Νέα Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επτά  (7) νεοσυσταθέντες Δήμοι: Βόρειας Κέρκυρας, Νότιας Κέρκυρας, Ληξουρίου, Σάμης, Βελβεντού, Δυτικής Λέσβου και Δυτικής Σάμου.

Ο Βουλευτής επανέρχεται στο θέμα, καθώς παρά τις όποιες αρχικές φιλόδοξες και προβλέψεις του Ν. 4600/2019, περί λειτουργικότητας και αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των νεοσυσταθέντων Δήμων, ο νόμος αυτός αποδείχθηκε κενός περιεχομένου λόγω της προχειρότητας με την οποία δημιουργήθηκε, καθώς δεν προέβλεπε και δεν κάλυπτε επαρκώς τα θέματα και τα προβλήματα που προέκυψαν με την εφαρμογή του, επιφέροντας το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Οι νέοι δήμοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα που προέρχονται από την έντονη και ευδιάκριτη υποστελέχωση των υπηρεσιών τους και την έλλειψη του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Παράλληλα, αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα λόγω της υφισταμένης οικονομικής ανεπάρκειας, ενώ δεκαοκτώ (18) μήνες μετά την λειτουργία τους πολλοί εξ αυτών δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός έργων που είχαν προγραμματιστεί από τους ενιαίους δήμους και αφορούν τους νέους και διαχειρίζονται από τους διάδοχους δήμους, έργα που δυστυχώς δεν προχωρούν.

Ο Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό:

1) Σκοπεύει το Υπουργείο να προχωρήσει στη σύσταση ειδικής υπηρεσίας για το συντονισμό και την παρακολούθηση των σοβαρών λειτουργικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει;

2) Σκοπεύει το Υπουργείο να ενισχύσει με προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό τους νέους δήμους και αν ναι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτής;

3) Σκοπεύει το Υπουργείο να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της διάσπασης των ενιαίων δήμων, ώστε να εξάγει σαφή συμπεράσματα για τα αποτελέσματα της δημιουργίας αυτών κι αν ναι μέσω ποιας διαδικασίας; «Είναι χρέος μας να διασφαλίζουμε και να διαφυλάττουμε την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των Δήμων και των υπηρεσιών και δη των Νησιωτικών Δήμων. Τόσο με επιστολή μου στις 13/8/2019 προς τον Υπουργό Εσωτερικών, όσο και με τοποθετήσεις μου στη Βουλή είχα καταδείξει πριν ακόμα την λειτουργία των νέων δήμων την αναγκαιότητα στήριξης του εγχειρήματος αλλά και την ανάγκη παρακολούθησης των άμεσων ζητημάτων που θα ανακύψουν κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας τους, προτείνοντας τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας στο Υπουργείο Εσωτερικών», σημειώνει ο Βουλευτής στην ερώτησή του και συνεχίζει:

«Στο θέμα της στελέχωσης των νέων αυτών δήμων επανήλθα με ερώτησή μου προς τον Υπουργό Εσωτερικών την 1/2/2021 ζητώντας να προχωρήσει το Υπουργείο στην άμεση προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την πλήρωση των κενών θέσεων, ενώ με κοινή επιστολή τους, οι Δήμαρχοι των νέων αυτών δήμων καταθέτουν εκ νέου και από κοινού την αγωνία και τους προβληματισμούς τους. Ας ακούσει επιτέλους το Υπουργείο την κραυγή αγωνίας τους».

Δείτε το σχετικό βίντεο