• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Για σωρεία παραβιάσεων με στόχο την τσιμεντοποίηση του Ερημίτη Κέρκυρας μηνύει τοπικός σύλλογος την επενδύτρια εταιρεία

April 15, 2021 3095

 

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr


Σε μηνυτήρια αναφορά προχώρησε ο σύλλογος «Ερημίτη Πλους Περιβαλλοντική Προστασία Ακτών Βορείου Στενού Κέρκυρας» καταγγέλλοντας σωρεία παραβιάσεων της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την «επένδυση» της NCH Capital στην περιοχή του Ερημίτη στη Βόρεια Κέρκυρα. «Ο αγώνας του συλλόγου μας είναι αγώνας περιφρούρησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που θέτει ως ύψιστη και αδιαπραγμάτευτη αξία την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της συνολικής ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ελπίζουμε και η δικαιοσύνη να κάνει το δικό της χρέος και να διερευνήσει απερίσπαστη την υπόθεση της καταστροφικής για το νησί μας “επένδυσης”» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, επισημαίνοντας πως όλες οι μεθοδεύσεις στοχεύουν στην ανενόχλητη τσιμεντοποίηση του οικοσυστήματος.

«Ο σύλλογος ζητάει από τον Εισαγγελέα τη διερεύνηση της τέλεσης αξιόποινων πράξεων, εξαιτίας των οποίων όχι μόνο καταστρέφεται ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον (το δάσος, ο υδροβιότοπος και ο αιγιαλός), αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο πρόκειται να υποστεί τεράστια οικονομική ζημία» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, στην οποία παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις παραβιάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, προκειμένου «να παρακαμφθούν οι “δυσκολίες του επενδυτή” και να προχωρήσει ανενόχλητος στην τσιμεντοποίηση του οικοσυστήματος».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει επισημάνει σε προγενέστερο ρεπορτάζ το ThePressProject, χρειάστηκαν οκτώ χρόνια, τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις, περί τις 12 προσφυγές σε Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, 10 υπουργικές αποφάσεις και 55 γνωμοδοτήσεις κρατικών υπηρεσιών για να πάρει άδεια τουριστικού συγκροτήματος το «Kassiopi Project».

Η συνολική έκταση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας ανέρχεται σε 490.000 τ.µ. και μεταβιβάζονται τα 438.228,89 τ.µ., εκ των οποίων άνω των 320.000 τ.µ. θα παραμείνουν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, ενώ στην υπόλοιπη έκταση ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει περίπου 35.000 τ.µ. για ήπια τουριστική ανάπτυξη. Επιπλέον στην επένδυση προβλέπεται η ανέγερση 84 πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων, ενός ξενοδοχείου 90 δωματίων, μιας μαρίνας 60 θέσεων, ενώ παράλληλα δρομολογείται η διάνοιξη δρόμου διπλής κατεύθυνσης 5 χιλιομέτρων εντός δασικής έκτασης όπως και πάρκινγκ εκ’ των οποίων ένα ακριβώς δίπλα στη Βρωμόλιμνη για την διευκόλυνση της πρόσβασης στον αιγιαλό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, τόσο οι κάτοικοι όσο και τοπικοί φορείς της Κέρκυρας, έχουν εκφράσει και έμπρακτα εντόνως την αντίθεσή τους με την όλη δραστηριότητα, η οποία αναμένεται να προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σε μια από τις μοναδικές «παρθένες» περιοχές του νησιού.

 

Στην ανακοίνωση του, ο Σύλλογος κατηγορεί πληθώρα φορέων για σωρεία παραβιάσεων, και συγκεκριμένα την επενδύτρια εταιρεία, τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ), το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, τις υπηρεσιακών παραγόντων, των επικεφαλής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών του ΥΠΕΝ.

Όπως αναλύει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, οι επενδυτές πρότειναν την αλλαγή της χωροθέτησης των βασικών εγκαταστάσεων της επένδυσης (ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικός καθαρισμός, σταθμός αφαλάτωσης κλπ) καθώς ήταν ασύμβατη με όσα ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την προστασία του προστατευόμενου υγροτόπου (Π.Δ. 229/19.6.2012) οι επενδυτές πρότειναν αλλαγή, λόγω της σχεδόν βέβαιης απόρριψης της συμβατότητας των χωροθετήσεων της πολεοδομικής μελέτης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η εν λόγω πρόταση έγινε δεκτή από τη Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΔΙ.ΠΑ) και τον αρμόδιο Υπουργό, χωρίς να τεθεί στην υποχρεωτική διαδικασία διαβούλευσης που ορίζεται από τον νόμος, ενώ στη συνέχεια εκδόθηκε τροποποιητική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία προέβλεπε τη μεταφορά των βασικών εγκαταστάσεων σε νέο χώρο. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου επρόκειτο για επίσης ακατάλληλο πολεοδομικά χώρο.

Στη συνέχεια η επενδύτρια εταιρεία υπέβαλε νέα τροποποιητική πρόταση, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, δεδομένου ότι η υλοποίηση της χωροταξίας που είχε προταθεί ήταν φύσει ακατάλληλη. Παρακάμπτοντας την προβλεπόμενη διαδικασία εκδόθηκε νέα ΚΥΑ (ΦΕΚ. Δ. 109/2019), κατά την οποία παρακάμπτεται πλήρως η αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας στα ακίνητα ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και καταστρατηγούνται οι προδιαγραφές της δασικής οδοποιίας μέσα σε δάσος.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος, ο βασικός στόχος όλων των παραπάνω μεθοδεύσεων, τις οποίες καλείται να διερευνήσει ο Εισαγγελέας, είναι να «λυθεί το αδιέξοδο» της χωροθέτησης των εγκαταστάσεων (ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικού καθαρισμού, σταθμού αφαλάτωσης) χωρίς τροποποίηση του αρχικού ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων), έτσι ώστε να αποφευχθεί η δημόσια διαβούλευση και να επανέλθει η χωροθέτηση των βασικών εγκαταστάσεων της επένδυσης δίπλα στον προστατευόμενο υγρότοπο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου

Την Παρασκευή 09-04-2021 κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών Μηνυτήρια Αναφορά του συλλόγου “ΕΡΗΜΙΤΗ Πλους Περιβαλλοντική Προστασία Ακτών Βορείου Στενού Κέρκυρας” για τις παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την «επένδυση» της NCH Capital στον Ερημίτη.

