρτιά στο υπουργείο Οικονομικών (χαρτιά που εμείς τους έχουμε στείλει μόνο ηλεκτρονικά), πως πρέπει να τα σκανάρουν (!) και δεν έχουν προλάβει εδώ και τέσσερις (!) μήνες».
«Κάποιοι ανέφεραν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με συναδέλφους μας ότι όλον αυτόν τον καιρό στέλνουμε τα χαρτιά μας σε λάθος γραφείο, πράγμα που είναι τουλάχιστον αστείο, δεδομένου ότι πλέον στέλνουμε τα χαρτιά μας όλοι σε όλους για να είμαστε σίγουροι ότι κάποιος από αυτούς θα τα λάβει και κανείς δεν μας έχει στείλει γραπτό μήνυμα με οδηγίες σχετικά με το πού πρέπει να τα προωθήσουμε, παρά μόνο επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον – πάντα σε προφορικό επίπεδο» υπογραμμίζουν.

ΠΗΓΗ: Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ τεύχος 2169 18-3-2021
Από Υπατία Κοκκινάκη

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search