• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

«Κάτω τα χέρια από τα Εσπερινά» - Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

May 14, 2021 211

Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα Εσπερινά» οι μαθητές των εσπερινών λυκείων της χώρας οργάνωσαν κινητοποιήσεις απαιτώντας την απόσυρση του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τους υποψηφίους των εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, που «θέτει απαγορευτικούς φραγμούς και εξισώνει τις απαιτήσεις για την εισαγωγή των εργαζόμενων μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με αυτές των μαθητών των Ημερήσιων Λυκείων, οι οποίοι κατά τεκμήριο εκκινούν από ένα πιο προνομιακό υπόβαθρο».


Εκατοντάδες άτομα, μεταξύ αυτών μαθητές, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και τοπικών ΕΛΜΕ (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης), που είχαν προκηρύξει και διευκολυντικές στάσεις εργασίας, και βουλευτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη έξω από το υπουργείο Παιδείας διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Με κεντρικό σύνθημα “Κάτω τα χέρια από τα Εσπερινά” οι μαθητές των εσπερινών λυκείων της χώρας απαίτησαν να μην εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για τους υποψηφίους των εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο «θέτει απαγορευτικούς φραγμούς και εξισώνει τις απαιτήσεις για την εισαγωγή των εργαζόμενων μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με αυτές των μαθητών των Ημερήσιων Λυκείων, οι οποίοι κατά τεκμήριο εκκινούν από ένα πιο προνομιακό υπόβαθρο», όπως αναφέρεται στο κάλεσμα των 15μελών συμβουλίων των Εσπερινών Ελλάδος που διοργάνωσαν την κινητοποίηση.

Σημειώνεται πως οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων βρίσκονται σχεδόν εκ προοιμίου αποκλεισμένοι από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς, με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας καταργήθηκαν επί της ουσίας οι διευκολυντικές διατάξεις της Πολιτείας που αναγνώριζε τις αυξημένες δυσκολίες τους και έδινε τη δυνατότητα στους μαθητές των εσπερινών λυκείων να διαγωνίζονται μεταξύ τους για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα σε κάθε σχολή να εισάγεται εκτός των εισαγομένων από τα ημερήσια λύκεια και ένα μικρό ποσοστό μαθητών των εσπερινών λυκείων. Ωστόσο, η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), συνεπάγεται τον επί ίσοις όροις ανταγωνισμό τους με τους μαθητές των ημερησίων λυκείων, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την εισαγωγή τους σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα.

«Τον τελευταίο καιρό, τα Εσπερινά Λύκεια έρχονται αντιμέτωπα με την ανάλγητη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, η οποία πλήττει τους προερχόμενους από ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα μαθητές, όπως αυτοί των Εσπερινών Λυκείων, και ταυτόχρονα εισπράττουν τον απόλυτο εμπαιγμό στην προσπάθειά τους, για ένα δημοκρατικό και διεξοδικό διάλογο με τους ιθύνοντες της εκπαίδευσης» σημείωσαν, μεταξύ άλλων, τα συμβούλια και υπογράμμισαν πως «Πρώτιστο μέλημα του Υπουργείου Παιδείας θα έπρεπε να αποτελεί η διαμόρφωση εκείνου του πανεπιστημιακού δυναμικού που θα συμβάλλει στην απελευθέρωση των δημιουργικών ιδιοτήτων και δυνατοτήτων των ανθρώπων και, κατά συνέπεια, στην πρόοδο των κοινωνιών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση των 15μελών συμβουλίων των Εσπερινών Ελλάδος

Αξιότιμοι
Συμμαθητές & Εκπαιδευτικοί Εσπερινών Λυκείων,
οργανωμένοι φορείς και μη,
αξιότιμοι βουλευτές,

Τον τελευταίο καιρό, τα Εσπερινά Λύκεια έρχονται αντιμέτωπα με την ανάλγητη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, η οποία πλήττει τους προερχόμενους από ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα μαθητές, όπως αυτοί των Εσπερινών Λυκείων, και ταυτόχρονα εισπράττουν τον απόλυτο εμπαιγμό στην προσπάθειά τους, για ένα δημοκρατικό και διεξοδικό διάλογο με τους ιθύνοντες της εκπαίδευσης.

Πρώτιστο μέλημα του Υπουργείου Παιδείας θα έπρεπε να αποτελεί η διαμόρφωση εκείνου του πανεπιστημιακού δυναμικού που θα συμβάλλει στην απελευθέρωση των δημιουργικών ιδιοτήτων και δυνατοτήτων των ανθρώπων και, κατά συνέπεια, στην πρόοδο των κοινωνιών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η εξασφάλιση της δια βίου μάθησης μέσω νέων θεσμών της δημόσιας εκπαίδευσης έτσι ώστε κάθε εργαζόμενος, ανεξαρτήτως ηλικίας, να παρακολουθεί τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις στο τομέα του, να ανανεώνει τις γνώσεις του και τις επαγγελματικές του ικανότητες. Έτσι, θα πάψει το φαινόμενο της «αποειδίκευσης» που οδηγεί στην ανεργία, στην περιθωριοποίηση και στην αχρήστευση σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού.

Παρά τη σωρεία επιστολών και τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις, τόσο της Εσπερινής Εκπαίδευσης (εκπαιδευτικοί, μαθητές), όσο και οργανωμένων φορέων, Βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου, το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά και εμάς, αλλά και τους ίδιους τους βουλευτές που εννοείται ότι συμπορεύονται. Να επισημάνουμε μάλιστα, ότι ένα τέτοιος νόμος, όπως ο 4777/21 που αφορά μεταξύ άλλων, και στην ενιαία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε), θέτει απαγορευτικούς φραγμούς και εξισώνει τις απαιτήσεις για την εισαγωγή των εργαζόμενων μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με αυτές των μαθητών των Ημερήσιων Λυκείων, οι οποίοι κατά τεκμήριον εκκινούν από ένα πιο προνομιακό υπόβαθρο.

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, καλούμε τους συμμαθητές μας, τους καθηγητές μας, τους οργανωμένους φορείς και μη που μας στηρίζουν από την αρχή, να σταθούν στο πλάι μας και να δηλώσουν αρωγοί σε αυτόν τον αγώνα, προκειμένου να δρομολογηθεί λύση.

Τους καλούμε να παρευρεθούν στις 12 Μαΐου 2021 στις 18.30 μ.μ, μαζί μας, έξω από το Υπουργείο Παιδείας, όπου θα πραγματοποιήσουμε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας, ζητώντας την εξαίρεσή μας από τη σχετική εξομοιωτική διάταξη, εξαίρεση η οποία θα επιφέρει κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία. Οι μαθητές και οι οργανώσεις έχουν περισσότερα μέσα για να ακουστεί η φωνή τους. Ίσως μάλιστα αυτή να είναι και η σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται: η δυνατότητα της κάθε κοινωνικής ομάδας να εκφραστεί και να εισακουστεί.

Με τιμή,

15μελή συμβούλια Εσπερινών ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ Ελλάδος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search