Ένα άνευ προηγουμένου κύμα αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα έχει πυροδοτήσει η επενδυτική φρενίτιδα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για την ανάπτυξη αιολικών κατά πρώτο λόγο αλλά και φωτοβολταϊκών πάρκων σε βουνά, νησιά αλλά και θαλάσσιες περιοχές, που σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα είναι χαρακτηρισμένες και ως Natura.


Οι αντιδράσεις, μάλιστα, αντί να μειώνονται, πολλαπλασιάζονται όσο τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια προχωράνε και αυτό που πονοκεφαλιάζει τους κυβερνητικούς παράγοντες είναι ότι δεν περιορίζονται σε κάποιες συλλογικότητες πολιτών, καθώς στην εξίσωση έχουν αρχίσει και μπαίνουν δυνατά τοπικοί άρχοντες και φορείς.

Όλο και περισσότεροι δήμοι και περιφέρειες έχουν αρχίσει να μπλοκάρουν τις διαδικασίες εξέλιξης των έργων με αρνητικές περιβαλλοντικές γνωμοδοτήσεις, καθώς όλο και περισσότερα έργα σχεδιάζονται σε ορεινές περιοχές όπου θεωρούνται ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή προστατεύονται ως Natura.

 
 

Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν περιοχές που θεωρούνται κρίσιμες για την ομαλή διαβίωση των τοπικών κοινωνιών καθώς έχουν τουριστικό ενδιαφέρον ή δραστηριοποιούνται σε αυτές αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Μεταξύ άλλων οι τοπικοί φορείς ζητούν αναστολή όλων των αδειοδοτικών διαδικασιών και των κατασκευαστικών εργασιών για έργα ΑΠΕ έως ότου αναθεωρηθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο. Επίσης απαιτούν να έχει πιο ενεργό ρόλο η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην εγκατάσταση αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων.

ΠΗΓΗ: Απόσπασμα από άρθρο στο ΠΟΝΤΙΚΙ τεύχος 2175 27-4-2021