• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Ωρίμασαν τα πεόδεντρα και γέμισαν καρπούς

April 17, 2021 492
ΩΡΙΜΑΣΑΝ ΤΑ ΠΕΟΔΕΝΤΡΑ και γέμισαν καρπούς.
 
Της Νίνας Γεωργιάδου
 
Κάθε εποχή φέρνει τη σφραγίδα της γνησιότητάς της.
Μεσαίωνας χωρίς πεόδεντρα δε γίνεται.
Στη σημερινή εκδοχή των medieval times, δε φτάνει το κυνήγι των μαγισσών, οι κατ’ οίκον φυλακίσεις, τα εργασιακά κάτεργα, η δουλοπαροικία, η θρησκοληψία, τα βασανιστήρια, οι βιασμοί.
Για να είναι ο μεσαίωνας, πραγματικός μεσαίωνας θέλει ένα σήμα κατατεθέν.
Τα πεόδεντρα, ας πούμε στον προηγούμενο μεσαίωνα, ήταν κάτι τόσο εντυπωσιακό, που δεν θα μπορούσε να συμβαίνει σε άλλη εποχή. Σύμφωνα με τις οδηγίες ενός κατατοπιστικού εγχειριδίου, του Malleus Maleficarum, που γράφτηκε από Δομινικανούς ιεροεξεταστές και ήταν το δεύτερο σε κυκλοφορία βιβλίο, μετά τη Βίβλο, πολλές μάγισσες ψήθηκαν, όχι μόνο γιατί είχαν φακίδες ή γνώσεις μαιευτικής ή χρησιμοποιούσαν το φασκόμηλο ως γιατρικό αλλά και με το παρακάτω ακλόνητο κατηγορητήριο.
Οι μάγισσες ευνούχιζαν τους καλούς νοικοκυραίους της εποχής, που σε μια στιγμή αδυναμίας έφταναν στο κρεβάτι τους και, μετά τον ευνουχισμό φύτευαν το αποκοπέν μέλος και αποκτούσαν έτσι ολόκληρο οπωρώνα από θαλερά πεόδεντρα. Άλλες πάλι, σύμφωνα πάντα με Malleus Maleficarum, που δεν είχαν καλή σχέση με την κηπουρική, έβαζαν τα καρατομημένα μέλη σε κλουβί, δίκην ωδικού πτηνού.
Οι άκαρδες ψηνόντουσαν δικαιολογημένα και παραδειγματικά στις πλατείες, όπως ψήνουμε εμείς τα αρνιά το Πάσχα, ενώπιον φιλοθεάμονος κοινού, καθώς δεν υπήρχαν, ως γνωστό, τότε τηλεοράσεις.
Η εδραίωση σήμερα του νέου Μεσαίωνα συνοδεύτηκε βέβαια από πλήθος πεόδεντρων, άριστης μάλιστα ποικιλίας, τα οποία αναπτύσσονται ως φυτά εσωτερικού χώρου, σε στέγες προστασίας του πολίτη, στη Βουλή, σε κρατικά θέατρα, τηλεοπτικά πλατό, στα γραφεία τραπεζικών συγκροτημάτων και αλλού.
Η απουσία ωστόσο καρπών, προκαλούσε βάσιμες ανησυχίες για τη γονιμότητά τους. Υπήρξε μια υφέρπουσα φήμη πως πρόκειται για υβριδικούς σπόρους από νεοφιλελεύθερα φυτώρια.
Δεν άργησε όμως, ευτυχώς η διάψευση των φημών.
Τα πεόδεντρα άνθισαν και κάρπισαν και καθώς πρόκειται για άριστες ποικιλίες, γρήγορα ωρίμασαν τους καρπούς τους, γέμισαν τις δεντροστοιχίες των δρόμων, τις πλατείες, τα πάρκα, τα πανεπιστημιακά campus, δημιουργώντας μιαν αίσθηση οργιαστικής γονιμότητας, στο παρολίγον άγονο ανοιξιάτικο τοπίο.
(Στην πρώτη εικόνα, κορασίς μάγισσα συλλέγουσα καρπούς από πεόδεντρο του προηγούμενου μεσαίωνα. Στη δεύτερη εικόνα πεόδεντρα του νέου μεσαίωνα με τους καρπούς τους, σε αστικό πάρκο. Καμία σχέση με τη φύλαξη των παρακείμενων πάγκων.)
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search