• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Το σχόλιο της Δευτέρας: Μερικές σκέψεις για το σήριαλ «Ανοικτά-Κλειστά Σχολεία»

April 05, 2021 508



του Απόστολου Νικολόπουλου,

Τις τελευταίες εβδομάδες κατακλυζόμαστε από αλλεπάλληλες προβλέψεις και δηλώσεις του Υπουργείου Παιδείας για το χρόνο και τις συνθήκες ανοίγματος των σχολείων. Ιδιαίτερα τη βδομάδα που πέρασε, με τα χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού και ολοφάνερα τα αποτελέσματα της εγκατάλειψης του ΕΣΥ και της εύνοιας προς τους επιχειρηματίες της υγείας, πλήθυναν οι προτροπές της κυβέρνησης υπέρ του ανοίγματος, έως ότου τελικά πάρθηκε η απόφαση να παραμείνουν κλειστά και μετά τις 5 Απρίλη. Η κυβέρνηση προβάλλει πλέον σα «μαγική λύση» την ατομική ευθύνη και τα self–test, ώστε να επιτευχθεί μερικό άνοιγμα των σχολείων στις 12 Απρίλη, την ίδια στιγμή που δεν έχει ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος για το άνοιγμά τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών και ο γενικός σχεδιασμός υποτάσσεται στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η γενική εντύπωση είναι μια εικόνα χάους. Η «τηλεκπαίδευση», που μόνο εκπαίδευση δεν είναι, διαφημίστηκε εξαρχής σαν ιδανική σε συνθήκες πανδημίας και εκφράστηκαν θερμές ευχαριστίες προς τις εταιρίες που τάχα δώρισαν τα σχετικά λογισμικά. Σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις για τη σύμβαση με τη Cisco και τα μορφωτικά κενά που διαρκώς συσσωρεύονται στους μαθητές, ιδιαίτερα όσους προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, πλέον ο «βασιλιάς εμφανίζεται γυμνός». Το αδιέξοδο εκφράζεται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου τα πανεπιστήμια είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο. Οι αντιλαϊκές επιλογές του συστήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μαζί με τα αποτελέσματα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση που προωθήθηκαν συστηματικά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οδηγούν σε ένα εκρηκτικό μίγμα. Ένα βασικό, πρώτο δεδομένο είναι ότι δεν πρόκειται απλώς για κυβερνητική ανικανότητα, αλλά για τρανή απόδειξη της καταστροφικότητας των δογμάτων του σύγχρονου καπιταλισμού για την εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση πασχίζει να πείσει ότι μοχθεί για το άνοιγμα των σχολείων και τη μόρφωση των παιδιών, αλλά πώς κρίνει την κατάσταση εν μέσω πανδημίας; Στο site του υπουργείου βρίσκονται αποσπάσματα από την παρέμβαση της υπουργού στη διαδικτυακή Υπουργική Συνάντηση της UNESCO την περασμένη Δευτέρα, όπου μίλησε για «καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η πανδημία στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης» και για την μεγάλη πρόκληση του «πώς θα δρέψουμε τους καρπούς του μεγάλου ψηφιακού άλματος που συντελέστηκε». Στην δίλεπτη παρέμβασή της, που μπορεί κάποιος να βρει αναρτημένη από την UNESCO, αφιέρωσε μόνο λίγες λέξεις στους νεκρούς από την πανδημία και σχεδόν εμφάνισε τα πράγματα σαν να πρέπει να πανηγυρίζουμε στα μπαλκόνια για τις προόδους που έχουν γίνει! Αυτό δεν είναι περίεργο: αν ο κόσμος της εργασίας αισθάνεται στο πετσί του τι σημαίνει υγειονομική και οικονομική κρίση, το κεφάλαιο διακρίνει σε αυτή μια τεράστια ευκαιρία να «περάσει» τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρόνια επιζητά, να διαλύσει κοινωνικές αντιστάσεις και να εξασφαλίσει τεράστια κέρδη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τι κι αν τα νοσοκομεία αγκομαχούν και θρηνούμε καθημερινά νεκρούς; Στις 30 Μάρτη ο ΕΟΠΠΕΠ διοργάνωσε διεθνή ημερίδα για την «παρακολούθηση της πορείας των αποφοίτων της ΕΕΚ στην αγορά εργασίας». Αυτό είναι ένα δεύτερο κρατούμενο: δεν κρίνεται μόνο το άνοιγμα των σχολείων, ασφαλές ή μη, αλλά και το ίδιο το τοπίο στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αν παραγνωριστεί αυτό το γεγονός, διευκολύνονται τοποθετήσεις όπως αυτή του προέδρου της ΟΛΜΕ, που σε συνέντευξη για το άνοιγμα των σχολείων (28/3) περιόρισε το θέμα σε τεχνικά ζητήματα, μίλησε για «θετικά βήματα» του υπουργείου και επαίνεσε τις (βασικά επικοινωνιακές) κινήσεις του για εμβολιασμούς εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, από αυτή την άποψη, και το υλικό «Κορυφαία πολιτική αναμέτρηση η μάχη για την Παιδεία», που αναρτήθηκε την περασμένη βδομάδα και είναι επεξεργασία της ΕΠΕΚΕ και του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η γλώσσα του κειμένου είναι πολύ μαχητική, αλλά οι εξελίξεις στην παιδεία αποσυνδέονται από τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και προωθείται το αφηρημένο δίπολο «δεξιά-αντιδεξιά». Από την άλλη μεριά όμως, και βέβαια καθόλου απροσδόκητα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερψήφισε τη σύμβαση για το Ελληνικό, όπως και περίπου τα μισά νομοσχέδια της παρούσας κυβέρνησης, ενώ την προηγούμενη βδομάδα κατατέθηκαν προτάσεις από 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την «εθνική στρατηγική» για τη βιομηχανία, δηλαδή υπέρ των βιομηχάνων.

Λαμβάνοντας υπόψη και τα τελευταία παραδείγματα, είναι φανερό ότι η πανδημία θέτει επί τάπητος όλα τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και συνεπώς για τα εκπαιδευτικά θέματα απαιτείται μια ευρύτερη οπτική. Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός παρουσίασε το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», δηλαδή 31-32 δις ευρώ που θα καταλήξουν μέσω διαφόρων οδών σε επιχειρηματικούς ομίλους, ουσιαστικά με μνημονιακούς όρους. Σημαντικό μέρος του ποσού σχετίζεται άμεσα με την παιδεία και αφορά σοβαρές «μεταρρυθμίσεις» υπέρ του κεφαλαίου (επαγγελματική εκπαίδευση, νέες δεξιότητες, «εξωστρέφεια» ΑΕΙ κ.λπ.). Επίσης, μιας και αναφερόμαστε στο άνοιγμα των σχολείων, προφανώς αυτό συνδέεται και με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις για την πανδημία, όπως π.χ. αποτυπώθηκαν την Παρασκευή στη σχετική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή. Η άνοδος της κοινωνικής δυσαρέσκειας δηλωνόταν υπαινικτικά στις εκφράσεις του τύπου «δεν πείθετε τους πολίτες» προς τη κυβέρνηση, οι οποίες όμως συνοδεύτηκαν και από συναινετικές διατυπώσεις από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ προς αυτήν. Αυτά είναι πολιτικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τα αυξημένα καθήκοντα, στα οποία χρειάζεται να ανταποκριθεί το κίνημα της εκπαίδευσης, με κλιμάκωση αγώνων, συντονισμό και αιχμηρό πολιτικό περιεχόμενο.

ΠΗΓΗ: selidodeiktis.edu.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search