Στον αέρα βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού, καθώς καμία από τις κυβερνητικές αποφάσεις δεν φαίνεται να δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον, το οποίο θα επιλέξουν να επισκεφθούν οι τουρίστες.

Τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, όπως οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί, ενώ τα self tests δεν έφεραν τα αποτελέσματα που προσδοκούσε η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα των εμβολιασμών δεν προχωράει έτσι όπως θα ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το εμβόλιο της Johnson & Johnson έφερε πίσω τον όλο σχεδιασμό.
Στον τομέα της Υγείας η κατάσταση παραμένει οριακή και κρίσιμη όλους τους τελευταίους μήνες, αφού το σύστημα βρίσκεται σταθερά στο κόκκινο και, πρακτικά, όλοι αυτοί οι μήνες λοκντάουν πήγαν χαμένοι, με αποτέλεσμα τα συνεχή ρεκόρ διασωληνωμένων, τους ανθρώπους που ζητούν ΜΕΘ και δεν βρίσκουν κ.λπ.


Η αναποτελεσματικότητα του μοντέλου (ακορντεόν) που εφαρμόστηκε επέφερε ένα ακόμη πρόβλημα, αφού ο μακρόσυρτος εγκλεισμός των πολιτών και η οικονομική απραξία δημιούργησαν μια τάση μαζικής παραβίασης των μέτρων, η οποία αποτυπώνεται όχι μόνο στις πλατείες και στα κορωνοπάρτι, αλλά και σε οικογενειακές συγκεντρώσεις που δεν φαίνονται, σε συνεχείς διαδημοτικές (πριν ακόμη επιτραπούν) και διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
Στην πραγματικότητα το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της οικονομίας και της χώρας. Όμως τα ακόμα πιο δύσκολα για το Μέγαρο Μαξίμου έρχονται με το Πάσχα, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία μεγάλη δυσκολία, που έχει να κάνει με τις αντοχές των πολιτών, τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και τους θεσμούς.

Έσπασε η… “φούσκα”
Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι οι ημέρες του Πάσχα μπορούν να αποβούν μοιραίες για τον προγραμματισμό που έχει κάνει η κυβέρνηση, καθώς τα οποία μέτρα επιβάλλει κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα λόγω της κούρασης των πολιτών. Βοηθούντος δε του καιρού – που θα είναι καλοκαιρινός – όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα οι πολίτες όλων των ηλικιών θα παραμείνουν στα σπίτια τους.
Από τη μία βρίσκονται όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία, αλλά και όλες τις τελετές του Πάσχα (Επιτάφιο και Ανάσταση), οι οποίοι είναι άγνωστο εάν θα προσαρμοστούν ακόμα και στις εντολές της Εκκλησίας, που ζητάει έναν συγκεκριμένο αριθμό μέσα και έξω από τους ναούς. Πέρα μάλιστα από τους ιδιαίτερα πιστούς, φέτος αναμένεται στα προαύλια των εκκλησιών να βρεθεί το σύνολο του πληθυσμού, αφού πέρσι κανένας δεν έκανε Ανάσταση ούτε γιόρτασε το Πάσχα.
Την ίδια ώρα μια μερίδα των νέων που ήδη έχουν ξεκινήσει τα κορωνοπάρτι αναμένεται να κορυφώσουν τη διασκέδασή τους στις πλατείες και τα πάρκα. Όλοι αυτοί δε – όπως έχουν δείξει μέχρι στιγμής τα πράγματα – δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να αποτελούν έναν εκρηκτικό πυρήνα εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Όλοι δε οι κάτοικοι της πρωτεύουσας την ημέρα του Πάσχα αναμένεται να σουβλίσουν σε μπαλκόνια, βεράντες, κήπους, ακόμα και σε κοινόχρηστους χώρους, παρέα με δικούς τους ανθρώπους, αλλά και φίλους και γνωστούς. Καμία δηλαδή συζήτηση για την περιβόητη κοινωνική «φούσκα», την οποία επικαλείται η κυβέρνηση και είχαν ακολουθήσει πιστά οι πολίτες στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Με λίγα λόγια, καθώς ο καιρός θα είναι απολύτως καλοκαιρινός, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αναμένεται να ξεχυθεί στους δρόμους, τα πάρκα και τις πλατείες απολαμβάνοντας λίγες στιγμές ελευθερίες και τον ανοιξιάτικο ήλιο.

Οριακές προθεσμίες
Φυσικά αυτή η κατάσταση, κατά πάσα πιθανότητα, θα φέρει και την επιδημιολογική επιβάρυνση, καθώς, όπως φαίνεται, ο ιός είναι εδώ, όπως και οι μεταλλάξεις του.
Πέρα από το ότι τα νοσοκομεία, επειδή ακριβώς δεν ενισχύθηκαν όταν έπρεπε, βρίσκονται σε δραματική κατάσταση – ενώ γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχουν άλλες αντοχές –, η επιδείνωση της υπάρχουσας κακής κατάστασης με την εξάπλωση του ιού μπορεί να αποβεί μοιραία για το άνοιγμα του τουρισμού.
Η ημερομηνία – σταθμός άλλωστε (14 Μαΐου) δεν είναι πολύ μακριά από το Πάσχα. Αντίθετα. Είναι μέσα στο χρονικό όριο στο οποίο ένα νέο κρούσμα μπορεί να νοσήσει. Εάν λοιπόν τα κρούσματα ανεβαίνουν στην Ελλάδα αντί να πέφτουν, όπως συμβαίνει στις άλλες χώρες της Μεσογείου (Πορτογαλία και Ισραήλ), πολύ δύσκολα οι τουρίστες θα επιλέξουν, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού, να έρθουν στη χώρα μας.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα αρνητική για την Ελλάδα, καθώς, όπως είναι γνωστό, ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Η έλλειψη τουριστών αναμένεται να συμπαρασύρει και την εστίαση, η οποία αναζητά ισχυρές ανάσες οξυγόνου προκειμένου να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.
Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα βρεθεί σε ακόμα δυσκολότερη θέση – απ’ ό,τι βρίσκεται σήμερα – καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει επενδύσει πολλά στον τουρισμό για την ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Εάν τα πράγματα δεν πάνε έτσι όπως τα έχει σχεδιάσει το οικονομικό επιτελείο, τότε οι συνέπειες θα είναι δραματικές για τη χώρα και ίσως το φθινόπωρο φέρουν και πολιτικές εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει το οικονομικό της πρόγραμμα. Ήδη υπάρχει συζήτηση για το ενδεχόμενο αναθεώρησης του προϋπολογισμού.

Μέσα σε όλα αυτά, αναμένεται φυσικά να αρχίσει και η συζήτηση για τις αιτίες που τα δύο τελευταία λοκντάουν δεν πήγαν καλά όπως το πρώτο, με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση με χιλιάδες νεκρούς – αναλογικά η πρώτη χώρα στην Ευρώπη – τη στιγμή που τώρα θα έπρεπε να κάνει το μεγάλο βήμα για την έξοδο από την πανδημία.

ΠΗΓΗ: Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ τεύχος 2174 22-4-2021 Από Πηνελόπη Νάσσου