• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Βίαιη και αντιδημοκρατική μετατροπή σχολείων σε πρότυπα – πειραματικά – Χωρίς απόφαση Συλλόγων Διδασκόντων, αλλά με Διευθυντών Εκπαίδευσης

April 04, 2021 670

 

Η πολιτική της πυγμής και του αυταρχισμού στην εκπαίδευση έχει διαμορφώσει εκρηκτικό κλίμα στην εκπαίδευση. Μετά τις αντιστάσεις και τις βαριές ήττες που υπέστη η Νίκη Κεραμέως και η κυβέρνησης στις εκλογές των αιρετών για τα ΥΣ και την καθολική απεργία – αποχή από την αξιολόγηση, ενώ ξέσπασε και το σκάνδαλο με την Cisco, τώρα όλο και περισσότερο γενικεύονται οι αντιστάσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στη μετατροπή σχολείων σε πρότυπα – πειραματικά

Η συντριπτική πλειονότητα των Συλλόγων Διδασκόντων απορρίπτει την «πρόσκληση» για τα πρότυπα – πειραματικά και τον διαχωρισμό των σχολείων με τη δημιουργία σχολικών μονάδων ελίτ. Το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση σε εφαρμογή του ν.4692/20 επιχειρούν τη γενίκευση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων σε κάθε περιοχή. Αντικειμενικά ανοίγουν το δρόμο για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα, διαφορετικές εργασιακές σχέσεις.

Επιμένουν εμμονικά στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των μαθητών με τα Πρότυπα σχολεία, θέλοντας να δημιουργήσουν μία «ελίτ» μαθητών, που τίποτα δεν έχει να προσφέρει στην παρεχόμενη εκπαίδευση. Η επιλογή και η συγκέντρωση των «καλών» μαθητών στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, υποβαθμίζει το σύνολο των σχολείων, ανακατανέμει το μαθητικό δυναμικό, καταργεί τα γεωγραφικά όρια.

          Μπροστά σε αυτό το κύμα άρνησης και αντίστασης πληθαίνουν οι κάθε είδους πιέσεις και απειλές με πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις των Χανίων και της Ηλείας. Ανάλογες πιέσεις και αυταρχικές αποφάσεις σε Αρκαδία, Ρέθυμνο και Καστοριά.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Αρκαδίας


Η ΕΛΜΕ Αρκαδίας καλεί τους συναδέλφους όλων των σχολείων σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 05/04/2021 ώρα 13:00 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.
Διαμαρτυρόμαστε για την επιχειρούμενη μετατροπή σχολικών μονάδων σε πρότυπα ή πειραματικά σχολεία, δίχως τη σύμφωνη γνώμη (όπως προβλέπεται) των Συλλόγων Διδασκόντων.
Διαμαρτυρόμαστε για την υποβληθείσα από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας αίτηση-πρόταση προς την Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων να χαρακτηριστεί το
2ο Γυμνάσιο Τρίπολης ως πρότυπο ή πειραματικό σχολείο.

Η Τρίπολη έχει ανάγκη των υπηρεσιών όλων των υφιστάμενων σχολικών μονάδων της, συμπεριλαμβανομένου και του 2ου Γυμνασίου Τρίπολης.

Υπερασπιζόμαστε τα Σχολεία μας!

Στηρίζουμε τους συναδέλφους μας!

Στο Ρέθυμνο Διευθυντής Εκπαίδευσης εισηγήθηκε για 3 σχολεία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συλλόγων διδασκόντων

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. νομού Ρεθύμνου

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΠΕ Ρεθύμνου την Δευτέρα 5 Απριλίου στις 11:00 π.μ.