Ο σύλλογος ζητάει από τον Εισαγγελέα τη διερεύνηση της τέλεσης αξιόποινων πράξεων, εξαιτίας των οποίων όχι μόνο καταστρέφεται ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον (το δάσος, ο υδροβιότοπος και ο αιγιαλός), αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο πρόκειται να υποστεί τεράστια οικονομική ζημία.

Κατατέθηκαν στοιχεία και έγγραφα, που αποδεικνύουν τα πραγματικά περιστατικά παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας με σκοπό να παρακαμφθούν οι “δυσκολίες του επενδυτή” και να προχωρήσει ανενόχλητος στην τσιμεντοποίηση του οικοσυστήματος.

Πρόκειται για μεθοδεύσεις μεταξύ της φερόμενης ως επενδύτριας εταιρείας, της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ), του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, των υπηρεσιακών παραγόντων, των επικεφαλής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών του ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα, η χωροθέτηση των βασικών εγκαταστάσεων της «επένδυσης’ (ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού, σταθμού αφαλάτωσης κλπ) προβλεπόταν από την Πολεοδομική Μελέτη του ΕΣΧΑΔΑ της «επένδυσης» δίπλα στον προστατευόμενο υγρότοπο. (Χωροθέτηση μη συμβατή, σύμφωνα με το Π.Δ. 229/19.6.2012 που αφορά την προστασία του).

Η συμβατότητα των χωροθετήσεων της πολεοδομικής μελέτης κρινόταν στο Σ.τ.Ε. και με την βεβαιότητα ότι η εν λόγω χωροθέτηση ερχόταν σε αντίθεση με το Π.Δ. της προστασίας του υγροτόπου (κατά συνέπεια η απόρριψη της βεβαία), οι επενδυτές πρότειναν την αλλαγή της…

Η πρόταση γίνεται δεκτή από τη ΔΙΠΑ και τον αρμόδιο Υπουργό, χωρίς να τεθεί ποτέ στην κατά το νόμο υποχρεωτική διαδικασία διαβούλευσης και εκδίδεται η τροποποιητική ΚΥΑ (Φ.Ε.Κ 74/ΑΑΠΘ/ 22-4-2016) με την οποία οι εν λόγω βασικές εγκαταστάσεις μεταφέρονται αυθαίρετα σε άλλο χώρο(ΟΤ 42 ΖΙ-Γ.), ωστόσο πολεοδομικά ακατάλληλο… Διαπιστώνοντας οι “επενδυτές” τη φύσει αδύνατη υλοποίηση της νέας χωροταξίας, ξεκίνησαν με τον ίδιο τρόπο, την διαδικασία νέας τροποποίησης.

Ξανά εν κρυπτώ εκδίδεται νέα ΚΥΑ (ΦΕΚ. Δ. 109/2019) κατά την οποία στα ακίνητα ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ παρακάμπτεται πλήρως η αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας και καταστρατηγούνται οι προδιαγραφές της δασικής οδοποιίας μέσα σε δάσος. Στόχος όλων αυτών των μεθοδεύσεων: να «λυθεί το αδιέξοδο» της χωροθέτησης αυτών των εγκαταστάσεων (ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικού καθαρισμού, σταθμού αφαλάτωσης) χωρίς τροποποίηση του αρχικού ΕΣΧΑΔΑ ώστε να αποφευχθεί η δημόσια διαβούλευση και να επανέλθει με έμμεσο και «λαθραίο» τρόπο η χωροθέτηση αυτών, των βασικών εγκαταστάσεων της επένδυσης, δίπλα στον προστατευόμενο υγρότοπο… Είναι ζητήματα και μεθοδεύσεις που θα διερευνήσει ο Εισαγγελέας.

Είναι επιλογή των πολυεθνικών που υπολογίζουν μόνο το δικό τους όφελος, να ωθούν τις κυβερνήσεις να σχοινοβατούν στην νομιμότητα, να δημιουργούν αδιέξοδα και να εκβιάζουν με αυτά, καταλήγοντας στο τέλος να διεκδικούν τεράστιες αποζημιώσεις.

Από την πλευρά μας έχουμε να πούμε το εξής: Ο αγώνας του συλλόγου μας, όπως και της πλειοψηφίας του κερκυραϊκού λαού, είναι αγώνας περιφρούρησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που θέτει ως ύψιστη και αδιαπραγμάτευτη αξία την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της συνολικής ποιότητας ζωής των κατοίκων. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία κερδοσκοπική και μικροπολιτική σκοπιμότητα να υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενεών. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε και σε εκείνους που από τη θέση του ελεγκτή και του θεματοφύλακα της νομιμότητας να συνεχίζουν να την καταστρατηγούν, να κλείνουν τα μάτια και υπό την ανοχή τους να συντελείται αυτός ο αποτρόπαιος βιασμός του τόπου μας, Είναι χρέος μας. Ελπίζουμε και η δικαιοσύνη να κάνει το δικό της και να διερευνήσει απερίσπαστη την υπόθεση της καταστροφικής για το νησί μας “επένδυσης”.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search