Print this page

Δεκάδες σχολεία και τμήματα έκλεισαν λόγω κορονοϊού πριν καλά καλά ανοίξουν! - Μέτρα για ασφαλή λειτουργία

April 16, 2021 588

 

Λουκέτο σε 80 και πλέον σχολεία και τμήματα λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μια ακόμα απόδειξη της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης και της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας των σχολείων.

Ωστόσο η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Αυτό, τη στιγμή που η κατάσταση σχετικά με την πανδημία στη χώρα μας, είναι πολύ χειρότερη σήμερα απ’ ό,τι τον περασμένο Νοέμβριο, εξαιτίας, κυρίως, της αποτυχημένης κυβερνητικής διαχείρισης. Μιας διαχείρισης που, με δυο λόγια, περιγράφεται αφενός από πλειοδοσία σε απαγορεύσεις, περιορισμούς και καταστολή και αφετέρου από εγκληματική απροθυμία ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, μια εμμονή να μείνουν τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία στο απυρόβλητο και μια πεισματική άρνηση να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα σε εργασιακούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η χρήση των self test, θα μπορούσε, ως ένα βαθμό, να συνεισφέρει στην έγκαιρη διάγνωση κρουσμάτων. Όμως, είναι προφανές ότι αυτό το μέτρο μόνο του είναι απολύτως ανεπαρκές για να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια. Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, η διάγνωση που παρέχουν είναι επισφαλής, περισσότερο και από τα rapid test. Το ότι αυτά τα test προγραμματίζεται να διενεργούνται από μη εξειδικευμένα άτομα (γονείς, εκπαιδευτικοί κλπ) καθιστά τα αποτελέσματά τους ακόμα πιο αναξιόπιστα. Και, φυσικά, ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι και το κατά πόσο θα δηλώνεται με ειλικρίνεια το αποτέλεσμα του αυτοελέγχου στο σχολείο και στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Όλα τα τμήματα και τα σχολεία που κλείνουν μόλις λίγες μέρες μετά την επαναλειτουργία των Λυκείων - Αναλυτική λίστα. Διαβάστε πατώντας ΕΔΩ

Το υπουργείο παιδείας δημοσίευσε απόφαση  που διευκρινίζει τι θα ισχύει με τους μαθητές που μένουν μαζί με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Διαβάστε περισσότερα πατώντας ΕΔΩ

Νέα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τα self tests και τις απουσίες των μαθητών στην οποία δίνονται οδηγίες στους Διευθυντές για την πληρέστερη αντιμετώπιση των μαθητών στα σχολεία. Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο πατώντας ΕΔΩ

Τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας

Γι΄ αυτό, ήδη από την αρχή της πανδημίας, την προηγούμενη άνοιξη τα εκπαιδευτικά σωματεία και οι ομοσπονδίες, υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία, όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη λειτουργία των σχολείων με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Λειτουργία σχολείων με 15 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο ανά τμήμα.

Αύξηση κονδυλίων για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών στην εκπαίδευση, ώστε να προσληφθούν εκπαιδευτικοί και να βρεθούν αίθουσες και χώροι για στέγαση των τμημάτων.

Διενέργεια δωρεάν, μαζικών, επαναλαμβανόμενων αξιόπιστων τεστ για έλεγχο της διάδοσης του ιού. Να διεξάγονται με ευθύνη της πολιτείας, είτε ενισχύοντας τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας με προσωπικό, είτε με υγειονομικούς στα σχολεία.

Τα τεστ να καλύπτουν όλους τους μαθητές μας όλων των ηλικιών και όλο το προσωπικό των σχολείων (εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες, διοικητικούς κλπ).

Να ξεκινήσει άμεσα και οργανωμένα ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών.

Δωρεάν διανομή μασκών υψηλών προδιαγραφών για προστασία από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που είναι πολύ πιο μεταδοτικά, και μάλιστα μεταξύ των παιδιών και εφήβων.

Πρόσληψη του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού για επαρκή καθαρισμό και απολύμανση των σχολικών χώρων.

Ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με τα πάγια και σημαντικά αιτήματα όλων των υγειονομικών.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.