Στο πλαίσιο της εγκυκλίου με αρ. πρωτ. 23716/Δ6/ 1-3-2021  με θέμα: «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον χαρακτηρισμό σχολικών μονάδων ως Πρότυπων ή Πειραματικών», και λαμβάνοντας υπόψη τον νόμο 4692/2020 και το ΦΕΚ 776/26-2-2021, ζητήθηκε από πολλές σχολικές μονάδες του Νομού Ρεθύμνου να συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων για να αποφασίσουν εάν επιθυμούν ή όχι να μετατραπούν οι σχολικές τους μονάδες ως πρότυπες ή πειραματικές.

Σε αυτήν την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον χαρακτηρισμό σχολικών μονάδων ως Πρότυπων ή Πειραματικών, δεν βρέθηκε ούτε ένας Σύλλογος Διδασκόντων νηπιαγωγείου ή δημοτικού στο νομό μας που να εισηγήθηκε θετικά την μετατροπή της σχολικής του μονάδας. Παρόλα αυτά, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου, την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, ημέρα λήξης της προθεσμίας και ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου μας, κατά την οποία του ζητήσαμε να μην προχωρήσει σε εισηγήσεις, εισηγήθηκε προς την Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων πρόταση για χαρακτηρισμό του 7ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου, 13ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου και 14ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου ως Πειραματικά.

Οι εισηγήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τριών συλλόγων διδασκόντων των σχολείων, καθώς και χωρίς καμία ενημέρωσή τους. Διαφωνούμε γιατί: Ο Προϊστάμενος έκανε τις εισηγήσεις, ενώ ούτε υποχρεωμένος ήταν ούτε θα του επιβάλλονταν κυρώσεις αν δεν τις έκανε Δεν υπήρχε σύμφωνη γνώμη των συλλόγων διδασκόντων των συγκεκριμένων σχολείων Οι συνάδελφοι των σχολείων αυτών, ενώ διαφώνησαν στη μετατροπή του σχολείου τους σε πειραματικό, θα χάσουν την οργανική τους Οι συνάδελφοι, παρά τη διαφωνία τους, οφείλουν να δεχτούν την ατομική αξιολόγησή τους και την επιχειρούμενη εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας όπως αναφέρεται στο άρθρο 20 παρ. 3Α του Ν. 4692/202: «αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί στην παιδαγωγική τους επάρκεια, όπως προκύπτει ιδίως από το βαθμό συμμετοχής τους στις δράσεις εσωτερικής αξιολόγησης του σχολείου…» Ο ρόλος του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου μεταλλάσσεται σε αξιολογητή, αφού αυτός είναι που θα διενεργεί την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Στην απόφαση θα έπρεπε να εμπλακούν και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των παραπάνω σχολείων, καθώς η επιλογή των μαθητών δε θα γίνεται σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας αλλά με κλήρωση. Κατά συνέπεια στα σχολεία αυτά καταργούνται τα γεωγραφικά όρια της περιοχής τους χάνοντας την χωροθέτησή τους ως προς το μαθητικό δυναμικό του κάθε σχολείου. Έτσι οι μαθητές της γειτονιάς, πιθανότατα θα αναγκαστούν να πάνε ακόμα και σε σχολείο 2 χιλιόμετρα μακριά, αφού θα γίνεται ανακατανομή των μαθητών στις όμορες σχολικές μονάδες με τις όποιες συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και στον οικογενειακό προγραμματισμό

Στο Ρέθυμνο υπάρχει ιδρυμένο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, έστω και στα χαρτιά. Θα μπορούσαν να γίνουν ενέργειες από μεριάς της Διεύθυνσης για να υλοποιηθεί η κατασκευή αυτών των σχολείων

Ως ΣΕΠΕ Ρεθύμνου, δεν είμαστε αντίθετοι με την ίδρυση νέων σχολείων πειραματικών από την αρχή, η οποία είναι θέση και του κλάδου. Από την άλλη όμως, δεν θα συμφωνήσουμε κι ούτε θα δεχτούμε την μετατροπή των σχολείων μας σε Πρότυπα και Πειραματικά, με αυτόν τον βίαιο, αντιδημοκρατικό και αντισυναδελφικό τρόπο. Διαφωνούμε κάθετα με τη μεθόδευση του Υπουργείου αλλά και με τη λειτουργία των Πειραματικών Σχολείων με αυτή τη μορφή.

