• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Απορρίμματα: Αντιδράσεις ενάντια στην κατασκευή μεγάλων μονάδων καύσης – Πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις 29/5

May 21, 2021 282

Σε αγωνιστική ετοιμότητα και δράση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα δεκάδες περιβαλλοντικές και τοπικές συλλογικότητες, εργατικά σωματεία και σχήματα, τοπικές κινήσεις καθώς και εκατοντάδες πολίτες σε όλη την χώρα.

Το επόμενο Σάββατο 29 Μαΐου, έχει οριστεί ως Πανελλαδική Μέρα Δράσης ενάντια στην καύση των απορριμμάτων (σκουπίδια) και οι διοργανωτές εντείνουν τις παρεμβάσεις ενημέρωσης για την επιτυχία της κινηματικής ημέρας. Μεταξύ άλλων, κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Αλιβέρι, Κρήτη, Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κοινό κείμενο των συνδιοργανωτών «η διαχείριση των αποβλήτων όπως και της ενέργειας, αποτελεί πεδίο στο οποίο “καθρεφτίζονται” τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του υφιστάμενου κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου, με κυρίαρχα τη λεηλασία της φύσης και την κατασπατάληση φυσικών πόρων, τη διεύρυνση των ανισοτήτων και την περιστολή δικαιωμάτων, την απώλεια της έννοιας των δημόσιων αγαθών και την υποκατάστασή τους από τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου κ.ά. Αυτή είναι η πραγματικότητα ακόμα κι όταν μιλάνε για φιλοπεριβαλλοντικές “πράσινες” πολιτικές και κυκλική οικονομία».

«Αξιοποιώντας την υγειονομική κρίση και συνεχίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει απροκάλυπτα στην εξυπηρέτηση  των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων της “βιομηχανίας των απορριμμάτων”, με την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της διαχείρισής των απορριμμάτων και την μαζική εισαγωγή της καύσης τους», λέει στο topontiki.gr o δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος, μέλος Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων και δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης με την δημοτική κίνηση «Ανυπακοή».

Ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος, μέλος Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων και δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης
 

Πιο συγκεκριμένα, όπως μας εξηγεί μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία 4 μεγάλων μονάδων καύσης απορριμμάτων (Δυτική Μακεδονία, Αττική, Πελοπόννησος και Κρήτη) και η κατασκευή 43 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ).

«Έργα με βασικό έργο όχι την προώθηση της ανακύκλωσης και την παραγωγή κομπόστ, όπως ψευδώς δηλώνεται αλλά την παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου SRF-RDF για καύση σε τσιμεντοβιομηχανίες είτε στις 4 μονάδες καύσης. Έτσι παίρνει μαζικά χαρακτηριστικά και γενικεύεται μια πολιτική που όπως ήδη φαίνεται από την εφαρμογή της καύσης στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ στον Βόλο που έχει καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, την υγεία και τη ζωή των κατοίκων», συμπληρώνει ο Ηλίας Σμήλιος.

Αν όχι καύση, τότε τι;

Όταν όμως απορρίπτεις μια ιδέα διαχείρισης των σκουπιδιών, για να μην κατηγορηθείς για στείρα άρνηση, θα πρέπει να είσαι σε θέση να προτείνεις, μια εναλλακτική διαχείριση των σκουπιδιών σε πανελλαδική κλίμακα.

topontiki.gr

Το σύνθημα λοιπόν των περιβαλλοντικών και τοπικών συλλογικοτήτων και όσων υποστηρίζουν την συγκεκριμένη ημέρα δράσης είναι «Ούτε Κάψιμο-Ούτε Θάψιμο».

 

«Πραγματική απάντηση στο πρόβλημα δίνει η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και ταυτόχρονα μια άλλου τύπου διαχείριση με επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Και η σύγχρονη επιστημονική γνώση δίνει τη δυνατότητα, αντί για χωματερές ή μονάδες καύσης και ΜΕΑ, να υπάρξει ένα άλλο σύστημα, με δημόσιο χαρακτήρα και ενεργή συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό, με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας κι όχι τα κέρδη των καπιταλιστών», εξηγεί ο Ηλίας Σμήλιος.

Όπως εξηγεί από την καύση απορριμμάτων απελευθερώνονται διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και επικίνδυνοι αέριοι ρύποι και παράγεται τοξική τέφρα που καταλήγει τελικά στην τροφική αλυσίδα.

Έτσι, δεκάδες περιβαλλοντικές και όχι μόνο συλλογικότητες σε όλη την χώρα ζητούν να ακυρωθεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που ψήφισε η κυβέρνηση και ζητούν από τοπικές και περιφερειακές αρχές να μην τον εφαρμόσουν.

Αττική: Δημιουργία Πρωτοβουλίας ενάντια στο θάψιμο και την καύση απορριμμάτων

Κινητοποιήσεις, το Σάββατο 29/5 θα πραγματοποιηθούν και σε διάφορες γειτονιές της Αττικής.

