Σοβαρότατο θέμα προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των συμβάσεων με την Cisco για την τηλεκπαίδευση που κρατούσε κρυφή εδώ και μήνες η υπουργός Παιδείας στα συρτάρια της. Όπως φαίνεται από τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν… “εν κρυπτώ” σχεδόν και κατατέθηκαν στη βουλή εξαιτίας της πίεσης της αντιπολίτευσης η Νίκη Κεραμέως είχε υπογράψει αρχικά κάτι που θύμιζε περισσότερο ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο μετεξελίχθηκε σε σύμβαση.

Στο πλαίσιο της γνωστής μεθόδου των πολυεθνικών περί “δωρεάν δοκιμής” λογισμικού φαίνεται να προκύπτει πως κάθε άλλο τελικά παρά δωρεάν ήταν, αφού εμφανίζεται το “δωρεάν” να έχει κοστίσει πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Όμως το πιο σκοτεινό είναι το θέμα των προσωπικών δεδομένων. Με την πρώτη ματιά στη σύμβαση αλλά και και σύμφωνα με ρεπορτάζ φαίνεται πως η Κεραμέως έκανε “δώρο” στην εταιρεία προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων πολιτών!

Τι έλεγε όμως η υπουργός Παιδείας τον Νοέμβριο του 20201;

Η υπουργός είχε απευθύνεi ανοιχτή πρόσκληση προς τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ώστε να δουν τη σύμβαση που έχει συναφθεί με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών CISCO, που έχει αναλάβει την πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης.

«Πρόκειται για δωρεά. Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ξοδέψει ούτε ευρώ» τόνιζε η κυρία Κεραμέως.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας είχε τότε απαντήσει με μια «σκληρή» ανακοίνωση στα όσα καταλόγιζε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την τηλεκπαίδευση και τα σχολεία.  Εκεί μεταξύ άλλων ανέφερε:

Ενόψει του ενδεχόμενου δεύτερου κύματος πανδημίας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου δούλεψαν μεθοδικά για την οργάνωση της τηλεκπαίδευσης, χτίζοντας στην πολύτιμη εμπειρία από τη λειτουργία του συστήματος την άνοιξη. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) ουδέποτε «προειδοποίησε», όπως ψευδώς αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η πλατφόρμα του παρόχου δεν θα μπορούσε να «αντέξει» τον αυξημένο φόρτο των 600.000 μαθητών. Αντιθέτως, το ΠΣΔ τον Ιούνιο, προέκρινε τη λύση να χρησιμοποιηθούν ακριβώς αντίστοιχες υπηρεσίες cloud και να γίνει σύμπραξη με ιδιωτική εταιρεία. Πρόκειται για άμεση, αποτελεσματική, αλλά και συμφέρουσα λύση (δεδομένου, μάλιστα, ότι οι έως σήμερα υπηρεσίες της Cisco παρέχονται δίχως επιβάρυνση στο δημόσιο, βάσει της ισχύουσας σύμβασης) – όπως και έγινε.

ΠΗΓΗ: anatropinews.gr

Δείτε με πόση ευκολία και θρασύτητα λέει ψέματα!