• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

(Ν)τροπολογία: Ακαταδίωκτο για εμπειρογνώμονες και επιστήμονες - Αντιδράσεις

April 23, 2021 294

 

 Εκτάκτως και μέσα στη νύχτα με τις ψήφους μόνο των κυβερνητικών βουλευτών πέρασε η τροπολογία που εξασφαλίζει μία πρωτοφανή ασυλία όχι μόνο στα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αλλά και στα μέλη των κατά βάση κυβερνητικών της Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, ενώ κατά προκλητικό και πραξικοπηματικό τρόπο, η διάταξη προβλέπει πως τα μέλη των επιτροπών δεν επιτρέπεται ούτε να εξεταστούν για γνώμη ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
 
 

Σε μία απόφαση που ψευδεπίγραφα αναφέρεται στην ανάγκη να μπορούν τα μέλη των επιτροπών να καταθέσουν τις απόψεις τους απερίσπαστα, παρότι αυτή έρχεται 14 μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας και δεν εξαντλείται στην προστασία των μελών αυτών των επιτροπών προχώρησε με ταχύτατες διαδικασίες η κυβέρνηση το βράδυ της Πέμπτης, στον απόηχο -προφανώς- των αποκαλύψεων των προηγούμενων ημερών μέρους των πρακτικών της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων σε φύλλο της εφημερίδας «Δημοκρατία».

Με την τροπολογία ορίζεται ότι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορoνοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπής».

Η τροπολογία δεν αφορά μόνο την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, που εκφέρει επιστημονική κρίση στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και την «Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας», την παράλληλη Επιτροπή που έχει συστήσει η κυβέρνηση με διορισμένα από την ίδια πρόσωπα, καθώς επίσης και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Η απόφαση έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιχειρήσει επανειλημμένως να «καλύψει», κατά βάση την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, υποστηρίζοντας πως οι ευθύνες για τις αποφάσεις βαραίνουν την κυβέρνηση και όχι τους επιστήμονες, κάτι που έτσι και αλλιώς είναι γνωστό και δεν χρειαζόταν καμία νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο, εκτός του ακαταδίωκτου, οι προβλέψεις για να μην εξετάζονται τα μέλη των τριών επιτροπών προκαλούν τη λογική και τον κοινό νου, καθώς είναι ξεκάθαρο πως στοχεύει στην προστασία της ίδιας της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών που έλαβαν τις αποφάσεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η ιδιότυπη αυτή ασυλία δεν προβλέπεται μόνο για τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας όπως αναφέρεται, αλλά και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, καθώς και στην Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, που είναι μία επιτροπή της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των μελών είναι διορισμένα κυβερνητικά στελέχη και όχι επιστήμονες που απλώς κατέθεταν προτάσεις. Μάλιστα, είναι γνωστό πως η τελευταία επιτροπή είναι αυτή που αναλάμβανε μέχρι σήμερα τις «δύσκολες αποστολές», όπως οι γνωμοδοτήσεις για τις απαγορεύσεις συναθροίσεων της 17ης Νοεμβρίου και της 6ης Δεκεμβρίου.

Αντιδράσεις ειδικών για το ακαταδίωκτο: Αποποίηση προνομίων και «η κυβέρνηση πίσω από τις αποφάσεις της Επιτροπής»

Σάλο έχει προκαλέσει η νέα διάταξη του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για την Covid-19, τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δε διώκονται και δεν εξετάζονται για τη γνώμη που διατύπωσαν ή για την ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω Επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση. Με το άρθρο 4 της τροπολογίας αυτής που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια (μόνο από τη ΝΔ), ανοίγει «ομπρέλα προστασίας» πάνω από τους ειδικούς επιστήμονες των Επιτροπών που γνωμοδοτούν για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα στη διάρκεια της πανδημίας.

Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, για το ακαταδίωκτο που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή και αφορά στις επιτροπές των ειδικών του υπουργείου Υγείας, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. «Αποποιούμαι των προνομίων αυτών, τα υπόλοιπα είναι του πολιτικού διαλόγου», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως είπε, αίτημα του Π.Ι.Σ ήταν από τον Μάρτιο του 2020 η ασυλία σε όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας που ασχολείται με περιστατικά covid. Όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, για παράδειγμα ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Ιταλία. «Το ότι δόθηκε μόνο στις επιτροπές, με φέρνει σε δύσκολη θέση», σημείωσε μεταξύ άλλων. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ουδέποτε η επιτροπή έχει πάρει αποφάσεις «κατά παραγγελία». Ωστόσο, παραδέχτηκε πως υπάρχουν πιέσεις ανοίγματος κάποιων δραστηριοτήτων, όμως, η επιτροπή αν κρίνει ότι είναι επικίνδυνη αυτή η κίνηση το αρνείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε, είναι ότι ενώ έχει αιτηθεί η κυβέρνηση το άνοιγμα των mall η επιτροπή το έχει αρνηθεί, γιατί κρίνει ότι δεν είναι ασφαλής η έναρξη τους. Όταν οι προτάσεις της κυβέρνηση δε συμφωνούν με αυτές των ειδικών, «κρύβεται» πίσω από τις αποφάσεις των επιστημόνων, κατήγγειλε το μέλος της Επιτροπής.

Oι αποφάσεις που λαμβάνονται από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων πρέπει να μην προσκρούουν στην λογική και να μην δημιουργούν το αίσθημα της ανισότητας στους ανθρώπους, τόνισε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θέμα «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό: Η Πρόκληση του Ανοίγματος του Τουρισμού και της Οικονομίας». Ο ίδιος επεσήμανε μάλιστα ότι η κυβέρνηση πολλές φορές, όταν δεν συμφωνούν οι προτάσεις της με αυτές των Ειδικών, «κρύβεται» πίσω από τις αποφάσεις των επιστημόνων. Αναφορικά με το άνοιγμα του Τουρισμού ο Αλ. Βατόπουλος δήλωσε ότι η απόφαση είναι πολιτικο-οικονομική και βασίζεται στην ισορροπία της υγειονομικής ασφάλειας και της ανάγκης να ανοίξει η Οικονομία, γεγονός που είναι αδιαμφισβήτητο. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη σημασία της συστηματικής και όχι αποσπασματικής δημοσιοποίησης των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στο πλαίσιο της απαραίτητης εμπιστοσύνης των πολιτών και της διαφάνειας ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος «κάρφωσε» την κυβέρνηση επισημαίνοντας την καλή πρακτική δημοσιοποίησης των πρακτικών χωρίς ονόματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Αθήνας –Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Ζούμε αληθινά» στα Παραπολιτικά 90,1 , σημείωσε πως «τελικά οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι οι μόνοι που έβλεπαν όλο αυτό το διάστημα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα γιατί έχουμε μπροστά τους ασθενείς και την εξέλιξη της covid 19». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «πρέπει να μιλάνε μόνο αυτό που είναι στην πρώτη γραμμή οι οποίοι έχουν τους ασθενείς, έχουν τα περιστατικά και βλέπουν τι γίνεται και βέβαια και οι επιδημιολόγοι, οι υπόλοιποι νομίζω δε πρέπει να μιλάνε».

Για την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση μίλησε στο Kontra, ο Νευροχειρουργός, Διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά και Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου. «Θυμάστε τις καταγγελίες που είχαν γίνει από τους εργαζόμενους στο “Σωτηρία” για εμβολιασμούς κάποιων παρατρεχάμενων εκτός σειράς; Έχουμε ενημερωθεί ότι ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα. Άρα, οι γιατροί δεν προστατεύονται από την τροπολογία», ανέφερε και τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένα ακαταδίωκτο για την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ που διώκεται, για τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ που διώκεται, τον πρόεδρο των γιατρών του ΑΧΕΠΑ ο οποίος διώκεται γιατί είπαν την αλήθεια και αγωνίζονται υπέρ των δικαιωμάτων των ασθενών. Διώκονται γιατί είπαν την αλήθεια και γιατί αγωνίζονται υπέρ των δικαιωμάτων των ασθενών. Και τέλος δεν υπάρχει κανένα ακαταδίωκτο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search