Στo πλαίσιo της νέας πανελλαδικής κινητοποίησης των ξεναγών η Ένωση Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει ότι θα προβεί σε ειρηνική στατική διαμαρτυρία την προσεχή Τετάρτη και ώρα 11πμ στο Πεντοφάναρο (Σπιανάδα).

Η ανακοίνωση:

Διαμαρτυρόμαστε για το γεγονός ότι το επίσημο ελληνικό κράτος μας έχει στην ουσία ξεχάσει. Η πλειοψηφία των ξεναγών της Κέρκυρας και Δυτικής Ελλάδας είναι άνεργοι από το Νοέμβριο του 2019. Κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει το άνοιγμα του τουρισμού στις 15/5, για τον δικό μας κλάδο δεν φαίνεται κάτι να διαφοροποιείται, καθώς οι συνθήκες και τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα κάθε άλλο παρά ευνοούν τις οργανωμένες περιηγήσεις.

Συμπληρώνουμε δε ότι η βοήθεια από την πολιτεία ήταν και είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα πλήθος συναδέλφων να αναζητούν άλλη εργασία προκειμένου να βιοποριστούν.  Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα λάβαμε συνολικά 2936 ευρώ, τη στιγμή που κάθε μισθωτός, όπως εμείς, δικαιούνταν κατ´ελάχιστον 534 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Απαιτούμε λοιπόν τα αυτονόητα:

1. Αναδρομική αποζημίωση για τους 6 μήνες του 2020 με ένσημα.

2. Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και  Μάιο 2021 με ένσημα.

3. Ένταξη στην κατηγορία των “κορονόπληκτων”, ώστε να  δικαιούμαστε τις αντίστοιχες ελαφρύνσεις (αναστολή δανειακών  υποχρεώσεων, έκπτωση ενοικίου κλπ.)

4. Ρεαλιστικά και λειτουργικά Πρωτόκολλα για το 2021 για τις ομαδικές ξεναγήσεις. Ένας ολόκληρος επαγγελματικός κλάδος, αυτός που δημιουργεί προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν, κινδυνεύει με αφανισμό.