Ζητάμε, έστω και την ύστατη στιγμή, από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, να πάρει πίσω τις εισηγήσεις για τις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες. Σε περίπτωση που κάποια από τις παραπάνω σχολικές μονάδες χαρακτηρισθεί ως Πρότυπη ή Πειραματική, θα έχει την αποκλειστική ευθύνη ο ίδιος.

Ο ΣΕΠΕ Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, στις 11:00 π.μ. στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Και στην Καστοριά πρόταση από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Καστοριάς για τον χαρακτηρισμό Πειραματικών Σχολείων στον Νομό Καστοριάς

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Καστοριάς πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Διευθυντή Π.Ε. Ν. Καστοριάς με θέμα την αίτηση από μέρους του της ένταξης του 9ου Νηπιαγωγείου Καστοριάς και του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς στο δίκτυο των Πειραματικών Σχολείων. Η υπάρχουσα νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στον Διευθυντή Εκπαίδευσης, χωρίς όμως να τον υποχρεώνει, ως μονοπρόσωπο όργανο διοίκησης, να προτείνει τη λειτουργία δημόσιας σχολικής μονάδας ως «Πειραματικό Σχολείο», αυθαίρετα, χωρίς τη σύμφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

Η απόφασή του αυτή λοιπόν, έρχεται σε καταφανή αντίθεση με την απόφαση των Συλλόγων διδασκόντων των δύο προτεινόμενων σχολείων, αλλά και του συνόλου των σχολείων του Νομού μας. Όμως ένα Πειραματικό Σχολείο πολυπρόσωπα θα στελεχωθεί και θα λειτουργήσει θετικά με κινητήριο δύναμη το σύλλογο διδασκόντων. Από την τακτική αυτή καθίσταται σαφές ότι η πρότασή του δεν στηρίζεται σε ένα οργανωμένο εκπαιδευτικό σχέδιο ίδρυσης πειραματικού σχολείου στον Νομό, με διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους, αφού δε λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, ούτε επιχειρεί ενημερώσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, (σε χρόνο μάλιστα που τρέχουν οι εγγραφές στην Α΄ Δημοτικού και τα Νηπιαγωγεία), ώστε να καλλιεργήσει ένα κλίμα θετικό προς την ύπαρξη πειραματικών .

Γίνεται φανερό πως μια τέτοια απόφαση στοχεύει να εξυπηρετήσει τις προθέσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, που βασικός της στόχος είναι η αλλαγή του χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης με τρόπο που θα επιφέρει σοβαρές, αρνητικές συνέπειες στα σχολεία, στους μαθητές και στις οικογένειες τους, αλλά και στους εκπαιδευτικούς. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία ουδέποτε υπήρξε αρνητική απέναντι σε αυτόν τον επιστημονικά πολύτιμο θεσμό, αλλά και ουδέποτε κληθήκαμε να καταθέσουμε προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία και τη δομή τους. Τα σχέδια, όμως, της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. μας βρίσκουν απόλυτα αντίθετους.

Είναι σχέδια ξένα προς την παιδαγωγική, τις ανάγκες των μαθητών και τον χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου.

Καλούμε τον Διευθυντή Εκπαίδευσης να μην προχωρήσει στην πρότασή του για τη λειτουργία των δύο σχολείων ως πειραματικά και οποιουδήποτε άλλου σχολείου του Νομού μας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων και να σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων. Με την τακτική του δυναμιτίζει το απαραίτητο και πολυπόθητο για το λειτούργημά μας πνεύμα συνεργασίας.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος          Η Γεν. Γραμματέας

Βόλτση Αγγελική    Κώστα Θάλεια

Γιώργος Κ. Καββαδίας - drepani.gr (argyrades.gr)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search