Μεταξύ άλλων κάλεσμα για συμμετοχή στις δράσεις, με επίκεντρο τις περιοχές Ίλιον, Περιστέρι, Πετρούπολη, Αγ. Ανάργυροι και Καματερό, απευθύνει η Πρωτοβουλία σωματείων, συλλογικοτήτων, αγωνιστ(ρι)ών Αττικής ενάντια στο θάψιμο και την καύση απορριμμάτων. Θα προηγηθεί η αυτοκινητοπορεία προς το ΧΥΤΑ Φυλής το Σάββατο 22/5.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, συγκροτήθηκε την Τρίτη 20 Απριλίου, έπειτα από σύσκεψη που κάλεσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής και στην οποία συμμετείχαν δεκάδες σωματεία, συλλογικότητες και απλοί πολίτες.

Όπως σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση, η «πίσω αυλή» της Αττικής βιώνει 60 χρόνια το έγκλημα της Φυλής, με περιβαλλοντικό κόστος και υποβάθμιση που προκαλεί θανάτους και υπερδιπλάσιο ποσοστό νεοπλασιών.

«Τόσο η κυβέρνηση με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, όσο και η περιφερειακή αρχή Πατούλη, επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις της Φυλής και σχεδιάζουν παρόμοια μοντέλα και σε άλλες περιοχές. Προκρίνουν την ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση, το θάψιμο και το άκρως επικίνδυνο για την υγεία κάψιμο, την κερδοφορία των επιχειρήσεων και τη μετακύλιση του κόστους στα φτωχά στρώματα», τονίζουν.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον ΟΕΔΑ Φυλής που ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο διατηρεί όλες τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ενώ προβλέπει και αρκετές επεκτάσεις. Παράλληλα, την ίδια στιγμή προετοιμάζει το έδαφος για «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών» μέσω ΣΔΙΤ και πάλι στην περιοχή της Φυλής ενώ υπάρχουν σχεδιασμοί για καινούργιες χωματερές και σε άλλες περιοχές, όπως το Σχιστό και το Γραμματικό.

«Ως εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στη Δυτική Αττική καλούμε στις δύο προγραμματισμένες κινητοποιήσεις στις 22 και 29/5. Μετά τη συγκρότηση της πρωτοβουλίας Αττικής για την καύση και τα απορρίμματα, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε συνέχεια της δράσης μας ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται. Η κατάσταση δεν πάει άλλο!», δηλώνει στο topontiki.gr η Ευαγγελία Δούκα, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής «Ηρώ Κωνσταντοπούλου».

«Η περιφέρεια συνεχίζει κι επεκτείνει τις δραστηριότητες του ΧΥΤΑ, την ίδια στιγμή που οι μαθητές μας, οι οικογένειες τους κι εμείς οι ίδιοι βλέπουμε τη ζωή και την υγεία μας να καταστρέφεται. Εδώ και τώρα να παλέψουμε για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, για να μην ανοίξει κανείς άλλος πουθενά για μια άλλη διαχείριση συνολικά στη διαχείριση των σκουπιδιών», προσθέτει.

Θεσσαλονίκη: Αυτοκινητοπορεία για το περιβάλλον

Το προηγούμενο Σάββατο 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε αυτοκινητοπορεία διαμαρτυρίας από την Θεσσαλονίκη προς την Ευκαρπία και τον «ΤΙΤΑΝ», τον Λαγκαδά, την Άσσηρο και τη Μαυροράχη.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια την Καύση Απορριμμάτων, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ασσήρου «Φίλοι της Γης» και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται διότι την Τρίτη 20 Απρίλη, μία ημέρα πριν την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (που τελικά αναβλήθηκε για 16/6) των προσφυγών του Δήμου Λαγκαδά και των περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής, το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) ενέκρινε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στην περιοχή Μαυροράχης Λαγκαδά.

«Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κυβέρνηση δείχνουν ν’ αδιαφορούν για την καθολική αντίδραση των κατοίκων του Λαγκαδά, της Θέρμης κι όλης της Θεσσαλονίκης για τα καταστροφικά για το περιβάλλον και επικίνδυνα για τη ζωή μας έργα, όπως οι ΜΕΑ Μαυροράχης και Αγ. Αντωνίου και η καύση των απορριμμάτων στο “ΤΙΤΑΝ” και όπου αλλού, που μόνο τα οικονομικά συμφέροντα των ενεργοβόρων βιομηχανιών και της “βιομηχανίας των απορριμμάτων” εξυπηρετούν. Δεν θα τους περάσει! Συνεχίζουμε τον αγώνα!», ανέφερε το κάλεσμα των διοργανωτών.

Παράλληλα, οι συλλογικότητες καλούν και σε μαζική συμμετοχή το Σάββατο 29 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι στο Λευκό Πύργο στην κινητοποίηση για την Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στην καύση απορριμμάτων και τις ΜΕΑ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search